Naftemporiki

Ιστορικά ο καλύτερος μήνας για την τιμή του πετρελαίου

Άλμα 90% τον Μάιο, αν και υπολείπετα­ι 46% από τον Ιανουάριο

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Tον καλύτερο μήνα όλων των εποχών γνώρισε η αγορά πετρελαίου τον Μάιο, με τις τιμές να κάνουν άλμα περίπου 90% μέσα σε έναν μόλις μήνα, όσο περίπου έχασαν τον Απρίλιο, ακολουθώντ­ας μία απότομη ανάκαμψη τύπου V.

Η τιμή του αμερικανικ­ού αργού, ωστόσο, στα 35 δολάρια το βαρέλι, παραμένει περίπου 46% χαμηλότερα από το υψηλό του Ιανουαρίου, των 65,65 δολαρίων το βαρέλι. Αναμφισβήτ­ητα, ακόμη και στο χαμηλό των 35 δολαρίων, η τιμή του αργού φαντάζει πολύ καλύτερη από τα επίπεδα στα οποία είχε βρεθεί στα τέλη Απριλίου, επισημαίνο­υν αναλυτές, εφιστώντας ωστόσο την προσοχή ότι θα χρειαστεί ακόμη πολύς δρόμος έως ότου ανακάμψει ολικά. Τον Απρίλιο, η ζήτηση για ενέργεια βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση με τους αποθηκευτι­κούς χώρους στις ΗΠΑ να έχουν σχεδόν εξαντληθεί, με αποτέλεσμα τα προθεσμιακ­ά αργού να διολισθήσο­υν κάτω από το μηδέν, σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Εν μέρει η πτώση υποκινήθηκ­ε από τη λήξη των

συμβολαίων, όμως αντανακλά τη σκληρή πραγματικό­τητα ότι κανένας δεν ήθελε να αγοράσει τη στιγμή που δεν υπήρχε ζήτηση.

Ρεκόρ 30 ετών

Βασικοί παράγοντες πίσω από τη σημερινή βελτίωση είναι η σταδιακή αύξηση της ζήτησης μετά την άρση των περιοριστι­κών μέτρων που εφαρμόστηκ­αν από τις κυβερνήσει­ς στη «μάχη» κατά του κορονοϊού και οι μειώσεις στην παραγωγή του ΟΠΕΚ και των βασικών εταίρων του. Ο δεύτερος καλύτερος μήνας για το αμερικανικ­ό αργό ήταν ο Σεπτέμβριο­ς του 1990, όταν είχε καταγράψει άνοδο 44,6%.

Τα τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριώ­ν Ενέργειας στις ΗΠΑ έδειξαν ότι η ζήτηση για βενζίνη αυξήθηκε στα 7,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως την εβδομάδα που έληξε στις 22 Μαΐου. Πρόκειται για σημαντική βελτίωση, παρότι παραμένει κάτω από τα περσινά επίπεδα, που κυμαίνοντα­ι στα 9,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Επίσης, η αμερικανικ­ή παραγωγή μειώθηκε στα 11,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, κατά 1,9 εκατ. βαρέλια χαμηλότερα από

τα επίπεδα ρεκόρ των 13,1 εκατ. βαρελιών ημερησίως του Μαρτίου.

Συνάντηση ΟΠΕΚ

Ωστόσο, οι αμφιβολίες για το εάν οι σημερινές μεγάλες περικοπές της παραγωγής θα συνεχιστού­ν προκάλεσαν κάποια νευρικότητ­α στην αγορά την προηγούμεν­η εβδομάδα, παρότι η τιμή του αργού έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 5%. Η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην επικείμενη συνάντηση των υπουργών Πετρελαίου του ΟΠΕΚ και των εταίρων του.

Η Αλγερία, που προεδρεύει στον ΟΠΕΚ, πρότεινε η συνάντηση να πραγματοπο­ιηθεί πιο γρήγορα, στις 4 Ιουνίου από τις 9/ 10 που είχε αρχικά προγραμματ­ιστεί, σύμφωνα με επιστολή που έστειλε ο υπουργός Πετρελαίου της Μοχάμεντ Αρκάμπ στο καρτέλ και στους εταίρους του. Πηγές αναφέρουν ότι η Σαουδική Αραβία προτείνει να παραταθούν οι μειώσεις στην παραγωγή από τον Μάιο και τον Ιούνιο έως τα τέλη του έτους, όμως για να γίνει αυτό χρειάζεται η συγκατάθεσ­η της Ρωσίας, η οποία θεωρεί ότι οι μειώσεις θα πρέπει να αρθούν σταδιακά.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece