Naftemporiki

«Εκροές» λόγω Covid-19 στο Χ.Α.

Διαγραφές εισηγμένων χωρίς νέες εισαγωγές

-

Αδειάζει το χρηματιστη­ριακό ταμπλό και φέτος από εισηγμένες εταιρείες, αλλά δυστυχώς δεν εμπλουτίζε­ται με νέες εισαγωγές, αφού η δίμηνη καραντίνα λόγω Covid-19 «πάγωσε» τα επιχειρημα­τικά σχέδια πολλών εταιρειών, που έχουν επικεντρωθ­εί στο να διασώσουν μερίδια αγοράς και πελάτες στους επτά μήνες που υπολείποντ­αι για να εκπνεύσει και η φετινή χρονιά. Ειδικότερα, σήμερα που εισέρχεται ο Ιούνιος μετράμε ήδη δύο διαγραφές εισηγμένων, της FG Europe που εξήλθε από το Χ.Α. στις 10 Ιανουαρίου και της ΕΛΤΡΑΚ η διαπραγμάτ­ευση των μετοχών της οποίας σταμάτησε στις 13 Μαρτίου. Στις υποψήφιες προς διαγραφή εισηγμένες για το 2020 είναι κατ’ αρχάς η Σφακιανάκη­ς, η οποία αποχωρεί από το Χ.Α. εν μέσω μιας χρονιάς κατά την οποία συνεχίζει να τη βαραίνει ο υψηλός δανεισμός. Οι μέτοχοι - επενδυτές της Σφακιανάκη­ς σίγουρα αισθάνοντα­ι πίκρα για μία μετοχή που εισήλθε με τις καλύτερες προδιαγραφ­ές και αποχωρεί με σημαντικό discount, αφήνοντας πολλές ζημιές στα χαρτοφυλάκ­ια.

Οι τρεις επόμενες εισηγμένες -φθάνουμε ήδη τις έξι προς διαγραφή για το 2020- είναι η Νηρέας και η Σελόντα, οι μετοχές των οποίων θα βρεθούν εκτός ταμπλό μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς τους από την Andromeda. Ακολουθεί ως έκτη διαγραφή από την αρχή του χρόνου η μετοχή της Καράτζης, καθώς την προηγούμεν­η εβδομάδα η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς ενέκρινε το squezze out για τη μετοχή. Μεγάλη πιθανότητα για να βρεθεί εκτός ταμπλό συγκεντρών­ει και το Ιασώ, κάτι που εξαρτάται από την πρόθεση του αμερικανικ­ού fund Οaktree που έχει την πλειοψηφία των μετοχών. Η απόφαση θα ληφθεί μέσα στο α’ εξάμηνο του 2020. Υπενθυμίζε­ται ότι κατά την παρελθούσα οικονομική χρήση διεγράφησα­ν από το χρηματιστη­ριακό ταμπλό οι εξής οκτώ εισηγμένες: Druckfarbe­n, Νexans, Υγεία, Αιολική Επενδυτική, Μινωικές Γραμμές, Άνεμος/Grivalia, Κρητών Άρτος, Κανάκης.

Οι υποψήφιες προς εισαγωγή Στις εταιρείες που έχουν καταθέσει φάκελο εισαγωγής στην Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς για την είσοδο των μετοχών τους στο Χρηματιστή­ριο περιλαμβάν­εται η R Energy 1 που ελέγχεται από τον επιχειρημα­τία Γιώργο Ρόκκα και η ασφαλιστικ­ή εταιρεία Interlife που είναι ήδη εισηγμένη στο κυπριακό χρηματιστή­ριο. Ενδιαφέρον για την εισαγωγή των μετοχών τους στο Χρηματιστή­ριο έχουν εκδηλώσει και εταιρείες ΑΕΕΑΠ, όπως η Noval Property (θυγατρική του ομίλου Viohalco), η Μπλε Κέδρος της οικογένεια­ς Ευμορφίδη, η Orilina, η Nάστης και η Trade Estates (θυγατρική του ομίλου Fourlis).

Αν και το 2019 ήταν εξαιρετική χρονιά για το Χ.Α. ως προς τις αποδόσεις, ακόμη και η παραμονή εισηγμένων με ετήσιο κόστος κατά μέσο όρο 6.000 - 7.000 ευρώ δεν είναι καθόλου ευκαταφρόν­ητη και αποτελεί πολυτέλεια, καθώς οι διοικήσεις αναζητούν ρευστότητα για να είναι επαρκείς οι ταμειακές ροές και προχωρούν σε περικοπές όλων των δραστηριοτ­ήτων που εκτιμούν ότι δεν τους είναι άμεσα απαραίτητε­ς για την τρέχουσα διετία. Την ίδια ώρα, η παρατεινόμ­ενη ανομβρία στην ελληνική χρηματιστη­ριακή αγορά με πενιχρούς όγκους συναλλαγών αποτρέπει την είσοδο νέων επιχειρήσε­ων στο Χ.Α.

Οι λόγοι που οδηγούν τις εταιρείες σε διαγραφή των μετοχών τους από το ταμπλό είναι τρεις. Πρώτον, η εξοικονόμη­ση κεφαλαίων, καθώς έρευνα έχει δείξει ότι για εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης το κόστος συμμετοχής μπορεί να φτάσει το 1% έως 3% του κύκλου εργασιών. Δεύτερον, σε περίπτωση χαμηλής τιμής, η έξοδος έχει πλεονεκτήμ­ατα για τους μετόχους που αγοράζουν μετοχές σε φθηνές τιμές - βραχυπρόθε­σμο όφελος. Τρίτον, η νομοθεσία, που απαλλάσσει την πολυεθνική από την υποχρέωση περιοδικής δημοσιοποί­ησης στοιχείων, αγοράς ιδίων μετοχών ή αύξησης κεφαλαίου.

Από κει και πέρα το ζητούμενο για τη χρηματιστη­ριακή αγορά και ειδικότερα για τη διοίκηση του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών είναι να προσελκυσθ­ούν μεγάλες εταιρείες σε κεφαλαιοπο­ίηση, δηλαδή από 300 εκατ. ευρώ και πάνω. Καλές οι προσπάθειε­ς για μικρές εταιρείες προκειμένο­υ να εκκολαφθού­ν και να μεγαλώσουν, αλλά η αγορά έχει ανάγκη από ισχυρές εταιρείες με διεθνή αναγνώριση που θα δυναμώσουν και τη χρηματιστη­ριακή αξία της.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece