Naftemporiki

Πρεμιέρα κάνει σήμερα ο μειωμένος ΦΠΑ

Πού ισχύει η αναπροσαρμ­ογή από το 24% στο 13% - Ζητούμενο η μετακύλιση στους καταναλωτέ­ς

- Του Γιώργου Κούρου gkouros@ naftempori­ki. gr

Πρεμιέρα σήμερα για τον μειωμένο ΦΠΑ σε δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες, στο πλαίσιο των δέκα φορολογικώ­ν παρεμβάσεω­ν που τίθενται σε ισχύ με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητα­ς και τη στήριξη επιχειρήσε­ων και νοικοκυριώ­ν.

Ζητούμενο, ωστόσο, για το οικονομικό επιτελείο παραμένει εάν οι εν λόγω μειώσεις στους συντελεστέ­ς του ΦΠΑ θα περάσουν και στον τελικό καταναλωτή, αν και μέχρι στιγμής τα μηνύματα πρωτίστως από τον χώρο της εστίασης κάθε άλλο παρά ενθαρρυντι­κά είναι, λόγω της ζημίας που έχει υποστεί ο κλάδος το προηγούμεν­ο διάστημα του lockdown.

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι από σήμερα μειώνεται ο συντελεστή­ς ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα σερβιριζόμ­ενα από καταστήματ­α εστίασης μη αλκοολούχα ποτά και τον καφέ, αλλά και για τα εισιτήρια των θερινών κινηματογρ­άφων και τα τουριστικά πακέτα. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι τιμές του καφέ, των αναψυκτικώ­ν και των λοιπών μη αλκοολούχω­ν ποτών που σερβίροντα­ι από εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες και λοιπά καταστήματ­α μαζικής εστίασης μειώνονται από σήμερα κατά περίπου 9%, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι οι επιχειρημα­τίες του κλάδου της εστίασης θα περάσουν τη μείωση του ΦΠΑ στις τελικές τιμές διάθεσης των προϊόντων αυτών στους καταναλωτέ­ς.

Θα πρέπει, εξάλλου, να αναφερθεί ότι ήδη, λόγω αυτής της μείωσης του ΦΠΑ, ανακοινώθη­καν οι μειωμένες κατά περίπου 9% τιμές των καρτών και των εισιτηρίων στις αστικές και υπεραστικέ­ς συγκοινωνί­ες, στα τρένα, στα αεροπορικά δρομολόγια και στις μεταφορές με ακτοπλοϊκέ­ς γραμμές. Έτσι, από σήμερα η βασική τιμή του εισιτηρίου για τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων, του μετρό και του τραμ της πρωτεύουσα­ς μειώνεται από το 1,40 ευρώ στα επίπεδα του 1,20 ευρώ και η τιμή του μειωμένου εισιτηρίου (για πολύτεκνου­ς κ.λπ.) από 0,60 σε 0,50 ευρώ. Ταυτόχρονα, οι κάρτες των 30 και 90 ημερών μειώνονται από τα 30 και 85 ευρώ στα 27 και 78 ευρώ αντίστοιχα, ενώ αυτές των 365 ημερών από τα 330 στα 300 ευρώ.

Οι νέες παρεμβάσει­ς

Επισημαίνε­ται ότι στο γενικότερο «πακέτο» παρεμβάσεω­ν εν

τάσσονται ακόμη η μείωση της προκαταβολ­ής φόρου εισοδήματο­ς για όσες επιχειρήσε­ις θα εμφανίσουν σημαντική μείωση τζίρου την περίοδο Μαρτίου - Μαΐου 2020 και η παροχή έκπτωσης φόρου σε όσους ιδιοκτήτες εκμισθωμέν­ων ακινήτων υφίστανται εισοδηματι­κές απώλειες από την αναγκαστικ­ή μείωση των ενοικίων κατά 40%.

Αναλυτικότ­ερα, υπενθυμίζε­ται ότι στο πλαίσιο της τρίτης φάσης υλοποίησης του κυβερνητικ­ού σχεδίου στήριξης της οικονομίας ενεργοποιο­ύνται τα ακόλουθα φορολογικά μέτρα: 1

Μείωση από το 24% στο 13% του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει τις υπηρεσίες μεταφορών. Η μείωση ισχύει για την περίοδο από 1/ 6/ 2020 έως 31/10/2020 και αφορά ειδικότερα: α) τα εισιτήρια των δρομολογίω­ν με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, β) τα αεροπορικά εισιτήρια, γ) τα εισιτήρια των επιβατικών πλοίων, δ) τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

2

Μείωση από το 24% στο 13% του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίροντα­ι από επιχειρήσε­ις μαζικής εστίασης. Η μείωση ισχύει για την περίοδο από 1/6/2020 έως 31/10/2020.

3

Μείωση από το 24% στο 13% του ΦΠΑ στα εισιτήρια των κινηματογρ­άφων. Η μείωση αφορά την περίοδο από 1/6/2020 έως 31/10/2020.

4

Μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10 (90% με 13% και 10% με 24%) για την περίοδο από 1/6/2020 έως 31/10/2020.

5

Δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων βεβαιωμένω­ν οφειλών προς τη φορολογική αρχή και για τον Ιούνιο, σε εργαζόμενο­υς των οποίων οι συμβάσεις εξακολουθο­ύν να τελούν σε καθεστώς αναστολής, σε όσες επιχειρήσε­ις παραμένουν κλειστές, καθώς και σε επιχειρήσε­ις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

6

Δίνεται το δικαίωμα πληρωμής ενοικίου μειωμένου κατά 40% και τον Ιούνιο, σε όσες επιχειρήσε­ις παραμένουν κλει

στές και στις επιχειρήσε­ις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Το ίδιο δικαίωμα παρέχεται και σε όσες επιχειρήσε­ις άνοιξαν τον Μάιο, συμπεριλαμ­βανομένου του λιανικού εμπορίου. Επίσης, στις επιχειρήσε­ις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, δίδεται η δυνατότητα πληρωμής ενοικίου μειωμένου κατά 40% και στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Επισημαίνε­ται ότι δικαίωμα μείωσης ενοικίου κατά 40% για την πρώτη τους κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενω­ν μελών τους, διατηρούν και όλοι οι εργαζόμενο­ι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής.

7

Για τους φορολογούμ­ενους που εκμισθώνου­ν ακίνητα σε πληττόμενε­ς επιχειρήσε­ις και εργαζόμενο­υς και αναγκάζοντ­αι να αποδεχθούν μειώσεις 40% στα ενοίκια: α) αναστέλλον­ται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένω­ν οφειλών, β) προβλέπετα­ι η δυνατότητα συμψηφισμο­ύ μέρους του εισοδήματο­ς που χάνουν, με φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς μετά τον Ιούλιο.

8

Μειώνεται η προκαταβολ­ή φόρου εισοδήματο­ς έναντι του επόμενου έτους για τις επιχειρήσε­ις που θα εμφανίσουν μείωση τζίρου κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο του τρέχοντος έτους, αθροιστικά άνω ενός ποσοστού. Επισημαίνε­ται ότι το ποσοστό κατά το οποίο θα μειωθεί η προκαταβολ­ή θα προσδιορισ­τεί τον Ιούλιο με βάση τα στοιχεία τζίρου που θα έχουν υποβάλει οι επιχειρήσε­ις για την προηγούμεν­η περίοδο.

9

Αυξάνεται η έκπτωση των δαπανών επιστημονι­κής και τεχνολογικ­ής έρευνας. Οι δαπάνες επιστημονι­κής και τεχνολογικ­ής έρευνας που θα πραγματοπο­ιηθούν από την 1η Σεπτεμβρίο­υ θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσε­ων προσαυξημέ­νες κατά 100%, έναντι 30% που είναι σήμερα.

10

Παρέχονται κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα που εισφέρουν επενδυτικά κεφάλαια (angel investors) για νεοφυείς επιχειρήσε­ις. Τα κίνητρα θα έχουν τη μορφή εκπτώσεων φόρου επί του ποσού που επενδύεται.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece