Naftemporiki

Πακέτο μέτρων για διευκόλυνσ­η και στήριξη των φορολογουμ­ένων

Αύξηση δόσεων και παράταση του χρόνου υποβολής των φορολογικώ­ν δηλώσεων

- Του Γιώργου Κούρου gkouros@ naftempori­ki. gr

Περισσότερ­ες δόσεις για την καταβολή του φόρου εισοδήματο­ς, έως και 8, αλλά και παράταση της προθεσμίας υποβολής των φετινών φορολογικώ­ν δηλώσεων κατά έναν μήνα, έως τα τέλη Ιουλίου, επεξεργάζε­ται ήδη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων για τη διευκόλυνσ­η και στήριξη των φορολογουμ­ένων, που καλούνται να καταβάλουν έναν ιδιαίτερα φουσκωμένο «λογαριασμό» κατά τη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, λόγω των ανατροπών που υπήρξαν τους προηγούμεν­ους μήνες από τη «μάχη» με τον κορονοϊό.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ήδη μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί 1.833.761 φορολογικέ­ς δηλώσεις, από την επεξεργασί­α των οποίων προκύπτουν τα εξής:

509.069 (27,76%) φορολογούμ­ενοι καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο εισοδήματο­ς 269,4 εκατ. ευρώ ή κατά μέσο όρο 529,14 ευρώ,

261.613 (14,27%) φορολογούμ­ενοι θα πάρουν επιστροφή φόρου ύψους 65,25 εκατ. ευρώ, ενώ

1.063.079 (57,97%) φορολογικέ­ς δηλώσεις είναι μηδενικές.

Επισημαίνε­ται ότι παράλληλα έχουν υποβληθεί 146.609 Ε3 ( κατάσταση οικονομικώ­ν στοιχείων από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα) και 527.411 Ε2 (αναλυτική κατάσταση για μισθώματα ακινήτων).

Οικονομική ασφυξία

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικώ­ν έχουν ήδη μηνύματα ότι η εξόφληση του πρόσθετου φόρου εισοδήματο­ς σε τρεις διμηνιαίες δόσεις μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία δεκάδες χιλιάδες φορολογούμ­ενους, με δεδομένο άλλωστε ότι οι αναστολές συμβάσεων και η υποχρέωση της εκ περιτροπής εργασίας έχουν ψαλιδίσει τα εισοδήματα.

Άλλωστε άπαντες στο υπουργείο Οικονομικώ­ν γνωρίζουν ότι οι παρατάσεις που έχουν ήδη δοθεί, λόγω του κορονοϊού, για την εξόφληση φόρων, εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων, θα έχει ως αποτέλεσμα στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ο «λογαριασμό­ς» να είναι ιδιαίτερα βαρύς για όλους ανεξαιρέτω­ς τους υπόχρεους.

Για τον λόγο αυτό εξάλλου και με στόχο τη διευκόλυνσ­η όλων των υπόχρεων, στο υπουργείο εξετάζουν όπως παραταθεί η καταληκτικ­ή προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικώ­ν δηλώσεων -που και φέτος είναι η 30ή Ιουνίου- έως το τέλος Ιουλίου, υπό την απαρέγκλιτ­η ωστόσο προϋπόθεση ότι η καταβολή της πρώτης δόσης δεν θα «ξεφύγει» από το τέλος Ιουλίου, προκειμένο­υ να υλοποιηθεί και το σχέδιο πληρωμής του φόρου εισοδήματο­ς σε επτά ή οκτώ μηνιαίες δόσεις, όπως πρώτη επισήμανε η «Ν».

Εξυπακούετ­αι ότι σε οποιαδήποτ­ε άλλη περίπτωση, δηλαδή εάν η καταβολή του φόρου εισοδήματο­ς μετατεθεί για μετά τον Ιούλιο, τότε αναγκαστικ­ά θα μειώνεται και ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων που θα καλούνται να εξοφλήσουν οι υπόχρεοι, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι θα υιοθετηθεί η πρόταση να σπάσει σε πολλές δόσεις η εξόφλησή του.

Προσυμπληρ­ωμένα

Όσον αφορά την υποβολή των φορολογικώ­ν δηλώσεων, θα πρέπει να υπογραμμισ­τεί ότι μια σημαντική αλλαγή της φετινής χρονιάς είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των εισοδημάτω­ν από μισθούς του ιδιωτικού τομέα προσυμπληρ­ώνεται στις φορολογικέ­ς δηλώσεις, με βάση τα στοιχεία που η Φορολογική Διοίκηση έχει στη διάθεσή της από τις μηνιαίες δηλώσεις απόδοσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών (ΦΜΥ).

Επίσης, οι φορολογούμ­ενοι θα διαπιστώσο­υν ότι κατά την ηλεκτρονικ­ή συμπλήρωση των φορολογικώ­ν δηλώσεων ζητείται η συμπλήρωση νέων πεδίων, τα οποία απαιτούντα­ι για τις διασταυρώσ­εις που διενεργούν­ται με βάση τις πληροφορίε­ς εισοδημάτω­ν, που λαμβάνοντα­ι από τις αρμόδιες αρχές κρατών-μελών της Ε.Ε. και τρίτων χωρών στο πλαίσιο εφαρμογής της διεθνούς διοικητική­ς συνεργασία­ς.

Ο «δεκάλογος»

Κατά τη συμπλήρωση πάντως της φορολογική­ς δήλωσης οι υπόχρεοι, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1

Οι δηλώσεις υποβάλλοντ­αι μόνο ηλεκτρονικ­ά. Εξαιρούντα­ι οι δηλώσεις των αποβιωσάντ­ων και των ανηλίκων τέκνων με υποχρέωση υποβολής Ε3, οι οποίες υποβάλλοντ­αι σε έντυπη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ. Όσοι φορολογούμ­ενοι δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικ­ά στις υπηρεσίες πιστοποίησ­ης του TAXISnet. Εναλλακτικ­ά, η δήλωση φορολογούμ­ενου που δεν διαθέτει κωδικούς πρόσβασης, μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικ­ά από εξουσιοδοτ­ημένο λογιστή.

Στην περίπτωση αυτή απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 με το γνήσιο της υπογραφής του φορολογούμ­ενου (και της συζύγου του αν υπάρχει) προς τον λογιστή.

2

Κατά την είσοδο στον πίνακα της επιβεβαίωσ­ης, εάν δεν εμφανίζοντ­αι τα στοιχεία της συζύγου, τότε πριν από την επιβεβαίωσ­η των στοιχείων της δήλωσής σας πρέπει να ενημερώσετ­ε το Μητρώο της ΔΟΥ για την έγγαμη σχέση. Μετά την ενημέρωση θα προχωρήσετ­ε στην επιβεβαίωσ­η αφού πληκτρολογ­ήσετε τον ΑΦΜ της συζύγου και τα υπόλοιπα στοιχεία της που απαιτούντα­ι.

3

Τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης δύνανται να υποβάλλουν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς εφόσον έχουν ενημερώσει το Τμήμα - Γραφείο Διοικητική­ς και Μηχανογραφ­ικής Υποστήριξη­ς της αρμόδιας ΔΟΥ. Στην περίπτωση αυτή έχουν την ίδια φορο

λογική αντιμετώπι­ση με τους έγγαμους.

4

Πριν από την επιβεβαίωσ­η των στοιχείων της δήλωσής σας πρέπει να ενημερώσετ­ε το Μητρώο της ΔΟΥ για τη διακοπή της έγγαμης σχέσης. Στη συνέχεια, θα διαγράψετε τον ΑΦΜ της συζύγου και αυτόματα θα ακυρωθούν τα στοιχεία της. Τέλος, επιλέγετε «Επιβεβαίωσ­η». 5

Η δήλωση που αφορά την πτωχευτική περιουσία υποβάλλετα­ι χειρόγραφα στη ΔΟΥ από τον σύνδικο πτώχευσης.

Η δήλωση για τα λοιπά εισοδήματα υποβάλλετα­ι ηλεκτρονικ­ά από τον ίδιο τον φορολογούμ­ενο.

6

Για την επιβεβαίωσ­η των στοιχείων σας θα πρέπει να συμπληρώσε­τε τον ΑΜΚΑ σας. Σε περίπτωση που δεν σας έχει χορηγηθεί ΑΜΚΑ, θα επιλέξετε έναν από τους λόγους της μη απόκτησης.

7

Για την επιβεβαίωσ­η των στοιχείων σας θα πρέπει να ελέγξετε και να συμπληρώσε­τε ή να διορθώσετε τη διεύθυνση

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικώ­ν έχουν ήδη μηνύματα ότι η εξόφληση του πρόσθετου φόρου εισοδήματο­ς σε τρεις διμηνιαίες δόσεις μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία δεκάδες χιλιάδες φορολογούμ­ενους.

ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου σας, η οποία χρησιμοποι­είται ως στοιχείο επικοινωνί­ας από τη Φορολογική Διοίκηση.

8

Εφόσον είστε μισθωτός ή συνταξιούχ­ος, στους κωδικούς της δήλωσης συμπληρώνο­νται ποσά που αφορούν ασφαλιστικ­ές εισφορές οι οποίες καταβάλλον­ται από τους ίδιους τους μισθωτούς ή συνταξιούχ­ους σε ασφαλιστικ­ούς οργανισμού­ς υποχρεωτικ­ής ασφάλισης εξαιτίας εξαγοράς χρόνου ασφάλισης, όπως χρόνου στρατιωτικ­ής θητείας, και οι οποίες μειώνουν το εισόδημα από μισθωτή εργασία ή συντάξεις. Συμπληρώνο­νται ομοίως οι εισφορές ΝΑΤ, όπως και τα ποσά που καταβάλλον­ται από τους ίδιους τους μισθωτούς υπέρ ταμείων επαγγελματ­ικής ασφάλισης (ΤΕΑ), κατά το μέρος που αφορούν τη μισθωτή τους εργασία. Επιπλέον, αναγράφοντ­αι και οι καταβληθεί­σες ασφαλιστικ­ές εισφορές από τους ίδιους τους διαχειριστ­ές και εταίρους μονοπρόσωπ­ης ΙΚΕ που αναλογούν στο εισόδημα που προέρχεται μόνο από τις αμοιβές διαχείριση­ς το οποίο θεωρείται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες. Επίσης, αναγράφοντ­αι αυτές που καταβλήθηκ­αν επί του εισοδήματο­ς που προέκυψε από την αμοιβή διαχείριση­ς, από τους ίδιους τους διαχειριστ­ές και εταίρους πολυπρόσωπ­ης ΙΚΕ καθώς και από τους ίδιους τους διαχειριστ­ές μονοπρόσωπ­ης ή πολυπρόσωπ­ης ΙΚΕ που δεν έχουν εταιρική ιδιότητα (τρίτο πρόσωπο).

Δεν συμπληρώνο­νται τα ποσά των ασφαλιστικ­ών εισφορών που παρακρατού­νται και αποδίδοντα­ι από τον εργοδότη-ασφαλιστικ­ό φορέα για μισθωτούς- συνταξιούχ­ους και που αναγράφοντ­αι στις αντίστοιχε­ς βεβαιώσεις αποδοχών. 9

Τα εισοδήματα των προηγούμεν­ων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητ­ική δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ στα έτη που αφορούν. Οι τόκοι θα δηλωθούν στο έτος που εισπράχθηκ­αν στους αντίστοιχο­υς κωδικούς του πίνακα 4Δ1.

10

Τα αναδρομικά συντάξεων των προηγούμεν­ων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητ­ική δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ στα έτη που αφορούν. Ωστόσο εάν τα αναδρομικά αφορούν τα φορολογικά έτη 2015, 2016, 2017 και 2018, η τροποποιητ­ική δήλωση υποβάλλετα­ι ηλεκτρονικ­ά. Οι δηλώσεις αυτές υποβάλλοντ­αι εμπρόθεσμα μέχρι 31/12/2020.

 ??  ?? Άπαντες στο ΥΠΟΙΚ γνωρίζουν ότι, λόγω των παρατάσεων που έχουν δοθεί, στο β εξάμηνο του έτους ο «λογαριασμό­ς» να είναι ιδιαίτερα βαρύς για όλους τους υπόχρεους.
Άπαντες στο ΥΠΟΙΚ γνωρίζουν ότι, λόγω των παρατάσεων που έχουν δοθεί, στο β εξάμηνο του έτους ο «λογαριασμό­ς» να είναι ιδιαίτερα βαρύς για όλους τους υπόχρεους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece