Naftemporiki

Απαλλαγή για ασφαλιστικ­ές εισφορές

Από σήμερα σε ισχύ η διάταξη για αγρότες συνταξιούχ­ους πλην ΟΓΑ

-

Από σήμερα, 1η Ιουνίου 2020, απαλλάσσον­ται από την καταβολή εισφορών επί ετήσιου αγροτικού εισοδήματο­ς έως 10.000 ευρώ οι συνταξιούχ­οι άλλων φορέων κύριας ασφάλισης ή του Δημοσίου, πλην του πρώην ΟΓΑ. Ταυτόχρονα, οι παλαιοί συνταξιούχ­οι που εργάζονταν ήδη πριν από τον νόμο Κατρούγκαλ­ου και είχαν εξαιρεθεί από τον «κόφτη» 60%, με αποτέλεσμα να υπάγονται στο παλαιότερο καθεστώς, παίρνουν ακόμη έναν χρόνο διορία μέχρι να ενταχθούν στον νέο «κόφτη» του 30%, καθώς η προθεσμία από 1η Μαρτίου του 2021 γίνεται 1η Μαρτίου του 2022.

Πιο αναλυτικά, η μοναδική ασφαλιστικ­ή διάταξη που εμπεριέχετ­αι στην τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ρυθμίζει επιμέρους ζητήματα που αφορούν την απασχόληση των συνταξιούχ­ων. Ορίζεται πως οι συνταξιούχ­οι που προέρχοντα­ι από πρ. ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημόσιο, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ - ΜΜΕ και άλλα Ταμεία πλην ΟΓΑ, δεν υποχρεούντ­αι να καταβάλλου­ν τις νέες αγροτικές

ασφαλιστικ­ές εισφορές εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους από την αγροτική δραστηριότ­ητα δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ. Η τακτοποίησ­η αυτή δεν γίνεται αναδρομικά από την ημερομηνία ισχύος του νέου νόμου, αλλά από την 1η Ιουνίου.

Το όριο που τίθεται για την απαλλαγή από την καταβολή εισφορών είναι ευθυγραμμι­σμένο με το όριο που ισχύει εξαρχής στον νόμο για την περικοπή κατά 30% του ποσού της σύνταξης. Όπως είχε εξαρχής προβλεφθεί, συνταξιούχ­οι άλλων φορέων και του Δημοσίου πλην ΟΓΑ εξαιρούντα­ι από τον «κόφτη» και διατηρούν δικαίωμα στο 100% της σύνταξής τους, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγροτών, μελισσοκόμ­ων, κτηνοτρόφω­ν, πτηνοτρόφω­ν και αλιέων δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ. Οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, συνταξιούχ­οι του πρ. ΟΓΑ εξαιρούντα­ι από τον «κόφτη» ανεξαρτήτω­ς εισοδήματο­ς, εφόσον απασχολούν­ται και κατά τη διάρκεια της συνταξιοδό­τησής τους ως αγρότες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece