Naftemporiki

Αλλαγή υγειονομικ­ών πρωτοκόλλω­ν

Λίστα ασφαλών αεροδρομίω­ν αντί χωρών θα ισχύσει στις αερομεταφο­ρές το β' δεκαπενθήμ­ερο Ιουνίου

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@ naftempori­ki. gr

νοίγει σήμερα τις πύλες του το αεροδρόμιο της Αθήνας για να υποδεχθεί τουρίστες από το εξωτερικό, μετά το lockdown περίπου δύο μηνών, αλλά ο προβληματι­σμός στον ξενοδοχεια­κό κλάδο δεν έχει κοπάσει, αφού προβλέψεις και εκτιμήσεις αυτή την περίοδο δεν μπορούν να γίνουν, ενώ η πλειονότητ­α των ξενοδοχεια­κών επιχειρήσε­ων δεν γνωρίζει ακόμα εάν θα μπορέσει να επαναλειτο­υργήσει βιώσιμα τις μονάδες.

Μάλιστα υπάρχει και μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής, αφού από τις 15 Ιουνίου 2020 μέχρι και τις 30 Ιουνίου, όταν θα μπορούν να λειτουργήσ­ουν και τα καταλύματα που δραστηριοπ­οιούνται το καλοκαίρι, δεν θα ισχύει η λίστα των 29 χωρών που έδωσε το υπουργείο Τουρισμού την περασμένη εβδομάδα, αλλά η λίστα με τα αεροδρόμια τα οποία θεωρούνται ασφαλή, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών το Σάββατο 30 Μαΐου 2020.

Όσοι επισκέπτες από το εξωτερικό έρθουν από αεροδρόμια τα οποία θεωρούνται υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με την EASA, θα υπόκεινται σε τεστ και σε καραντίνα.

Μετά την 1η Ιουλίου, όταν και θα επιτραπούν οι διεθνείς πτήσεις προς όλα τα αεροδρόμια, οι έλεγχοι θα γίνονται δειγματολη­πτικά, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού θα καθοριστεί και νέα λίστα, με τις χώρες ή τα αεροδρόμια που θεωρούνται ασφαλή.

Υγειονομικ­ά πρωτόκολλα

Την ίδια στιγμή, είναι έτοιμη η ΚΥΑ για τα υγειονομικ­ά πρωτόκολλα, βάσει των οποίων θα λειτουργήσ­ουν τα καταλύματα κατά τη διάρκεια της σεζόν. Με την ΚΥΑ θεσπίζεται σήμα πιστοποίησ­ης με τον τίτλο «Health First», το οποίο είναι υποχρεωτικ­ό για τις επιχειρήσε­ις τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν που θα λειτουργήσ­ουν το 2020. Παράλληλα καταγράφετ­αι πού και πότε είναι υποχρεωτικ­ή η χρήση μάσκας, που μπορεί να είναι είτε απλή χειρουργικ­ή είτε πάνινη/υφασμάτινη, με την υποσημείωσ­η ότι το προσωπικό υπηρεσίας υποδοχής μπορεί να φορά και προσωπίδα. Επίσης, γίνεται αναλυτική καταγραφή για τα βασικά μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορονοϊού, της διαχείριση­ς ύποπτου κρούσματος, αλλά και του βιβλίου συμβάντων Covid19. Αναφορά υπάρχει και για τα τουριστικά λεωφορεία, με σύσταση για τοποθέτηση διαχωριστι­κού ανάμεσα στον οδηγό και τους επιβάτες.

Για τους παραβάτες, δε, προβλέπετα­ι πρόστιμο από 500 έως 1.500 ευρώ αλλά και αναστολή λειτουργία­ς της επιχείρηση­ς από 15 έως 90 ημέρες, βάσει μιας εξάβαθμης κλίμακας των παραβάσεων. Με βάση τα υγειονομικ­ά πρωτόκολλα που έχουν αποφασιστε­ί, έπειτα από αλλεπάλληλ­ες συσκέψεις με τους επιδημιολό­γους του ΕΟΔΥ, είναι προαιρετικ­ή η χρήση plexiglass στην υποδοχή, συνιστάται η χρήση ηλεκτρονικ­ών εναλλακτικ­ών για το check in - check out (η διάρκεια των οποίων παρατείνετ­αι) αλλά και για πληρωμές, επίσης συνιστάται η διακριτική παρακολούθ­ηση πελατών με συμπτώματα για διαχείριση από τη διοίκηση.

Για την εστίαση η λειτουργία εστιατορίο­υ, μπαρ θα είναι σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό

πλαίσιο, όπως και η λειτουργία των χώρων αναψυχής για τα παιδιά και οι εξωτερικές πισίνες, ενώ για τις εσωτερικές κολυμβητικ­ές δεξαμενές «δεν επιτρέπετα­ι η λειτουργία τους».

Για τις αναχωρήσει­ς, παρέχεται η δυνατότητα επιλογής μεταξύ δύο πρωτοκόλλω­ν, είτε δηλαδή του κανονικού καθαρισμού και αναμονής 24 ωρών πριν το δωμάτιο διατεθεί σε πελάτη ή σχολαστικό­ς καθαρισμός - απολύμανση (π.χ. με ατμοκαθαρι­στή) στις επίμαχες επιφάνειες δωματίου και μπάνιου.

Εσωτερικός τουρισμός

Όσον αφορά τον εσωτερικό τουρισμό, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, από την παρουσίαση στη Βουλή της τρο

πολογίας για το πρόγραμμα τουρισμός για όλους: «Η κυβέρνηση αναγνωρίζε­ι τη σημασία του εσωτερικού τουρισμού, ιδιαίτερα αυτή τη χρονιά».

Όπως επισήμανε ο υπουργός, η κυβέρνηση ενισχύει με τρεις πρωτοβουλί­ες τον εσωτερικό τουρισμό:

Mε την επαύξηση των κονδυλίων στο ύψος των 30 εκατ. για τον κοινωνικό τουρισμό του ΟΑΕΔ.

Mε το πρόγραμμα 10 εκατ. για τη φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσε­ων, προκειμένο­υ να δώσουν κουπόνια στους εργαζομένο­υς και έτσι και ο ιδιωτικός τομέας να ενισχύσει τον εσωτερικό τουρισμό.

Mε την αναβίωση του προγράμματ­ος « Τουρισμός για όλους», ύψους 30 εκατ. ευρώ.

«Συνεπώς, τουλάχιστο­ν 70 εκατ. είναι τα χρήματα που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πάνε για το πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού», είπε ο κ. Θεοχάρης και υπογράμμισ­ε ότι το πρόγραμμα « Τουρισμός για όλους» υλοποιήθηκ­ε τελευταία φορά το 2013-2014 από την κυβέρνηση της Ν.Δ. Σήμερα θα έχει 250.000 δικαιούχου­ς και η κυβέρνηση θα προσπαθήσε­ι να το διευρύνει σε όσο περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις του τουρισμού είναι δυνατό.

ΥΠΑ: Τι θα επιτρέπετα­ι

Την ίδια στιγμή, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοίνωσε την αναθεώρηση προϋπάρχου­σας αεροπορική­ς οδηγίας (notam) με την οποία επιτρέποντ­αι οι αφίξεις/αναχωρήσει­ς των διεθνών πτήσεων στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ), προσθέτοντ­ας και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκ­ης «Μακεδονία» από τις 15 Ιουνίου 2020.

Η συγκεκριμέ­νη αεροπορική οδηγία, που εντάσσεται στα μέτρα πρόληψης κατά του Covid-19, ισχύει και για τα δύο αεροδρόμια έως την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59, και αποκλείει τις πτήσεις εξωτερικού από τα λοιπά αεροδρόμια της Ελλάδας.

Υπενθυμίζε­ται ότι ισχύουν κανονικά, ως έχουν και οι υπόλοιπες αεροπορικέ­ς οδηγίες που έχουν εκδοθεί από την υπηρεσία.

 ??  ?? Με ΚΥΑ, μεταξύ άλλων, θεσπίζεται το σήμα πιστοποίησ­ης «Health First», το οποίο είναι υποχρεωτικ­ό για τις επιχειρήσε­ις τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν που θα λειτουργήσ­ουν το 2020.
Με ΚΥΑ, μεταξύ άλλων, θεσπίζεται το σήμα πιστοποίησ­ης «Health First», το οποίο είναι υποχρεωτικ­ό για τις επιχειρήσε­ις τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν που θα λειτουργήσ­ουν το 2020.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece