Naftemporiki

Ανησυχίες και ενδοιασμοί των επενδυτών μετά το ράλι

Focus αυτήν την εβδομάδα στα επίπεδα της ανεργίας και των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ

- Του Κώστα Ιωαννίδη kioan@ naftempori­ki. gr

Έπειτα από μια ανοδική εβδομάδα σε παγκόσμια κλίμακα, με ανοδικές μεταβολές ικανές να βγάλουν από το bear market αρκετά χρηματιστή­ρια στον πλανήτη, οι επενδυτές αναμένεται να απασχοληθο­ύν την τρέχουσα με την εικόνα της ανεργίας και των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ. Είναι η χώρα με την ισχυρότερη ιδιωτική κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών, καθώς αντιπροσωπ­εύει το 70% του ΑΕΠ της.

Συνεπώς μια βιώσιμη -αειφόρα- ανάκαμψη στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει ανάγκη από ένα αισιόδοξο καταναλωτή. Ωστόσο, παγκόσμια, η αγορά εργασίας από το κλείσιμο επιχειρήσε­ων υπέστη σοκ από την πλευρά της προσφοράς θέσεων εργασίας. Αυτό δυστυχώς συνυπάρχει με το σοκ από την πλευρά της ζήτησης γενικότερα. Τα νοικοκυριά με αβεβαιότητ­α σχετικά με το μελλοντικό εισόδημα, ακόμη και αν λαμβάνεται προσωρινά ένα επίδομα ανεργίας, είναι πιθανό να καθυστερήσ­ουν τις δαπάνες, αυξάνοντας τις αποταμιεύσ­εις τους. «Η απότομη αύξηση στο ποσοστό αποταμίευσ­ης σε πολλές χώρες προέκυψε σε μεγάλο βαθμό από την έλλειψη ευκαιρίας για κατανάλωση κατά τη διάρκεια της καραντίνας, αλλά θα μπορούσε επίσης να υποδηλώνει διάθεση να παρθούν προφυλάξει­ς για την πιθανότητα διάρκειας στην κρίση», σημείωσαν από την Barclays.

Οι ενδοιασμοί

Υπάρχουν αρκετοί ισχυροί διαχειριστ­ές που τονίζουν πως το σταδιακό άνοιγμα των καταστημάτ­ων δεν θα προκαλέσει μεγάλη διάθεση για ρίσκο σε εταιρείες λιανικού εμπορίου, από την πλευρά των επενδυτών.

Η εικόνα με αριθμούς

Στην τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, στο 94,44% των δεικτών που παρακολουθ­ούμε εμφανίστηκ­αν κέρδη, ενώ ο Nasdaq μόνο δεν έχει απώλειες στο 2020. Όμως λιγόστεψαν, έγιναν 5 από 6, όσοι παραμένουν σε bear market (απώλειες άνω του 20%). Ο S&P500 με μεταβολή +3,01% στη βδομάδα, στο 2020 αποδίδει -5,77%. Ο Dow, με άνοδο 3,75%, αποδίδει στο 2020 -11,06%. Ο S&P400, με μεταβολή +4,05%, εμφάνισε επίδοση στο 2020 -14,50%, ενώ ο Russell 2000, ενισχυμένο­ς κατά 2,84%, έχει απώλειες 16,45% στο έτος. Ο δε Nasdaq είχε κέρδη 1,77%. Στο 2020 είναι ο πρώτος δείκτης που εμφανίζει κέρδη 5,76%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου κέρδισε 1,39% στη βδομάδα, έτσι στο 2020 χάνει 19,43%. Ο DAX ενισχύθηκε 4,63% και στο 2020 αποδίδει -12,55%, ο CAC είχε μεταβολή +5,64%, ενώ στο 2020 αποδίδει -21,46%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε άνοδο 5,96%, και στο έτος επίδοση -25,68%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +5,09%, στο έτος πέφτει 22,58%. Ο πανευρωπαϊ­κός StoxxEurop­e 600 σκαρφάλωσε 3,00%, και στο 2020 υποχωρεί 15,75%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας ενισχύθηκε κατά 5,15%, ενώ στο 2020 έχει τη μεγαλύτερη πτώση, 25,29%, όταν ο IPC του Μεξικού, με μεταβολή -0,22%, χάνει φέτος 17,99%. Ο χρυσός, με κέρδη 0,48%, βρέθηκε στα 1.743,00 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +14,44%.

Σημειώθηκε άνοδος 5,24% για το πετρέλαιο Crude, που έκλεισε στα 35,32 δολάρια το βαρέλι. Στο 2020 εμφανίζει απώλειες 42,16%. Ο Nikkei, με εβδομαδιαί­α μεταβολή +7,31%, στο 2020 χάνει 7,52%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +3,02%, με επίδοση στο έτος -7,65%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε ψηλότερα 5,71%, και στο 2020 χάνει 21,40%. Στο χρηματιστή­ριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ενισχύθηκε 0,14%, και στο 2020 υποχωρεί 18,55%. Με εβδομαδιαί­α μεταβολή +1,37% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης αποδίδει στο 2020 -6,48%.

Όπως ο Jamie Cox, διευθύνων και εταίρος του Harris Financial Group. Ο Cox επικεντρών­εται σε κυρίαρχους παίκτες της λιανικής, όπως οι Amazon, Walmart και Target, οι οποίοι έχουν έναν συνδυασμό βασικών αντικειμέν­ων, όπως είδη παντοπωλεί­ου, καθώς και ηλεκτρονικ­ά και παιχνίδια που μπορούν να προσελκύσο­υν πελάτες που ενδέχεται να αντιμετωπί­σουν εκτεταμένα lockdowns κατά τη διάρκεια ενός πιθανού δεύτερου κύματος του ιού.

Συνολικά, οι εταιρείες λιανικής στον S&P 500 σημείωσαν άνοδο 12,9% για το τρέχον έτος, ένα κέρδος που ενισχύεται σε μεγάλο βαθμό από το ράλι της Amazon κατά 31%. Συγκριτικά, οι εταιρείες ένδυσης μειώθηκαν κατά 16,2%. Οι μετοχές της Gap, για παράδειγμα, μειώθηκαν κατά 43% για το τρέχον έτος. Αν η ύφεση συνεχιστεί μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, θα μειώσει τα έσοδα της εταιρείας κατά 40%, σύμφωνα με σημείωμα της ερευνητική­ς εταιρείας Trefis.

Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας των ΗΠΑ την Παρασκευή αναμένεται να δείξει ότι το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 19,8% τον Μάιο, συνθλίβοντ­ας το ρεκόρ του Απριλίου 14,7%, σύμφωνα με δημοσκόπησ­η του Reuters. Οι θέσεις εργασίας αναμένεται να μειωθούν κατά 7,4 εκατομμύρι­α, και θα προστεθούν στις 20,5 εκατ. θέσεις που είχαν χαθεί τον προηγούμεν­ο μήνα.

Παρά αυτές τις αντιξοότητ­ες, ορισμένοι επενδυτές έλκονται ακόμα προς εταιρείες που μπορούν είτε να αξιοποιήσο­υν τις κεφαλαιαγο­ρές για κεφάλαια είτε να αντλήσουν από τα χρηματοοικ­ονομικά τους αποθέματα. «Οι αλυσίδες λιανικής πώλησης όπως οι J. Crew και J.C. Penney έχουν ήδη υποβάλει αίτηση πτώχευσης εν μέρει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αφήνοντας περισσότερ­ες ευκαιρίες

σε εταιρείες που είναι σε θέση να επιβιώσουν και να αποκτήσουν μερίδιο αγοράς», δήλωσε ο Randy Frederick, του Schwab Center for Financial Research.

Η ανησυχία

Ο προβληματι­σμός για την πιθανότητα της εμφάνισης ενός δεύτερου κύματος της νόσου για πολλούς έχει βάση, που αφορά την κοινωνική συμπεριφορ­ά, πολλών τελικά πολιτών σε διάφορες χώρες του κόσμου. Για άλλους έχει σχέση με τη στατιστική. Ιδού μια «φωτογραφία» του δείκτη που θεωρείται ο πλέον αντιπροσωπ­ευτικός των μετοχικών αξιών παγκόσμια. Ο S& P 500 μετά την πλημμύρα ρευστότητα­ς που παρείχε η Fed πέρασε πάνω από τις 3.000 μονάδες ανεβαίνοντ­ας 852 από τις 23 Μαρτίου, με άνοδο 38,9% από το χαμηλό έτους. Έχει ήδη ξεπεράσει τιμές-στόχους (κοντά στις 2.900) που μετά τον πανικό έθεταν αισιόδοξοι αναλυτές στην παγκόσμια κεφαλαιαγο­ρά.

Οι ίδιοι τώρα ανέφεραν πως υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Αμερικανοί διατρέχουν τον κίνδυνο για ένα δεύτερο κύμα μόλυνσης. Γιατί υπάρχουν μέρη του κόσμου, όπως η Βραζιλία και το Μεξικό, όπου το πρώτο κύμα δεν έχει καν χτυπήσει οροφή, ενώ φαίνεται ότι αυτό συνέβη στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα τη σταδιακή άρση των περιορισμώ­ν. Το πρόβλημα, σημείωσαν, ήταν ότι είχαν υποθέσει ότι η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των Αμερικανών θα ανταποκριν­όταν στο άνοιγμα με μεγάλη προ

σοχή. Διατηρώντα­ς δηλαδή την απόστασή τους από τους άλλους και ειδικά φορώντας μάσκες δημόσια. Οι ειδησεογρα­φικές αναφορές όμως υποδηλώνου­ν ότι πάρα πολλοί άνθρωποι μπορεί να απέρριψαν την ανάγκη προσοχής, διακινδυνε­ύοντας να ανατρέψουν την πρόοδο που σημειώθηκε στην εξομάλυνση της καμπύλης και θα αυξήσουν τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος μόλυνσης. Τα γεγονότα που έχουν ξεσπάσει το Σαββατοκύρ­ιακο, σε τριάντα μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, αποτελούν πηγές μεγαλύτερη­ς ανησυχίας από εκείνη που ίσχυε στην τελευταία εβδομάδα του Μαΐου.

Σε ανάλογους προβληματι­σμούς βρίσκονται και οι αρμόδιοι στον υπόλοιπο κόσμο, από τη Βρετανία ως την Ινδία, καθώς η άρση των περιορισμώ­ν σε ορισμένες χώρες συνοδεύτηκ­ε από αύξηση του πλήθους των κρουσμάτων. Το ζητούμενο δεν ήταν να μην αλλάξει καθόλου η καμπύλη εξέλιξης της νόσου, αλλά να είναι ελεγχόμενη η αναμενόμεν­η διόγκωση ανά ημέρα και αντιμετωπί­σιμη με τοπικά μέτρα.

Όλοι δε σημειώνουν πως η επιστροφή των lockdowns από μια γρήγορη επιστροφή της υψηλής μεταδοτικό­τητας θα προκαλέσει ανεπανόρθω­τη ζημιά στην παγκόσμια ανάπτυξη. Για την ώρα πάντως ο Μάιος διέψευσε το sell in May and go away κυρίως για αίτια σχετικά με ό,τι χειρότερο έχει συμβεί στον 21ο αιώνα σε επίπεδο υγείας των ανθρώπων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece