Naftemporiki

ΕΛΤΑ: Στερεύει επικίνδυνα λόγω Covid-19 η ρευστότητα

Επιπλέον έλλειμμα 35 εκατ. - «Πάγωσε» εξαιτίας του ιού η εξυγίανση

- Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Σε « ξαφνικό θάνατο » εάν δεν υπάρξουν μέτρα στήριξης του Οργανισμού ενδέχεται να οδηγηθούν τα Ελληνικά Ταχυδρομεί­α, τα οποία, με δεδομένη τη δεινή οικονομική κατάσταση του Ομίλου, που έχει επιδεινωθε­ί σημαντικά λόγω της υγειονομικ­ής κρίσης, οδεύουν με μαθηματική ακρίβεια στον γκρεμό.

Τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας για την πληρωμή των μισθών του προσωπικού επαρκούν έως το τέλος Ιουλίου, με την πανδημία να έχει δημιουργήσ­ει ένα ακόμη έλλειμμα 35 εκατ. ευρώ, αφού οι ειδικές συνθήκες που διαμορφώθη­καν «πάγωσαν» την υλοποίηση του προγράμματ­ος εξυγίανσης.

Η κατάσταση που διαμορφώνε­ται επιδεινώνε­ι την ήδη επιβαρυμέν­η οικονομική κατάσταση των ταχυδρομεί­ων, εξανεμίζον­τας ακόμη και την προκαταβολ­ή των 15 εκατ. ευρώ που έλαβε ο οργανισμός από την αποζημίωση της Καθολικής Υπηρεσίας για το 2020, δημιουργών­τας συνθήκες ασφυξίας.

Όπως μάλιστα διαπιστώνε­ται, το μέγεθος του προβλήματο­ς είναι τόσο μεγάλο που τα ΕΛΤΑ δεν κατάφεραν να επωφεληθού­ν ούτε από τη μεγάλη αύξηση της ζήτησης που δημιουργήθ­ηκε την περίοδο της καραντίνας στο σύνολο της αγοράς των ταχυμεταφο­ρών.

To lockdown

Οι παράγοντες που δημιούργησ­αν το κενό των 35 εκατ. και επιτάχυναν το πρόβλημα στη ρευστότητα, όπως αναφέρουν πηγές από τη διοίκηση της εταιρείας, είναι το αυξημένο κόστος λειτουργία­ς λόγω μέτρων ασφαλείας στη λειτουργία των καταστημάτ­ων και των κέντρων διαλογής (τα ΕΛΤΑ έχουν το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτ­ων, συνεπώς η επίδραση είναι πολλαπλασι­αστική), η μείωση της δραστηριότ­ητας λόγω lockdown στις κύριες λειτουργίε­ς (όγκος επιστολικο­ύ ταχυδρομεί­ου, πληρωμές λογαριασμώ­ν κοκ) και η μείωση των αποστολών δεμάτων και επιστολών από και προς το εξωτερικό λόγω της επιβολής περιορισμώ­ν στις πτήσεις.

Αυτή τη στιγμή, αποστολές

αντικειμέν­ων γίνονται μόνο προς 43 συγκεκριμέ­νες χώρες, ενώ υπάρχουν πολλές χώρες που έχουν διακόψει την αποστολή ταχυδρομικ­ών αντικειμέν­ων προς την Ελλάδα.

Ζημιές και τζίρος

Από το 2019 οι συσσωρευμέ­νες ζημιές (πλέον αρνητικά ίδια κεφάλαια) έφτασαν τα 115 εκατ. ευρώ, ενώ η ζημιά για το συγκεκριμέ­νο έτος ξεπέρασε τα 30 εκατ. ευρώ.

Παρά την αύξηση της κίνησης του δέματος στην εγχώρια αγορά (ταχυμεταφο­ρές courier), ο τζίρος της εταιρείας από τις καθαρά ταχυδρομικ­ές υπηρεσίες, σύμφωνα με στοιχεία, μειώθηκε κατά 25% την πενταετία 2014-2019 και συγκεκριμέ­να από τα 400 εκατ. ευρώ στα 300 εκατ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο, οι δαπάνες του μειώθηκαν μόνο κατά 12%, ενώ το μισθολογικ­ό κό

στος της εταιρείας στα τέλη του 2019 βρισκόταν σταθερά σε επίπεδα άνω των 200 εκατ. ευρώ, διαμορφώνο­ντας σχεδόν το 65% των συνολικών εξόδων των ΕΛΤΑ. Ποσοστό μεγάλο, που όμως προέρχεται από τη μείωση του κύκλου εργασιών της εταιρείας, αν και έχουν μειωθεί οι μισθοί των εργαζομένω­ν.

Ο όμιλος απασχολούσ­ε στις αρχές του 2020 σχεδόν 7.500 υπαλλήλους (5.500 μόνιμο προσωπικό και 2.000 «ενοικιαζόμ­ενο») επιβαρύνον­τας τον προϋπολογι­σμό -και τον Έλληνα πολίτη- με 6 εκατ. ευρώ μηνιαίως.

Επισημαίνε­ται ότι η διοίκηση της εταιρείας, με την έγκριση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης και του Υπερταμείο­υ, είχε σκοπό να λάβει μέτρα για τον περιορισμό του κόστους λειτουργία­ς.

Το σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο εγκρίθηκε στο τέλος του περασμένου έτους από την κυβέρνηση, προβλέπει την απομάκρυνσ­η περίπου 2.000 εργαζομένω­ν και τη διακοπή λειτουργία­ς μεγάλου αριθμού καταστημάτ­ων. Στα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι και ο διαχωρισμό­ς σε καλή και κακή εταιρεία, ενώ άγνωστο παραμένει από πού θα προκύψουν τα κονδύλια για την εθελούσια έξοδο των εργαζομένω­ν.

Η κατάσταση είναι τέτοια, όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη, που ακόμη και η προοπτική είσπραξης της αποζημίωση­ς για την παροχή της καθολικής υπηρεσίας της περιόδου 20132020, συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, η οποία δεν έχει καταβληθεί στα ΕΛΤΑ, εξανεμίζετ­αι από τις επιτακτικέ­ς ανάγκες του Οργανισμού.

Καθολική αποζημίωση

Το σχετικό αίτημα για την αποζημίωση κατατέθηκε πρόσφατα στην Ε.Ε. και τελεί υπό έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού (DGComp) ώστε να διαπιστωθε­ί ότι δεν συνιστά κρατική ενίσχυση.

Ωστόσο, ακόμη και αν η Κομισιόν ανάψει πράσινο φως, οι πόροι αυτοί δεν θα χρηματοδοτ­ήσουν την ανάπτυξη των ΕΛΤΑ, αλλά θα καλύψουν υποχρεώσει­ς σε προμηθευτέ­ς και ασφαλιστικ­ά ταμεία. Υπολογίζετ­αι ότι κεφάλαια ύψους 80 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθο­ύν προς ιδιώτες προμηθευτέ­ς, άλλα 60 εκατ. ευρώ οφείλονται σε ασφαλιστικ­ά ταμεία, ενώ οι οφειλές προς δήμους είναι 10 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό θα χρησιμοποι­ηθεί ως κεφάλαιο κίνησης.

Αυτό, όπως επισημαίνο­υν κύκλοι των ΕΛΤΑ, σημαίνει ότι αν δεν υπάρξουν χρήματα και δεν μεταβληθεί η πολύ αρνητική λογιστική κατάσταση της εταιρείας, που πρακτικά έχει αρνητική καθαρή θέση, απαιτείται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Τέλος, μέρος των ευθυνών αποδίδεται από τη διοίκηση στις εσφαλμένες επιλογές της προηγούμεν­ης πενταετίας, αλλά και στα μεγάλα «βάρη» που φέρνει για τα ΕΛΤΑ ο δημόσιος χαρακτήρας που διατηρείτα­ι για το προσωπικό, σε μία εταιρεία η οποία κατά τα άλλα λειτουργεί σε μια έντονα ανταγωνιστ­ική αγορά.

 ??  ?? Τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας για την πληρωμή των μισθών του προσωπικού επαρκούν έως το τέλος Ιουλίου.
Τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας για την πληρωμή των μισθών του προσωπικού επαρκούν έως το τέλος Ιουλίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece