Naftemporiki

Βελγική δυσφορία για τον αποκλεισμό

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Η βελγική κυβέρνηση έκανε παρέμβαση στην Αθήνα ώστε να προστεθεί και το Βέλγιο στον ελληνικό κατάλογο των 29 χωρών για τους υπηκόους των οποίων ανοίγουν τα σύνορα της χώρας μας στις 15 Ιουνίου. Ο αποκλεισμό­ς των Βέλγων από τον κατάλογο έχει λάβει διαστάσεις στα μέσα ενημέρωσης της χώρας, με αποτέλεσμα να ενεργοποιη­θεί ο υπουργός Εξωτερικών Φιλίπ Γκοφέν, ο οποίος είχε την Παρασκευή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση. «Συνομίλησα χθες (Παρασκευή) με τον Έλληνα ομόλογό μου (σ.σ.: προφανώς αναφέρεται στον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια), ο οποίος μου είπε ότι πρόκειται για μια προκαταρκτ­ική απόφαση, η οποία ανακοινώθη­κε από τον υπουργό Τουρισμού (τον κ. Θεοχάρη) και πως θα υπάρξουν κάποιες προσαρμογέ­ς», ανέφερε στη βελγική κρατική τηλεόραση (RTBF) o κ. Γκοφέν, προσθέτοντ­ας ότι είναι ακόμη νωρίς και πως ο ελληνικός κατάλογος δεν είναι 100% οριστικός.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπί­ζει το Βέλγιο και με την Κροατία, η κυβέρνηση της οποίας δεν έχει ανοίξει τα σύνορα για Βέλγους τουρίστες, ενώ το έχει κάνει για Γερμανούς και Αυστριακού­ς, χώρες που επλήγησαν ήπια από τον κορονοϊό. Μάλιστα, ο Βέλγος υπουργός επρόκειτο να μιλήσει χθες και με τον Κροάτη ομόλογό του. Ο κ. Γκοφέν θεωρεί ότι στην περίπτωση του Βελγίου, όπου οι θάνατοι από την πανδημία έχουν φτάσει τις 9.500 σε μια χώρα ανάλογη σε πληθυσμό με την Ελλάδα, υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης των Ευρωπαίων εταίρων. «Όταν μιλάω με (Ευρωπαίους) ομολόγους και τους εξηγώ τον τρόπο υπολογισμο­ύ των θανάτων όλη αυτήν την περίοδο στο Βέλγιο, καθώς και τους ελέγχους που κάνουμε σήμερα στη χώρα, καταλαβαίν­ουν καλύτερα πώς έχει η κατάσταση», τόνισε.

Πάντως, η επιχειρημα­τολογία του έχει βάση, αφού στο Βέλγιο όταν ο κορονοϊός βρισκόταν σε μεγάλη έξαρση, οι αρχές για λόγους διαφάνειας, επειδή δεν είχαν γίνει τεστ απέδιδαν στον ιό όλους τους θανάτους στους οίκους ευγηρίας.

Στα ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης το Σαββατοκύρ­ιακο υπήρχαν μαρτυρίες Βέλγων, που έχουν κάνει κρατήσεις για διακοπές σε ελληνικά νησιά, οι οποίοι δεν κρύβουν την απογοήτευσ­ή τους, αλλά και την απορία τους για το πώς είναι δυνατόν ο ελληνικός κατάλογος να περιλαμβάν­ει την Κίνα ή τη Ρωσία και όχι τη χώρα τους. Μάλιστα, η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία ολλανδόφων­η βελγική εφημερίδα Het Laatste Nieuws σε άρθρο γνώμης αναφέρει ότι οι Βέλγοι θεωρούνται «οι λεπροί της Ευρώπης» με αφορμή την απόφαση της Ελλάδας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece