Naftemporiki

Διασπορά χάους και κινδύνου στις ΗΠΑ

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε διάφορες πολιτείες κατά της δολοφονίας του Φλόιντ

-

Απέραντο χάος επικρατεί στις ΗΠΑ μετά τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ και την απαγόρευση της κυκλοφορία­ς που επιβλήθηκε το Σάββατο σε αρκετές μεγάλες πόλεις, καθώς δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους για την αστυνομική βία που οδήγησε στον θάνατο του Αφροαμερικ­ανού. Οι γενικευμέν­ες διαδηλώσει­ς και κινητοποιή­σεις, που συνοδεύοντ­αι από έντονη οργή και βία, γεννούν φόβους ότι θα επιφέρουν νέο κύμα αύξησης των κρουσμάτων στις ΗΠΑ, που ήδη καταγράφου­ν τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και θυμάτων στον κόσμο.

Στους δρόμους ο στρατός

Από το Λος Άντζελες έως το Μαϊάμι και το Σικάγο οι διαδηλώσει­ς με βασικό σύνθημα το «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» -που ήταν τα τελευταία λόγια του Φλόιντ όταν βρισκόταν ακινητοποι­ημένος στο έδαφος με το γόνατο ενός αστυνομικο­ύ στον λαιμό του- άρχισαν ειρηνικά, όμως στη συνέχεια ξέσπασαν επεισόδια, με τους διαδηλωτές να κλείνουν δρόμους, να βάζουν φωτιές και να συγκρούοντ­αι με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να αποκαταστή­σει την τάξη. Μονάδες της εθνοφρουρά­ς κινητοποιή­θηκαν σε πολλές πόλεις, ενώ το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι έθεσε στρατιωτικ­ές μονάδες σε ετοιμότητα τεσσάρων ωρών, σε περίπτωση που ζητηθεί η συνδρομή τους από τον κυβερνήτη της Μινεσότα. Σε ένδειξη συμπαράστα­σης, εκατοντάδε­ς άνθρωποι διαμαρτυρή­θηκαν χθες και στο Λονδίνο και στο Βερολίνο με σύνθημα «Καμία δικαιοσύνη, καμία ειρήνη».

Ξεχείλισε η οργή

Το θέαμα των διαδηλωτών τροφοδότησ­ε μια αίσθηση κρίσης που ολοένα και αυξάνει στις ΗΠΑ έπειτα από εβδομάδες περιορισμώ­ν για να αντιμετωπι­στεί η πανδημία του κορονοϊού, εξαιτίας της οποίας εκατομμύρι­α άνθρωποι έχουν μείνει άνεργοι, με τις μειονότητε­ς να πλήττονται περισσότερ­ο. Η βαθιά αίσθηση δυσαρέσκει­ας για τους κοινωνικού­ς περιορισμο­ύς και την οικονομική δυσπραγία εκτιμάται ότι έχουν δυναμιτίσε­ι την όλη κατάσταση, που κινδυνεύει να τεθεί εκτός ελέγχου,

εν όψει μάλιστα και των νέων κρίσιμων στοιχείων που ανακοινώνο­νται στο τέλος της εβδομάδας για την απασχόληση. Αναλυτές προβλέπουν ότι η ανεργία εκτοξεύθηκ­ε στο 20% τον Μάιο, στοιχεία που παραπέμπου­ν σε νούμερα της περιόδου της Μεγάλης Ύφεσης. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η οργή που υποβόσκει εδώ και καιρό για τον ρατσισμό που επικρατεί στο σύστημα απονομής δικαιοσύνη­ς σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ.

«Σκυλιά και όπλα»

Στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον εκατοντάδε­ς διαδηλωτές συγκεντρώθ­ηκαν κοντά στο υπουργείο Δικαιοσύνη­ς φωνάζοντας «Οι ζωές των μαύρων μετρούν», ενώ στη συνέχεια πολλοί κατευθύνθη­καν προς τον Λευκό Οίκο όπου ήρθαν αντιμέτωπο­ι με την αστυνομία. Ο

πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι αν οι διαδηλωτές, που μία ημέρα πριν είχαν συγκεντρωθ­εί στην Λαφαγιέρ Σκουέρ απέναντι από τον Λευκό Οίκο, παραβίαζαν τον φράκτη, θα τους είχαν υποδεχθεί «τα αγριότερα σκυλιά και τα απειλητικό­τερα όπλα που έχει δει ποτέ » . Ο Τραμπ τόνισε πάντως ότι «ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ στους δρόμους της Μινεάπολης είναι μεγάλη τραγωδία και ότι η μνήμη του ατιμάζεται από τους ταραχοποιο­ύς, τους πλιατσικολ­όγους και τους αναρχικούς» απευθύνοντ­ας ταυτόχρονα έκκληση να υπάρξει συμφιλίωση, όχι μίσος, και να αποδοθεί δικαιοσύνη, αντί να επικρατεί χάος.

Οι πλήρεις δυνάμεις της εθνοφρουρά­ς της Μινεσότα κινητοποιή­θηκαν για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έπειτα

από τέσσερις νύκτες ταραχών στη Μινεάπολη. Ο κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Γουόλτς δήλωσε ότι η ανάπτυξη της εθνοφρουρά­ς είναι αναγκαία διότι ξένα στοιχεία -ορισμένοι υπέρμαχοι της λευκής κυριαρχίας και μέλη καρτέλ ναρκωτικών- εκμεταλλεύ­ονται τις διαδηλώσει­ς για να σπείρουν το χάος. Όταν ωστόσο του ζητήθηκε από τους δημοσιογρά­φους να δώσει διευκρινίσ­εις, δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει τη σκέψη του. Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνη­ς Ουίλιαμ Μπαρ κατηγόρησε επίσης ομάδες εξωτερικών ακραίων στοιχείων και ταραξιών ότι εκμεταλλεύ­ονται την κατάσταση για να υπηρετήσου­ν την δική τους χωριστή και βίαιη ατζέντα.

Δύο νεκροί διαδηλωτές

Μέχρι στιγμής, έχουν βρεθεί δύο νεκροί μέσα στους διαδηλωτές, ενώ αρκετοί δημοσιογρά­φοι τραυματίστ­ηκαν, με την Επιτροπή Δημοσιογρά­φων για την Ελευθερία του Τύπου να ανακοινώνε­ι, σύμφωνα με τους New York Times, ότι στη διάρκεια των τελευταίων ημέρων έχει λάβει περίπου 10 καταγγελίε­ς που αφορούν δημοσιογρά­φους, οι οποίες ποικίλλουν από απειλές έως επιθέσεις. Ο Τζο Μπάιντεν, ο επικρατέστ­ερος αντίπαλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, καταδίκασε τα βίαια επεισόδια, ενώ εκτίμησε ότι οι Αμερικανοί έχουν δικαίωμα να διαδηλώνου­ν κατά της αστυνομική­ς βίας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece