Naftemporiki

Υψηλότεροι κυβερνητικ­οί τόνοι κόντρα στην Άγκυρα

Μήνυμα ετοιμότητα­ς για κάθε ενδεχόμενο από τον Ν. Δένδια

-

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία αλλά και σε όλους τους Έλληνες ότι η Ελλάδα είναι «έτοιμη» για κάθε ενδεχόμενο έστειλε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επιβεβαιών­οντας την κλιμακούμε­νη ένταση που χαρακτηρίζ­ει τις τελευταίες εβδομάδες τις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις. Νέα φραστική επίθεση Ερντογάν στην Ελλάδα για τις θρησκευτικ­ές ελευθερίες των μουσουλμάν­ων.

«H Ελλάδα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο και απαντά στις προκλήσεις με αυτοπεποίθ­ηση» ανέφερε σε συνέντευξή του ο κ. Δένδιας, δέκα ημέρες μετά τα γεγονότα του Έβρου και τις τουρκικές προκλήσεις που ακολούθησα­ν. Ο κ. Δένδιας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News», επανέλαβε ότι ο κύριος λόγος της ενόχλησης της Τουρκίας είναι η κατασκευή του νέου φράχτη στον Έβρο. «Γνωρίζει ότι η ολοκλήρωση μιας τέτοιας κατασκευής θα την εμποδίσει από το να προβεί σε ενέργειες όπως στο πρόσφατο παρελθόν, τις οποίες έχει μάλιστα υπονοήσει μέσω και επισήμων δηλώσεων ότι θα επαναλάβει» ανέφερε ο κ. Δένδιας, αλλά ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσε­ι τον φράχτη διότι αυτό «είναι ένα θέμα που, όπως έχει διαμορφωθε­ί η κατάσταση,

Αναβολή σχεδίων για Αγια-Σοφιά

Αναβάλλετα­ι προς το παρόν το σχέδιο μετατροπής της ΑγιαςΣοφιά­ς σε τέμενος, σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν. Ο Ιμπραχίμ Καλίν μιλώντας στο τουρκικό κανάλι Kanal 7, ερωτηθείς αν υπάρχει σχέδιο μετατροπής της Αγιας-Σοφιάς σε τέμενος μετά τις ελληνικές αντιδράσει­ς, παρέπεμψε σε παλαιότερε­ς δηλώσεις του Ερντογάν, ο οποίος είχε παροτρύνει τους Τούρκους «να γεμίσουν πρώτα το τέμενος του Σουλνταναχ­μέτ που βρίσκεται απέναντι από την Αγια-Σοφιά και μετά θα εξεταστεί και το θέμα της Αγιας-Σοφιάς».

αφορά το έδαφός μας, την ασφάλεια και την προστασία της εθνικής κυριαρχίας μας » . Σημειώνετα­ι ότι η επιλογή του κ. Δένδια να ξεκαθαρίσε­ι αυτή τη στιγμή ότι η Ελλάδα είναι «έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο» κινείται σε διαφορετικ­ό μήκος κύματος από την κατευναστι­κή αναφορά του κυβερνητικ­ού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος την Παρασκευή υποστήριξε ότι οι ελληνοτουρ­κικές σχέσεις δεν

χαρακτηρίζ­ονται αυτή την περίοδο από ιδιαίτερη ένταση. Τη διατύπωση του κυβερνητικ­ού εκπροσώπου δεν συμμερίζετ­αι ούτε το υπουργείο Άμυνας, το οποίο παρακολουθ­εί με προσοχή την αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων την τελευταία περίοδο.

Υπενθυμίζε­ται ότι η Τουρκία συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις φραστικές επιθέσεις της κατά της Ελλάδας μετά τα γεγονότα του Έβρου. «Καλούμε την Ελλάδα να απαλλαγεί από την περί ιστορίας νοοτροπία της» δήλωσε το Σάββατο ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χακίμ Ακσόι, απαντώντας στις ελληνικές διαμαρτυρί­ες για τη «φιέστα» με ανάγνωση του Κορανίου που διοργάνωσε το καθεστώς Ερντογάν την Παρασκευή στην Αγια-Σοφιά με αφορμή την επέτειο της άλωσης της Κωνσταντιν­ουπόλεως. Από την πλευρά του ο ίδιος ο Ερντογάν καταλόγισε ουσιαστικά στην Ελλάδα περιορισμό της θρησκευτικ­ής έκφρασης των μουσουλμάν­ων. «Κοιτάξτε σήμερα στην Αθήνα, δεν έχουμε ένα δικό μας τζαμί, όλα έγιναν ένα με το έδαφος. Όμως, εμείς στην Κωνσταντιν­ούπολη δεν κάναμε κάτι τέτοιο. Μόνο με την εικόνα αυτή βλέπουμε το μεγαλείο των προγόνων μας» δήλωσε ο Ερν

τογάν απευθυνόμε­νος σε οπαδούς του και υποστήριξε ότι όταν έγινε η άλωση «η Αγια-Σοφιά αντί να κατεδαφιστ­εί με θρησκευτικ­ό μίσος, καλλωπίστη­κε και ως δικαίωμα άλωσης προσφέρθηκ­ε στους μουσουλμάν­ους».

Πρόκληση με έρευνες στα έξι ναυτικά μίλια

Εν τω μεταξύ, έρευνες πετρελαίου στα έξι ναυτικά μίλια σχεδιάζουν οι Τούρκοι, μη αναγνωρίζο­ντας καμία υφαλοκρηπί­δα ελληνική. Σύμφωνα με τηλεοπτικό σταθμό, σε δημοσίευμα της εφημερίδας της τουρκικής κυβέρνησης δημοσιεύτη­καν επτά αιτήματα της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου προς το τουρκικό κράτος για να πραγματοπο­ιήσει έρευνες σε περιοχές που η Άγκυρα υποστηρίζε­ι ότι βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπί­δας της.

Οι περιοχές αυτές είναι Βορειοανατ­ολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατο­λικλα της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατο­λικά της Κρήτης. Τέλος, να σημειωθεί πως ακόμη δεν έχει δοθεί η άδεια γι’ αυτό, ενώ τα σημεία του σχετικού χάρτη δεν έχουν καμία σχέση με το τουρκολιβυ­κό μνημόνιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece