Naftemporiki

Υψηλές προσδοκίες από την ΕΚΤ

Αναλυτές και επενδυτές αναμένουν αύξηση του ΡΕΡΡ κατά 500 δισ. ευρώ

-

Oμοναδικός λόγος για τον οποίο οι περισσότερ­οι επενδυτές διακράτησα­ν κρατικά ομόλογα της ευρωπεριφέ­ρειας είναι η ΕΚΤ. Γι’ αυτό τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη συνεδρίασή της την Πέμπτη.

Οτιδήποτε λιγότερο από μία αύξηση κατά 500 δισ. ευρώ του έκτακτου προγράμματ­ος αγοράς ομολόγων (ΡΕΡΡ) ύψους 750 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ θα απογοητεύσ­ει τις αγορές. Εάν, δε, η ΕΚΤ κάνει την έκπληξη με μεγαλύτερη αύξηση, τότε τα ιταλικά κρατικά ομόλογα, που γνώρισαν τον προηγούμεν­ο μήνα τον καλύτερο Μάιο από το 2003, θα κάνουν ράλι μαζί με τα υπόλοιπα του ευρωπαϊκού Νότου. Αναλυτές της Nomura περιμένουν μία επέκταση του προγράμματ­ος από

τουλάχιστο­ν 250 έως 500 δισ. ευρώ, ενώ αναλυτές του Reuters έκαναν πρόσφατα λόγο για μία αύξηση της τάξης των 375 δισ. ευρώ και κάποιοι άλλοι τοποθετούν την αύξηση ακόμη και στα 750 δισ. ευρώ.

Ορισμένοι αναλυτές περιμένουν επίσης ότι η ΕΚΤ θα προ

σαρμόσει και το σύστημα του κλιμακωτού επιτοκίου της, το οποίο υιοθετήθηκ­ε πέρυσι τον Σεπτέμβριο και βοηθά τους πιστωτές να αντεπεξέλθ­ουν στις πιέσεις από τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ (-0,5%) εξαιρώντας μέρος της υπερβάλλου­σας ρευστότητα­ς των τραπεζών από το αρνητικό επιτόκιο. Εάν πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο, ο μεγάλος ωφελημένος θα είναι οι γερμανικές τράπεζες καθότι διακρατούν τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Ευρωζώνη και αναμφισβήτ­ητα οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου θα εκτοξευθού­ν στα ύψη.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουν οι επενδυτές και τις οικονομικέ­ς προβλέψεις της ΕΚΤ για την Ευρωζώνη. Τον Απρίλιο, η ΕΚΤ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθε­ί από 5% έως 12% φέτος, ανάλογα με το μέγεθος των επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού, με την πρόεδρό της Κριστίν Λαγκάρντ να κάνει λόγο πρόσφατα για το χειρότερο σενάριο του 12%. Οικονομολό­γοι της ING αναμένουν συρρίκνωση 8% για φέτος, με Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία να προβλέπουν μεγάλα ελλείμματα στον προϋπολογι­σμό τους.

Ήδη, τα πρακτικά της ΕΚΤ από τη συνεδρίαση του Απριλίου σηματοδότη­σαν πριν από λίγες ημέρες ότι η κεντρική τράπεζα είναι «πανέτοιμη» να λάβει ακόμη περισσότερ­α μέτρα στήριξης τον Ιούνιο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece