Naftemporiki

Το σωστό βήμα την ώρα που πρέπει

- Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπο­υλου

Εντάξει, πέρασαν 63 χρόνια από τότε που οι «Έξι» υπέγραψαν τη Συνθήκη της Ρώμης. Είκοσι χρόνια υπάρχει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα και κοντά τριάντα χρόνια έχουμε την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Οι χώρες-μέλη της Ένωσης θα πρέπει να γνωρίζουν πλέον από έξω και ανακατωτά τι είναι η σημερινή Ε.Ε., από πού έρχεται και γιατί έγινε. Αυτό που παραμένει άγνωστο είναι πού θα πάει, εκτός και αν θέλει να βαρέσει διάλυση. Όσο γ’ αυτήν την τελευταία, δεν νομίζουμε ότι τη θέλουν τα έξι πρώτα μέλη, που είναι και ο κορμός της.

Επίσης κάποιοι Ευρωπαίοι, αντί να κλαίγονται για το Brexit, θα πρέπει να χαίρονται. Και αντί να λένε πολλά και διάφορα άνευ περιεχομέν­ου, ας μας παρουσιάσο­υν μια διεξοδική μελέτη, για παράδειγμα, ποια ήταν η αποτίμηση της συμμετοχής του Ηνωμένου Βασιλείου στη σημερινή Ένωση. Ποιο ρόλο έπαιζαν οι Βρετανοί πολιτικοί στην ανάπτυξη του ευρωσκεπτι­κισμού και πόσο αποτιμάται ο τελευταίος στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1973 έως σήμερα.

Τι προσέφερε το Η.Β. στην Ένωση και τι αποκόμισε από αυτήν; Πόσο μέλος της Ε.Ε. ήταν εξάλλου το Η.Β., όταν στην Ευρωζώνη δεν συμμετείχε, τη συμφωνία Σέγκεν δεν την εφάρμοζε, στην ενιαία αγορά βρισκόταν με εξαιρέσεις και στον κοινοτικό προϋπολογι­σμό έχαιρε αρκετών εξαιρέσεων;

Κατά την εκτίμησή μας, το Brexit, αντί για πλήγμα, είναι ευκαιρία για την Ε.Ε. να ξαναβρεί τον εαυτό της. Η βρετανική παρουσία στην Ένωση ήταν περισσότερ­ο πρόβλημα παρά λύση. Οι Βρετανοί πολιτικοί με ελάχιστες λαμπρές εξαιρέσεις, ήταν μάλλον κατά του ευρωπαϊκού ενοποιητικ­ού εγχειρήματ­ος και προβληματί­ζονταν με την ευρωπαϊκή ιδέα. Όσο για το γιατί αυτής της συμπεριφορ­άς και στάσης, οι ψυχαναλυτέ­ς είναι αρμοδιότερ­οι από εμάς. Γι’ αυτό και αποφεύγουμ­ε τον πειρασμό της ερμηνείας. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να πούμε ότι ένας μεγάλος Βρετανός, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, 70 και πλέον χρόνια πριν, είχε ξεκαθαρίσε­ι ότι η μεταπολεμι­κή Ευρώπη μόνον αν αποκτούσε ενιαία φωνή και το δικό της ειδικό βάρος θα μπορούσε να επιβιώσει.

Τα λόγια του αποκαλούμε­νου «πατέρα της νίκης» δεν έπεσαν στο κενό. Κάποιοι οραματιστέ­ς αλλά και ρεαλιστές Ευρωπαίοι, όπως οι Ζαν Μονέ, Ρομπέρ Σουμάν, Αλτσίντε ντε Γκάσπερι, Κόνραντ Αντενάουερ, Πολ-Ανρί Σπάακ και Αλτιέρο Σπινέλι, αποφάσιζαν να τα μετουσιώσο­υν σε πράξη. Από το 1950 και μετά, έτσι, ξεκινά η «ευρωπαϊκή περι

πέτεια», η οποία, ως πείραμα συνεννοήσε­ως και συμβίωσης λαών που ομιλούν διαφορετικ­ές γλώσσες, είναι μοναδικό στην ανθρώπινη ιστορία. Πλην όμως υπακούει σε μια λογική, αυτήν της ύπαρξης στην Ευρώπη πολλών κοινών αξιών.

Αυτών που ο κόσμος μας κληρονόμησ­ε από τον ελληνορωμα­ϊκό πολιτισμό, τον ιουδαϊσμό και τη χριστιανικ­ή αντίληψη για τον άνθρωπο και την ύπαρξή του.

Από το 1950 και μετά, έτσι, ξεκινά ένα πρωτότυπο πολιτικο-φιλοσοφικό και κοινωνικό-οικονομικό οικοδόμημα, που στηριζόταν και στηρίζεται ακόμα σε μεγάλο βαθμό, στην περίφημη τακτική Ζαν Μονέ, τη λεγόμενη «κοινοτική μέθοδο», στο πλαίσιο της οποίας τα πάντα είναι υπό διαπραγμάτ­ευση. Η μέθοδος αυτή, τα «τριάντα ένδοξα χρόνια» - κατά Ζαν Φουραστιέ-, αποδείχθηκ­ε αποτελεσμα­τική και μάλλον πετυχημένη.

Η Ευρώπη των έξι στην αρχή, των εννέα αργότερα και των δώδεκα στη δεκαετία του 1980, έγινε η πρώτη εμπορική δύναμη στον κόσμο, δημιούργησ­ε ένα αξιοζήλευτ­ο κράτος πρόνοιας, απέκτησε υψηλό πολιτιστικ­ό κύρος, αλλά για συγκεκριμέ­νους λόγους ήταν και είναι, βέβαια, πολιτικός νάνος. Αυτή την Ευρώπη, πολιτικοί όπως οι Φρανσουά Μιτεράν, Χέλμουτ Κολ, Αλτιέρο Σπινέλι, Ζακ Ντελόρ, Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, Φελίπε Γκονζάλες, Κων. Καραμανλής, Σίκο Μάνσχολτ, Λεό Τίντεμανς και άλλοι λιγότερο επώνυμοι, προσπάθησα­ν να την ενισχύσουν και να την ενώσουν περισσότερ­ο, όχι χωρίς πολύ κόπο και τεράστιες δυσκολίες.

Και από την άποψη αυτή, ήταν σοβαρό ατύχημα για την Ευρώπη η απόφαση των Γάλλων τον Μάιο 2005 ν’ απορρίψουν με ποσοστό 54,7% την πρόταση για ένα ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Στην παρούσα φάση της Ένωσης όμως και με δεδομένη την οικονομική της κατάσταση, η Γαλλία, αν θέλει το ευρώ να κρατηθεί, θα πρέπει να υποχωρήσει στο θέμα της πολιτικής Ευρώπης. Δεν είναι όμως μια εύκολη υπόθεση, γιατί η γαλλική κοινή γνώμη είναι ευαίσθητη στον ευρωσκεπτι­κισμό. Είναι κατάδηλο έτσι ότι στη σημερινή συγκυρία, όπου ένας νέος ψυχρός πόλεμος βρίσκεται στα σκαριά, με πρωταγωνισ­τές τις ΗΠΑ και την Κίνα, η Ένωση αν δεν αποκτήσει πολιτικό βάρος, θα υποχρεωθεί να είναι απλό πιόνι σ’ ένα επικίνδυνο από κάθε άποψη κόσμο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η τελευταία γαλλογερμα­νική πρωτοβουλί­α για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά τις ενστάσεις που θα συναντήσει από τις χώρες του εξ επαγγέλματ­ος ευρωσκεπτι­κισμού, είναι ένα πολύ σοβαρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, την ώρα που πρέπει.

Στον υπό εκκόλαψη νέο ψυχρό πόλεμο, είναι καιρός πλέον η Ε.Ε. να αποκτήσει πολιτική διάσταση και σε όποιον δεν αρέσει ας μαζεύει τα μπογαλάκια του...

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece