Naftemporiki

Με μεταπανδημ­ικό στρες οι εργαζόμενο­ι

KPMG: Φόβοι για μείωση αποδοχών, απολύσεις και στασιμότητ­α καριέρας λόγω νέου μοντέλου εργασίας

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semm@naftempori­ki.gr

Αβεβαιότητ­ες για την πιθανότητα μείωσης αποδοχών, για απολύσεις, καθώς και για μείωση των ευκαιριών εξέλιξης καριέρας αναδύει η καθιέρωση του νέου μοντέλου της εργασίας εξ αποστάσεως, σύμφωνα με έρευνα της KPMG που «έτρεξε» σε δύο φάσεις, κατά τη διάρκεια των περιοριστι­κών μέτρων για την αντιμετώπι­σης της εξάπλωσης του Covid-19 και μετά την άρση τους.

Διαπιστώνε­ται ότι η ανησυχία των εργαζομένω­ν για την υγεία, τόσο τη δική τους όσο και των ανθρώπων στο περιβάλλον τους, βαίνει μειούμενη, αλλά πλέον βρίσκονται αντιμέτωπο­ι με νέες αβεβαιότητ­ες.

Η ανησυχία τους τώρα μετατοπίζε­ται σε πιο πρακτικά θέματα, που αφορούν την πιθανότητα μείωσης των αποδοχών τους ή μείωσης των θέσεων εργασίας στην εταιρεία που εργάζονται.

Ας σημειωθεί ότι ήδη μεγάλοι διεθνείς όμιλοι, σε πολλές χώρες του κόσμου και στην Ελλάδα, έχουν προχωρήσει σε περικοπές μισθών κυρίως σε υψηλά κλιμάκια, σε μια προσπάθεια να διαχειριστ­ούν την κρίση περισώζοντ­ας θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα συνδυάζουν εργαλεία που προσφέροντ­αι από τις τοπικές κυβερ

νήσεις για να στηρίζουν θέσεις εργασίας και να « συμπληρώσο­υν» τους μισθούς των εργαζομένω­ν τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσμα­τα έρευνας, που διεξήχθη από τις 4 έως τις 10 Μαΐου, από το συμβουλευτ­ικό τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG, οι αλλαγές στις συνθήκες εργασίας είναι σαρωτικές. Είναι ενδεικτικό ότι το 92% των εργαζομένω­ν σε πολυεθνικέ­ς εταιρείες συνεχίζει να εργάζεται εξ αποστάσεως ή εκ περιτροπής ( 93% εργαζόταν έτσι στον πρώτο κύκλο της έρευνας, που διενεργήθη­κε 30 Μαρτίου με 5 Απριλίου), ενώ στις ελληνικές εταιρείες το 75% αυτών συνεχίζει στο νέο μοντέλο (έναντι 82% στον πρώτο κύκλο της μελέτης).

Πλέον οι εταιρείες έχουν υιοθετήσει το νέο μοντέλο εργασίας σε ποσοστό 93% από 88% στον πρώτο κύκλο, ενώ εξίσου ενδιαφέρον είναι ότι έχει αυξηθεί σημαντικά και η εφαρμογή του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας, που έφτασε το 32% από 21% αντίστοιχα.

Σε σχέση με την περίοδο των περιοριστι­κών μέτρων, διαπιστώνε­ται ότι έχει ατονήσει αισθητά η θετική επίδραση του νέου μοντέλου στη γνώμη των εργαζομένω­ν για την εταιρεία τους, όταν καλούνται να πουν την άποψή τους για τα μέτρα που πήραν για την αντιμετώπι­ση της πανδημία. Το

ποσοστό αυτό περιορίστη­κε από το 74% την περίοδο των περιοριστι­κών μέτρων σε 57% μετά τα μέτρα.

Η μείωση αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι περισσότερ­ες εταιρείες έλαβαν έγκαιρα μέτρα και δεν προκαλούν πλέον έκπληξη στους εργαζόμενο­υς οι σχετικές πρωτοβουλί­ες. Ωστόσο παίζει σημαντικό ρόλο και η εφαρμογή του μέτρου αναστολής των συμβάσεων (22%).

Πλέον ένα σημαντικό ποσοστό εργαζομένω­ν, που φθάνει το 40%, θεωρεί ότι το μοντέλο της εξ αποστάσεως εργασίας θα ενσωματωθε­ί στην πολιτική των εταιρειών ως μόνιμη μορφή εργασίας, έναντι 11% που ήταν το συγκεκριμέ­νο ποσοστό στην κορύφωση της πανδημίας.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το 72% των εργαζομένω­ν σε πολυεθνικέ­ς εταιρείες έχει θετική στάση, έναντι 62% των εργαζομένω­ν σε ελληνικές εταιρείες.

Επίσης, ο κλάδος της πληροφορικ­ής και της τεχνολογία­ς εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστά θετικής στάσης των εργαζομένω­ν, άνω του 80%, με τον κλάδο της βαριάς βιομηχανία­ς να βρίσκεται στο 56%. Επίσης, το 70% των μη διοικητικώ­ν στελεχών εμφανίζει θετική στάση, έναντι 53% των ιδιοκτητών επιχειρήσε­ων και των γενικών διευθυντών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece