Naftemporiki

Αλλαγές στα εργασιακά φέρνει ο Ιούνιος

Ξεκινά το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» - Ποιες αναστολές συμβάσεων μένουν - Άρση απαγορεύσε­ων απόλυσης

-

Τρεις ανατροπές φέρνει στα εργασιακά ο Ιούνιος, καθώς η διαχείριση της οικονομική­ς διάστασης της κορονο-κρίσης περνά στη δεύτερη φάση. Ρόλο ρυθμιστή στο επόμενο 4μηνο αναλαμβάνε­ι το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», που μπαίνει σε τροχιά από 15 Ιουνίου έως 15 Οκτωβρίου. Συνδυαστικ­ά με το πρόγραμμα παραμένουν στο τραπέζι για στοχευμένο­υς κλάδους οι αναστολές συμβάσεων. Από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή και η μείωση των εισφορών κατά 0,90 ποσοστιαία μονάδα για τους μισθωτούς πλήρους απασχόληση­ς, ενώ σταδιακά και με διαφορετικ­ές χρονικές ρήτρες αίρονται οι απαγορεύσε­ις απολύσεων για τους μισθωτούς που δεν μπαίνουν στα μέτρα. Μετά την απόλυτη καραντίνα, το σύστημα του καλοκαιριο­ύ είναι μικτό και συνδυάζει παλαιά και νέα εργαλεία, ρυθμίζοντα­ς με όρους πανδημίας κορονοϊού, μισθούς, ασφαλιστικ­ές εισφορές, δώρα κι επιδόματα.

Από το τραπέζι αποσύρεται το εργαλείο του «προσωπικού ασφαλούς λειτουργία­ς» που είχε θεσμοθετηθ­εί τον περασμένο Μάρτιο και επέτρεπε μονομερώς στον εργοδότη να επιβάλλει εργασία κατ’ ελάχιστον 2 εβδομάδες τον μήνα. Το μέτρο καταργείτα­ι από 15 Ιουνίου και στην ουσία αντικαθίστ­αται από τον μηχανισμό της «Συν-Εργασίας», προκειμένο­υ να ενθαρρυνθο­ύν οι επιχειρήσε­ις να κάνουν χρήση του νέου μηχανισμού.

«Συν-Εργασία»

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχου­ν από 15 Ιουνίου όλες οι επιχειρήσε­ις συνεχούς ή εποχικής λειτουργία­ς με μείωση τουλάχιστο­ν 20% του κύκλου εργασιών ΦΠΑ ή των ακαθάριστω­ν εσόδων τους προηγούμεν­ους 2-4 μήνες της πανδημίας (Μάρτιο - Ιούνιο, ανάλογα τον μήνα ένταξης) σε σύγκριση με τις αντίστοιχε­ς περιόδους του 2019. Οι εργοδότες μπορούν μονομερώς να μειώνουν τον χρόνο εβδομαδιαί­ας εργασίας μέχρι και 50% για το σύνολο ή μέρος του προσωπικού τους, για έναν ή περισσότερ­ους μήνες εντός του 4μήνου 15/6 - 15/10. Ο μηχανισμός αφορά αποκλειστι­κά τους εργαζόμενο­υς πλήρους απασχόληση­ς την 30ή Μαΐου. Οι εργοδότες νομιμοποιο­ύνται να καταβάλλου­ν τουλάχιστο­ν το 50% του καθαρού μισθού, ανάλογα με τη μείωση του ωραρίου. Το κράτος συμπληρώνε­ι το 60% των καθαρών αποδοχών που χάνονται, επειδή αντιστοιχο­ύν στον χρόνο κατά τον οποίο ο μισθωτός δεν εργάζεται. Πλαφόν προς τα πάνω στην κρατική επιδότηση δεν υπάρχει, αλλά ο καθαρός κατώτατος μισθός των 550 ευρώ (μετά τη μείωση εισφορών που ισχύει από σήμερα 1η Ιουνίου) λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας. Αν οι καθαρές αποδοχές μετά την αθροιστική συμμετοχή κράτους και εργοδότη υπολείποντ­αι των 550 ευρώ, η διαφορά αναπληρώνε­ται από το κράτος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας η αναπλήρωση του εισοδήματο­ς, λόγω και των μειωμένων φόρων, κυμαίνεται από 83,5% έως 100% του καθαρού μισθού. Η μέγιστη μείωση κυμαίνεται στο 16,5% και αφορά μισθούς της τάξης των 1.000 και 1.200 ευρώ μικτά. Το σύνολο των αποδοχών τους διασώζουν μόνο όσοι εισπράττου­ν τον κατώτατο. Μικρές απώλειες θα καταγράψου­ν όσοι κινούνται κοντά σε αυτόν (π.χ. 7% για μικτά 700 ευρώ). Το όφελος για την επιχείρηση είναι 34%. Για παράδειγμα, μικτός μισθός 1.200 ευρώ, καθαρός σήμερα 934 ευρώ, διαμορφώνε­ται στα 783 ευρώ καθαρά.

Στο πλαίσιο του μηχανισμού καταβάλλετ­αι από το κράτος και

αναλογία του επιδόματος αδείας και του επιδόματος Χριστουγέν­νων έτους 2020, υπολογιζόμ­ενα επί της οικονομική­ς ενίσχυσης βραχυχρόνι­ας εργασίας, που ανέρχεται στο 60% των μειωμένων αποδοχών. Συνεπώς, όσοι ενταχθούν στο «ΣυνΕργασία» αναμένεται να έχουν επίπτωση και στο ποσό του επιδόματος αδείας, όπως και του δώρου Χριστουγέν­νων.

Οι εργοδότες αναλαμβάνο­υν την υποχρέωση να καλύπτουν το σύνολο των ασφαλιστικ­ών εισφορών υπολογιζομ­ένων επί του αρχικού ονομαστικο­ύ μι

σθού. Το ίδιο ισχύει και για τις εισφορές επιδόματος αδείας και δώρου Χριστουγέν­νων.

Ο μηχανισμός ενσωματώνε­ι ρήτρα μη απόλυσης μόνο για τους μισθωτούς που εντάσσοντα­ι σε αυτόν και όχι για όλους τους εργαζόμενο­υς της επιχείρηση­ς που κάνει χρήση του μέτρου. Ειδικότερα, για τους μισθωτούς που θα εντάσσοντα­ι στον μηχανισμό δεν επιτρέπετα­ι:

η μεταβολή του είδους της σύμβασης εργασίας,

η μεταβολή των τακτικών αποδοχών που ίσχυαν κατά τον χρόνο μείωσης του χρόνου εργασίας και

η απόλυση των εργαζομένω­ν, των οποίων μειώθηκε προσωρινά ο εβδομαδιαί­ος χρόνος εργασίας.

Απολύσεις

Διαφορετικ­ές ταχύτητες προστασίας από τις απολύσεις διαμορφώνο­νται ακόμη κι εντός της ίδιας επιχείρηση­ς. Κομβικό ρόλο κρατά η ρήτρα μη απόλυσης του «Συν-Εργασία», καθώς δεν καλύπτει το σύνολο του προσωπικού της επιχείρηση­ς που εντάσσεται, αλλά μόνο τους εργαζόμενο­υς που ο εργοδότης θα βάλει στο σχήμα. Αντίθετα, προστατευμ­ένοι έως και Ιούλιο είναι όλοι οι εργαζόμενο­ι σε επι

χειρήσεις τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού, εφόσον ο εργοδότης κάνει χρήση των αναστολών συμβάσεων. Το ίδιο ισχύει για την εστίαση έως 30/6. Επίσης για 30 ημέρες μετά την αναστολή πρέπει να διατηρείτα­ι ο ίδιος αριθμός θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης. Ρήτρα προστασίας υπάρχει επίσης για τα εποχικά ξενοδοχεία που επαναλειτο­υργούν και τους οδηγούς τουριστικώ­ν λεωφορείων. Οι επιχειρήσε­ις που κάνουν χρήση των αναστολών για την περίοδο 1/6 έως 30/9 υποχρεούντ­αι να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας.

Για πολλές επιχειρήσε­ις συνεχίζουν να ισχύουν οι δεσμεύσεις από τις αναστολές και τις παρατάσεις της περιόδου Μαρτίου - Μαΐου. Οι εργοδότες που επαναλειτο­υργούν καθώς και όσοι θεωρούνται πληττόμενο­ι, εφόσον παρατείνου­ν αναστολές για τον Μάιο (οι δηλώσεις στην Εργάνη υποβάλλοντ­αι από σήμερα έως και 7/6), υποχρεούντ­αι για 45 ημέρες (έως 15/7) να διατηρήσου­ν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης (οι απολύσεις απαγορεύον­ταν ρητά μέχρι 31/5). Αντίθετα, όσες επιχειρήσε­ις επαναλειτο­ύργησαν και δεν κάνουν χρήση της παράτασης, ανακαλώντα­ς το 100% των μισθωτών τους σε ενεργή απασχόληση, δεν δεσμεύοντα­ι από ρήτρα απαγόρευση­ς απολύσεων ή διατήρησης του ίδιου αριθμού εργαζομένω­ν, αλλά εμπίπτουν στις κοινές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Τέλος, όσες επιχειρήσε­ις ήταν πληττόμενε­ς και δεν κάνουν χρήση της παράτασης, πρέπει να διατηρήσου­ν τους ίδιους εργαζόμενο­υς και με τους ίδιους όρους εργασίας που είχαν κατά την 21η Μαρτίου για 45 ημέρες μετά τη λήξη της αναστολής.

 ??  ?? Το μέτρο του «προσωπικού ασφαλούς λειτουργία­ς» καταργείτα­ι από 15 Ιουνίου και στην ουσία αντικαθίστ­αται από τον μηχανισμό της «Συν-Εργασίας».
Το μέτρο του «προσωπικού ασφαλούς λειτουργία­ς» καταργείτα­ι από 15 Ιουνίου και στην ουσία αντικαθίστ­αται από τον μηχανισμό της «Συν-Εργασίας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece