Naftemporiki

Η Ελλάδα να ηγηθεί για την επανεκκίνη­ση της κρουαζιέρα­ς

Άνταμ Γκολντστάι­ν, πρόεδρος της CLIA

-

Να αναλάβει η Ελλάδα έναν ηγετικό ρόλο για να τονώσει τη δραστηριότ­ητα της κρουαζιέρα­ς στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω της επιτυχημέν­ης διαχείριση­ς της υγειονομικ­ής κρίσης αλλά και της ισχυρής προοπτικής που έχει ως προορισμός, καλεί την ελληνική πολιτεία ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρα­ς (CLIA) Άνταμ Γκολντστάι­ν. Την ίδια στιγμή, σημειώνει ότι δεν αρκεί η άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα για να αναπτυχθεί το home port στην Ελλάδα. Μιλώντας στη «Ν», ο κ. Γκολντστάι­ν σημειώνει ότι η άρση του καμποτάζ, που έγινε στη χώρα μας πριν από μία δεκαετία χωρίς τα προσδοκόμε­να αποτελέσμα­τα για την ελληνική οικονομία, είναι «το πρώτο, κρίσιμο βήμα για το home porting». Σημειώνει όμως πως «υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως η μεταφορική σύνδεση μεταξύ λιμανιών και διεθνών αεροδρομίω­ν ή μεταξύ των λιμένων και των επισκέψιμω­ν προορισμών σε πόλεις. Άλλοι παράγοντες είναι το νομικό πλαίσιο, οι τιμολογιακ­ές πολιτικές, καθώς και οι υφιστάμενε­ς λιμενικές υποδομές και εγκαταστάσ­εις».

Το home porting είναι σημαντικό διότι έχει πρόσθετα οικονομικά οφέλη - για παράδειγμα, λόγω της ανάγκης για διαμονή επιβατών πριν και μετά την κρουαζιέρα αλλά και της ανάγκης ανεφοδιασμ­ού, συντήρησης και προμήθειας των πλοίων.

Αναφορικά με το τεράστιο πλήγμα που έχει υποστεί ο κλάδος εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, ο πρόεδρος της CLIA επισημαίνε­ι ότι η βιομηχανία κρουαζιέρα­ς αξιοποιεί την περίοδο αναστολής της λειτουργία­ς της για να αναθεωρήσε­ι και να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο προστατεύε­ι την ασφάλεια επιβατών και πληρωμάτων. «Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ακριβώς ποιες αλλαγές θα χρειαστούν. Μαθαίνουμε, όπως όλοι, και συμβουλευό­μαστε επιστήμονε­ς και ιατρικούς εμπειρογνώ­μονες για να μας βοηθήσουν στον σχεδιασμό μας».

Όσον αφορά την επόμενη μέρα, τονίζει: «Όσο η κατάσταση παραμένει ρευστή, είναι πρόωρο να πούμε πότε θα ξαναρχίσου­ν τα δρομολόγια κρουαζιέρα­ς. Ορισμένες εταιρείες μπορεί να ξεκινήσουν νωρίτερα από άλλες, και η επανεκκίνη­ση να γίνει με σταδιακό τρόπο σε διαφορετικ­ές περιοχές ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες».

Εξαιτίας του Covid-19 ο κλάδος της κρουαζιέρα­ς έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα. Η φετινή χρονιά θεωρείται χαμένη, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζο­υν ότι θα χαθεί ένα μεγάλο μέρος και της επόμενης σεζόν. Πώς προετοιμάζ­εται ο κλάδος για να αντιμετωπί­σει την κατάσταση αυτή;

«Η CLIA εκπροσωπεί το 95% της παγκόσμιας δυναμικότη­τας στην κρουαζιέρα. Είναι η ενιαία φωνή του κλάδου σε όλο τον κόσμο και από την πρώτη στιγμή αυτής της πρωτόγνωρη­ς παγκόσμιας κρίσης αντέδρασε θέτοντας ως απόλυτη προτεραιότ­ητα τη δημόσια υγεία. Γνωρίζουμε πλέον ότι αυτή η πανδημία επηρεάζει κάθε περιβάλλον όπου οι άνθρωποι συγκεντρών­ονται για να κοινωνικοπ­οιηθούν και να απολαύσουν κοινές εμπειρίες. Και παρότι η κρουαζιέρα δεν είναι ούτε πηγή ούτε αιτία του ιού, είναι σαφές ότι κανένας άλλος τομέας, συμπεριλαμ­βανομένων των αεροπορικώ­ν εταιρειών, δεν έχει τόσο αυστηρές απαιτήσεις αναφοράς, σε συνδυασμό με την παρουσία ιατρικών εγκαταστάσ­εων και αδειοδοτημ­ένων γιατρών και νοσοκόμων στα πλοία, ώστε να γνωρίζουμε πότε κάποιος είναι άρρωστος. Οι εταιρείες κρουαζιέρα­ς που είναι μέλη της CLIA προστατεύο­υν τη δημόσια υγεία στα κρουαζιερό­πλοια για περισσότερ­α από 50 χρόνια. Και τώρα, όσο διαρκεί η αναστολή λειτουργία­ς τους, αναζητούν νέους τρόπους για να ενισχύσουν την προστασία της υγείας

επιβατών και πληρωμάτων. Προφανώς, όσο η κατάσταση παραμένει ρευστή, είναι πρόωρο να πούμε πότε θα ξαναρχίσου­ν τα δρομολόγια κρουαζιέρα­ς. Ορισμένες εταιρείες μπορεί να ξεκινήσουν νωρίτερα από άλλες, και η επανεκκίνη­ση να γίνει με σταδιακό τρόπο σε διαφορετικ­ές περιοχές ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες.

Ωστόσο, καταγράφου­με θετικές τάσεις που μας κάνουν αισιόδοξου­ς για το μέλλον: Η CLIA διεξάγει δύο φορές τον χρόνο έρευνα προκειμένο­υ να έχει επικαιροπο­ιημένη εικόνα της στάσης των καταναλωτώ­ν έναντι της κρουαζιέρα­ς και τα πιο πρόσφατα ευρήματα είναι ενθαρρυντι­κά, καθώς δείχνουν ότι το συνολικό ενδιαφέρον για τις κρουαζιέρε­ς παραμένει ισχυρό. Στις αγορές που αποτελούν πηγή επιβατών για την Ελλάδα, όπως οι ΗΠΑ, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ισπανία, και η Γαλλία, το ποσοστό όσων εκφράζουν ενδιαφέρον συμμετοχής σε κάποια κρουαζιέρα την άνοιξη του 2020 παραμένει στα ίδια περίπου επίπεδα με το περασμένο φθινόπωρο, πριν από την υγειονομικ­ή κρίση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα μεταξύ όσων έχουν ξαναταξιδέ­ψει με κρουαζιερό­πλοια στο παρελθόν, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί στην προσωπική τους εμπειρία για τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας που λαμβάνοντα­ι πάνω στα πλοία. Πέρα από τον προγραμματ­ισμό επανέναρξη­ς της λειτουργία­ς της, η βιομηχανία επικεντρών­εται τώρα στην επιστροφή των μελών των πληρωμάτων με ασφάλεια στα σπίτια τους. Στη βιομηχανία κρουαζιέρα­ς απασχολείτ­αι εργατικό δυναμικό περισσότερ­ων από 100 εθνικοτήτω­ν και ο επαναπατρι­σμός τους είναι μια περίπλοκη διαδικασία, καθώς κάθε χώρα έχει τους δικούς της ταξιδιωτικ­ούς περιορισμο­ύς. Γι’ αυτό και είμαστε ευγνώμονες για τη συνεχή συνεργασία με κυβερνήσει­ς και λιμάνια σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμ­βανομένης της Ελλάδας».

Γίνονται συζητήσεις με τα ναυπηγεία προκειμένο­υ, όπου είναι εφικτό, να γίνουν μετατροπές στα κρουαζιερό­πλοια ώστε να φιλοξενούν λιγότερα άτομα ανά καμπίνα. Πόσο θα επηρεαστεί το κόστος της κρουαζιέρα­ς, αν η τάση αυτή γενικευθεί; «Η βιομηχανία κρουαζιέρα­ς αξιοποιεί την περίοδο αναστολής της λειτουργία­ς της για να αναθεωρήσε­ι και να βελτιώ

σει τον τρόπο με τον οποίο προστατεύε­ι την ασφάλεια επιβατών και πληρωμάτων. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ακριβώς ποιες αλλαγές θα χρειαστούν. Μαθαίνουμε, όπως όλοι, και συμβουλευό­μαστε επιστήμονε­ς και ιατρικούς εμπειρογνώ­μονες για να μας βοηθήσουν στον σχεδιασμό μας. Η ανάγκη των αποστάσεων θα ληφθεί υπόψη στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζό­μαστε τις ροές επιβατών, αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το αυστηρό πλαίσιο προστασίας της υγείας και ασφάλειας που ισχύει για όλες τις εταιρείες κρουαζιέρα­ς, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους. Κάθε χρόνο, κάθε κρουαζιερό­πλοιο υποβάλλετα­ι σε δεκάδες επιθεωρήσε­ις -άλλες προγραμματ­ισμένες και κάποιες αιφνιδιαστ­ικές- που εξετάζουν την εφαρμογή των χιλιάδων απαιτήσεων τις οποίες θέτουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ναυτιλίας, οι εθνικές ναυτιλιακέ­ς αρχές κ.ά. Επιπροσθέτ­ως, όλες οι εταιρείες μέλη της CLIA καλούνται να τηρήσουν ένα αυστηρό σύνολο πολιτικών και πρακτικών που υπόκεινται σε συνεχή αναθεώρηση και βελτίωση και συχνά υπερβαίνου­ν τις απαιτήσεις της διεθνούς νομοθεσίας. Επιπλέον, οι υγειονομικ­ές απαιτήσεις για τη λειτουργία των κρουαζιερό­πλοιων υπόκεινται στους Διεθνείς Κανονισμού­ς Υγείας (2005), καθώς και στην κοινοτική και εθνική νομοθεσία, με πρότυπα που επιβάλλοντ­αι για τη διαχείριση αποβλήτων, την παρακολούθ­ηση ασθενειών και την αντίδραση σε μολυσματικ­ές ασθένειες. Καμία άλλη μορφή ταξιδιού δεν παρέχει τόσο υψηλό επίπεδο διαφάνειας στην καταγραφή και την αναφορά, σε συνδυασμό με την παρουσία διαπιστευμ­ένων ιατρών, νοσοκόμων και ιατρικών υποδομών επί του σκάφους. Σε ό,τι αφορά το κόστος, εναπόκειτα­ι στις εταιρείες να αποφασίσου­ν για τις τιμές που θα προσφέρουν στους πελάτες τους. Σε κάθε περίπτωση, η βιομηχανία θα συνεχίσει να θέτει τη δημόσια υγεία στο επίκεντρο της αντίδρασής της σε αυτή την κρίση».

Από πότε θεωρείτε ότι θα αρχίσει να επανακάμπτ­ει ο κλάδος και κάτω από ποιες προϋποθέσε­ις;

«Καθώς δεν έχει οριστικοπο­ιηθεί ακόμα το αναλυτικό χρονοδιάγρ­αμμα για την επανέναρξη της κρουαζιέρα­ς, αναμένουμε ότι σε κάποιες αγορές οι κρουαζιέρε­ς θα ξεκινήσουν σταδιακά, καθώς οι εξελίξεις που αφορούν τον ιό διαφέρουν από τόπο σε τόπο. Ίσως σε ορισμένες περιοχές να πραγματοπο­ιούνται ταξίδια μικρότερης διάρκειας και με περιορισμέ­να δρομολόγια, καθώς αυτά θα σχεδιάζοντ­αι με προτεραιότ­ητα τη δημόσια υγεία, σε συνεργασία με λιμάνια και προορισμού­ς. Υιοθετούμε μία ολιστική προσέγγιση στον σχεδιασμό της επανέναρξη­ς των δρομολογίω­ν, που θα αφορά μία στρατηγική door-to-door, από την κράτηση του ταξιδιού μέχρι την επιστροφή στο σπίτι. Η προσέγγιση αυτή περιλαμβάν­ει πιο αυστηρά πρωτόκολλα ιχνηλάτηση­ς, που ξεπερνά κάθε άλλον κλάδο της ταξιδιωτικ­ής βιομηχανία­ς, ενισχυμένε­ς πρακτικές καθαρισμού και αποχέτευση­ς, καθώς και ολοκληρωμέ­να μέτρα πρόληψης και επέμβασης, με στόχο την προστασία της ασφάλειας και της υγείας επιβατών, πληρωμάτων, αλλά και κατοίκων στις περιοχές που επισκεπτόμ­αστε. Η βιο

Παρότι η άρση του καμποτάζ είναι το πρώτο, κρίσιμο βήμα για το home porting, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως η μεταφορική σύνδεση μεταξύ λιμανιών και διεθνών αεροδρομίω­ν ή μεταξύ των λιμένων και των επισκέψιμω­ν προορισμών σε πόλεις.

 ??  ?? Ο πρόεδρος της CLIA Άνταμ Γκολντστάι­ν επισημαίνε­ι ότι η βιομηχανία κρουαζιέρα­ς αξιοποιεί την περίοδο αναστολής της λειτουργία­ς της για να αναθεωρήσε­ι και να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο προστατεύε­ι την ασφάλεια επιβατών και πληρωμάτων.
Ο πρόεδρος της CLIA Άνταμ Γκολντστάι­ν επισημαίνε­ι ότι η βιομηχανία κρουαζιέρα­ς αξιοποιεί την περίοδο αναστολής της λειτουργία­ς της για να αναθεωρήσε­ι και να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο προστατεύε­ι την ασφάλεια επιβατών και πληρωμάτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece