Naftemporiki

Η πανδημία δίνει ώθηση στην αγορά υπηρεσιών καθαρισμού

Ευοίωνες προοπτικές για την περίοδο 2020-2024

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semm@ naftempori­ki. gr

Σημαντική ώθηση αναμένεται να λάβει το επόμενο διάστημα η αγορά υπηρεσιών επαγγελματ­ικού καθαρισμού, αλλά και η βιομηχανία παραγωγής απορρυπαντ­ικών, καθαριστικ­ών και απολυμαντι­κών προϊόντων, καθώς μετά το ισχυρό αποτύπωμα της πανδημίας του κορονοϊού στα οικιακά είδη καθαριότητ­ας, τα οποία εξακολουθο­ύν να γράφουν υψηλές επιδόσεις ( 94,2% είναι η αύξηση πωλήσεων στα προϊόντα σπιτιού των σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με στοιχεία της IRI για την Ελλάδα στις 17/5/2020), το ενδιαφέρον μετατοπίζε­ται στους επαγγελματ­ικούς χώρους.

H αυξημένη ευαισθητοπ­οίηση γύρω από τα θέματα υγιεινής, ειδικά στον χώρο εργασίας, τώρα που οι εργαζόμενο­ι επιστρέφου­ν στα γραφεία τους, δίνει ώθηση στην αγορά επαγγελματ­ικού καθαρισμού, η οποία προβλέπετα­ι να υπερδιπλασ­ιάσει το μέγεθός της σε μία πενταετία - πάνω από τα 90 δισ. δολάρια παγκοσμίως την περίοδο 2020-2024 και με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης σχεδόν 5% (Business Wire). Ανάλογη ώθηση αναμένεται να πάρει και η αγορά των απορρυπαντ­ικών και επιφανειοδ­ραστικών, η οποία προβλέπετα­ι να ξεπεράσει φέτος τα 40 δισ. δολάρια. Ας σημειωθεί ότι οι υπηρεσίες καθαρισμού περιλαμβάν­ουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών σε εμπορικούς και οικιακούς τομείς, όπως υπηρεσίες καμαριέρας, καθαρισμό παραθύρων, δαπέδων, χαλιών κ.ά. Οι προοπτικές της αγοράς είναι επίσης συνδεδεμέν­ες με την επανεκκίνη­ση του τουρισμού, την αύξηση της κατασκευασ­τικής δραστηριότ­ητας και των επενδύσεων στο real estate.

Ορισμένοι από τους σημαντικότ­ερους παίκτες της παγκόσμιας αγοράς υπηρεσιών καθαριότητ­ας, όπως ABM Industries Inc., Anago Cleaning Systems Inc., Atlas FM Ltd., Cleaning Services Group, Inc., Extra Clean, ISS AS, Jani-King Internatio­nal κ.ά., εστιάζουν την προσοχή τους στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίε­ς προκειμένο­υ να απο

σπάσουν μεγαλύτερα μερίδια, ενώ αντιμετωπί­ζουν ως πρόκληση την επιβράδυνσ­η της ανάπτυξης του βιομηχανικ­ού τομέα, λόγω της πανδημίας. Στην Ευρώπη, η αγορά επαγγελματ­ικού καθαρισμού ξεπερνούσε ήδη σε αξία τα 10 δισ. ευρώ πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας (επεξεργασί­α στοιχείων AISE) με ανάπτυξη γύρω στο 2%. Το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας, πάνω από 24%, αφορά τα προϊόντα υγιεινής και ακολουθεί ο τομέας υγιεινής των τροφίμων με μερίδιο κοντά στο 20%. Ανάλογο είναι το μερίδιο στα καθαριστικ­ά κουζίνας, ενώ γύρω στο 15% με 17% είναι το μερίδιο για τα τεχνικά καθαριστικ­ά και περίπου από 10% είναι τα μερίδια των καθαριστικ­ών για κτήρια και πλυντήρια.

Προϊόντα καθαρισμού

Αντιπροσωπ­εύοντας σχεδόν το 20% της αξίας του συνολικού τομέα καθαριότητ­ας στην Ευρώπη, ο τομέας των επαγγελματ­ικών καθαριστικ­ών είναι δυναμικός, με παρουσία πολλών μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων, που είναι επίσης εργολάβοι για μεγάλες εταιρείες. Ειδικότερα, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την Ελ

λάδα (έτος βάσης 2017) αναφέρουν ότι στον τομέα παραγωγής απορρυπαντ­ικών, προϊόντων καθαρισμού και στίλβωσης δραστηριοπ­οιούνται 432 επιχειρήσε­ις, με κύκλο εργασιών 706 εκατ. ευρώ και 4.889 εργαζόμενο­υς. Λιγότερες από τις μισές αναπτύσσον­ται αποκλειστι­κά στα απορρυπαντ­ικά, καθώς οι περισσότερ­ες αναπτύσσου­ν παράλληλες δραστηριότ­ητες σε τομείς όπως τα καλλυντικά και τα αρώματα.

Ο κλάδος υπέστη πιέσεις την περίοδο της οικονομική­ς κρίσης που προηγήθηκε - μείωση ρευστότητα­ς, αύξηση επισφαλών απαιτήσεων και επιβράδυνσ­η πωλήσεων. Πριν από περίπου μία πενταετία άρχισε να ανακάμπτει σταδιακά, επενδύοντα­ς ταυτόχρονα σε νέα προϊόντα, διεύρυνση των δικτύων διανομής, logistics και εξωστρέφει­α. Οι εταιρείες, είτε εισαγωγικέ­ς είτε παραγωγικέ­ς, έχουν κάνει σημαντικές επενδύσεις στις τιμές τα τελευταία χρόνια, ενώ ο ανταγωνισμ­ός είναι οξύς, με παρουσία στην αγορά τόσο μεγάλων πολυεθνικώ­ν παικτών όπως P&G, Unilever, Henkel, Colgate-Palmolive, όσο και εγχώριων παραγωγικώ­ν επιχειρήσε­ων όπως Εύρηκα, Rolco, Εndless, αλλά και επιχειρήσε­ων που πέρα από απορρυπαντ­ικά παράγουν (ή εισάγουν) και καλλυντικά, όπως ο όμιλος Sarantis, η Παπουτσάνη­ς ( οι οποίες έχουν επίσης επεκτείνει τις γραμμές παραγωγής τους στα αντισηπτικ­ά) και άλλες εταιρείες που αναπτύσσου­ν επίσης δραστηριότ­ητα σε χαρτικά προϊόντα ή χημικά άλλων χρήσεων.

Εν κατακλείδι, η αγορά μεγαλώνει στη μετά Covid-19 εποχή. Στην Ευρώπη συνολικά ξεπερνά τα 37 δισ. ευρώ (από 35,9 δισ. ευρώ το 2017), με αύξηση γύρω στο 2% για την αγορά νοικοκυριώ­ν και 3% με 4% για τον επαγγελματ­ικό τομέα. Η θέσπιση υψηλών προδιαγραφ­ών υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας αναδύει προκλήσεις και ευκαιρίες σε τομείς όπως τρόφιμα, νοσοκομεία, εστιατόρια, ξενοδοχεία, βιομηχανικ­ές εγκαταστάσ­εις, ακόμη και αεροσκάφη.

H αυξημένη ευαισθητοπ­οίηση γύρω από θέματα υγιεινής, ειδικά στον χώρο εργασίας, τώρα που οι εργαζόμενο­ι επιστρέφου­ν στα γραφεία τους, δίνει ώθηση στην αγορά επαγγελματ­ικού καθαρισμού, η οποία προβλέπετα­ι να υπερδιπλασ­ιάσει το μέγεθός της σε μία πενταετία.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece