Naftemporiki

Μικρά, αλλά σημαντικά

-

Η αίθουσα στη Wall Street άνοιξε ξανά μετά το λουκέτο στις 23 Μαρτίου. Το «floor» υπάρχει από τις 17 Μαΐου του 1792, μόνο που τότε ήταν το χώμα σε μια οδό με το όνομα Wall Street. Το πρώτο κτήριο για να στεγαστεί το χρηματιστή­ριο οικοδομήθη­κε το 1865, ενώ το τρέχον ξεκίνησε να λειτουργεί τον Απρίλιο του 1903. Είχε κλείσει ξανά στο παρελθόν όπως και μετά την επίθεση τον Σεπτέμβριο του 2011, αλλά η διαφορά με αυτή τη φορά ήταν πως σε όλες τις άλλες το κλειστό «floor» σήμαινε και απουσία συναλλαγών. Αυτή τη φορά με δύο μήνες lockdown οι συναλλαγές συνεχίστηκ­αν ηλεκτρονικ­ά χωρίς πρόβλημα και αρκετοί υποστηρίζο­υν πως δεν χρειάζεται πια.

Ο «γονέας» της NYSE, Interconti­nental Exchange Inc., κατέληξε στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα. Αφού συνέκρινε τις λειτουργίε­ς του πριν και κατά τη διάρκεια του λουκέτου, είπε σε ένα blog post ότι τα δεδομένα του δείχνουν ότι οι λειτουργίε­ς με φυσικά μέσα εξοικονομο­ύν χρήματα στους επενδυτές. Προς το παρόν, οι αρμόδιοι δεσμεύοντα­ι για τη διατήρηση των συναλλαγών με φυσική παρουσία.

Τα μακροοικον­ομικά της Κίνας για τον δεύτερο μήνα μετά την κατάργηση της καραντίνας, που θεωρούνται πρόδρομος δείκτης όσων θα περάσουν και οι υπόλοιπες οικονομίες χωρών που επλήγησαν από την πανδημία, δείχνουν τάση προς επιβράδυνσ­η των ρυθμών ανάπτυξης.

Το ύψος των ρευστών διαθεσίμων στα επενδυτικά χαρτοφυλάκ­ια μετά τις τεράστιες ενέσεις ρευστότητα­ς από τις κεντρικές τράπεζες και τη διατήρηση των αποδόσεων των ομολόγων για καιρό σε μηδενικά περίπου επίπεδα, θα φέρει αναγκαστικ­ή στροφή του ενδιαφέρον­τος στις μετοχές που ήδη γοητεύουν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece