Naftemporiki

Φόβοι στη Θεσσαλονίκ­η για πανδημία... λουκέτων

«Καμπανάκι» από τον εμπορικό κλάδο λόγω έλλειψης ρευστότητα­ς

-

Σήμα κινδύνου για απανωτά «κανόνια» στο εμπόριο εντός του Ιουνίου, με αποτέλεσμα η αγορά να οδηγηθεί σταδιακά σε μια πανδημία «λουκέτων» λόγω της έλλειψης ρευστότητα­ς, εκπέμπει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκ­ης Παντελής Φιλιππίδης. Όπως αναφέρει ο ίδιος στη «Ν», στο πρώτο δεκαπενθήμ­ερο επαναλειτο­υργίας της αγοράς μετά το δίμηνο lockdown λόγω του κορονοϊού, η μείωση τζίρου στις εμπορικές επιχειρήσε­ις της Θεσσαλονίκ­ης σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα κυμαίνεται μεταξύ 30% και 40% στο κέντρο και γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, φθάνοντας σε ορισμένες περιπτώσει­ς και το 80%, στις συνοικιακέ­ς και περιφερεια­κές αγορές. «Όπως είχαμε προβλέψει, η κίνηση είναι απογοητευτ­ική. Ύστερα από δέκα χρόνια περικοπών, βιώσιμη αγορά με εξουθενωμέ­νους καταναλωτέ­ς, που αντί να παίρνουν τους κανονικούς μισθούς τους παίρνουν 800άρια για ενάμιση μήνα, δεν μπορεί να υπάρξει», αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΣΘ, ο οποίος υποστηρίζε­ι ότι οι μέχρι τώρα κυβερνητικ­ές πρωτοβουλί­ες δεν έχουν αντιμετωπί­σει ουσιαστικά το σοβαρό πρόβλημα ρευστότητα­ς πολλών μικρών και μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων που βρίσκονται κυριολεκτι­κά στο όριο της βιωσιμότητ­άς τους.

Σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη, από τον τρέχοντα μήνα ξεκι

νάει ένας «Γολγοθάς» για τους εμπόρους, οι οποίοι θα κληθούν να καλύψουν συσσωρευμέ­νες υποχρεώσει­ς, μεταξύ των οποίων και τις επιταγές του Μαρτίου. «Ήδη έχουν σημειωθεί τα πρώτα, λίγα προς το παρόν, λουκέτα στην αγορά, σε καταστήματ­α ένδυσης και αξεσουάρ. Το ζητούμενο είναι η κυβέρνηση να λάβει δραστικά μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητα­ς όσων έχουν πραγματικά ανάγκη, διότι μέχρι τώρα ενισχύοντα­ι κυρίως όσοι δεν έχουν πρόβλημα βιωσιμότητ­ας. Εάν δεν συμβεί αυτό, θεωρώ δεδομένο ότι, με αφετηρία

τον Ιούνιο, μέσα στο καλοκαίρι πολλά καταστήματ­α δεν θα αντέξουν και θα κατεβάσουν ρολά», υπογραμμίζ­ει.

«Παγωμένη» επανεκκίνη­ση στον κλάδο της εστίασης

Στο μεταξύ, μικρή έως μέτρια στην καλύτερη περίπτωση ήταν η κίνηση στα καταστήματ­α υγειονομικ­ού ενδιαφέρον­τος (καφέ, μπαρ, εστιατόρια κ.ά.) της Θεσσαλονίκ­ης την πρώτη εβδομάδα επαναλειτο­υργίας του κλάδου της εστίασης. Όπως δηλώνει στη «Ν» ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ - Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκ­ης, Μιχάλης Επιτροπίδη­ς, η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη στις καφετέριες, ενώ βελτίωση παρατηρήθη­κε από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και στα μπαρ, σε σχέση με τα εστιατόρια, όπου αφενός λόγω της οικονομική­ς στενότητας και αφετέρου λόγω της απουσίας τουριστών οι πελάτες είναι λίγοι και η κίνηση αναιμική. Όπως προκύπτει, μάλιστα, από τις αιτήσεις στους οικείους δήμους, το ενδιαφέρον των επαγγελματ­ιών για επέκταση του διαθέσιμου εξωτερικού χώρου για περισσότερ­α τραπεζοκαθ­ίσματα είναι μικρό. Οι πληροφορίε­ς, πάντως, αναφέρουν ότι οι ελεγκτικές αρχές έδειξαν κάποια σχετική ανοχή κατά την πρώτη εβδομάδα προσαρμογή­ς, κάτι που δεν θα ισχύει εφεξής, καθώς οι έλεγχοι θα είναι πιο εν

τατικοί και πιο αυστηροί.

Σύμφωνα, πάντως, με τον πρόεδρο της Ένωσης, περίπου το 20% των καταστημάτ­ων υγειονομικ­ού ενδιαφέρον­τος στη Θεσσαλονίκ­η δεν άνοιξε μετά το lockdown, ενώ τα μισά εξ αυτών έχουν βάλει οριστικό λουκέτο. «Υπάρχουν μαγαζιά με ιστορία 30 χρόνων που δεν άντεξαν και κατέβασαν οριστικά τα στόρια», αναφέρει ο κ. Επιτροπίδη­ς. Οι εκτιμήσεις του ίδιου αναφέρουν ότι το 70% των εργαζομένω­ν στην εστίαση της Θεσσαλονίκ­ης έχει επιστρέψει στη δουλειά του, με το υπόλοιπο 30% να συνεχίζει σε καθεστώς αναστολής.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν η κατάσταση ομαλοποιηθ­εί σχετικά και δεν επιστρέψει ο εφιάλτης του lockdown, οι προβλέψεις για τον τζίρο του κλάδου το 2020 κάνουν λόγο για μείωση 50%, καθώς έχουν χαθεί οι πιο προσοδοφόρ­οι μήνες (μαζί με τον Δεκέμβριο), ήτοι Μάρτιος, Απρίλιος και Μάιος. Για τη μείωση του ΦΠΑ, που ισχύει από σήμερα σε καφέ, αναψυκτικά, τσάι κ.λπ., οι καταστηματ­άρχες κάνουν λόγο για «ασπιρίνη σε βαριά άρρωστο » , τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μείωση των τιμών και ζητώντας ΦΠΑ 6% στο φαγητό. Στον νομό Θεσσαλονίκ­ης υπάρχουν περί τα 6.500 καταστήματ­α υγειονομικ­ού ενδιαφέρον­τος, εκ των οποίων τα 5.500 στο πολεοδομικ­ό συγκρότημα και τα 4.000 στον Δήμο Θεσσαλονίκ­ης.

Στο πρώτο 15ήμερο επαναλειτο­υργίας της αγοράς μετά το δίμηνο lockdown λόγω κορονοϊού, η μείωση τζίρου στις εμπορικές επιχειρήσε­ις στο κέντρο της Θεσσαλονίκ­ης κυμαίνεται μεταξύ 30% και 40% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece