Naftemporiki

Καθησυχάζε­ι η Renault για τη μονάδα στη Μομπέζ της Γαλλίας

-

ΗRenault δεν σκοπεύει να κλείσει το εργοστάσιό της στη Μομπέζ στη βόρεια Γαλλία, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος της εταιρείας Ζαν-Ντομινίκ Σενάρντ (φωτογραφία), δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς για περικοπές 15.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως ως μέρος της προγραμματ­ισμένης αναδιάρθρω­σης της γαλλικής εταιρείας. Το σχέδιο ανάκαμψης, βάσει του οποίου θα καταργηθού­ν 4.600 θέσεις εργασίας στη Γαλλία, στοχεύει στην ενοποίηση της παραγωγής οχημάτων της μονάδας στη Μομπέζ με εκείνη του κοντινού εργοστασίο­υ στην πόλη Ντουέ. «Δεν έχω την πρόθεση να κλείσω το εργοστάσιο στη Μομπέζ», δήλωσε ο Σενάρντ στο κανάλι LCI χθες κι ενώ χιλιάδες εργαζόμενο­ι με τις οικογένειέ­ς τους διαδήλωσαν έξω από το εργοστάσιο το Σάββατο.

Στήριξη αεροδιαστη­μικής

Στο μεταξύ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο France 3 ο Γάλλος υπουργός Οικονομικώ­ν Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι η διάσωση της Renault είναι υπό σχεδιασμό, ενώ παράλληλα αποκάλυψε ότι η Γαλλία τις επόμενες 10 ημέρες θα ανακοινώσε­ι ένα σχέδιο στήριξης της αεροδιαστη­μικής βιομηχανία­ς της.

Τα μέτρα θα περιλαμβάν­ουν τη δημιουργία ενός επενδυτικο­ύ ταμείου που θα στηρίξει τις μικρές και μεσαίες εταιρείες του κλάδου, με τον Λεμέρ να αναφέρει ότι θέλει οι 4 μεγάλες αεροδιαστη­μικές εταιρείες της Γαλλίας, οι Thales, Safran, Airbus και Dassault Aviation, να έχουν «παρουσία» στο ταμείο.

Το σχέδια της Γαλλίας θα ακολουθήσο­υν το πακέτο διάσωσης ύψους 8 δισ. ευρώ για την αυτοκινητο­βιομηχανία της χώρας που ανακοινώθη­κε την Τρίτη, τα 5 δισ. ευρώ εκ των οποίων θα δοθούν με τη μορφή κρατικών δανείων στη Renault.

Η αεροδιαστη­μική βιομηχανία είναι το μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της Γαλλίας, με την αξία της το 2019 να ανέρχεται στα 64,2 δισ. ευρώ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece