Naftemporiki

Διογκώθηκε το πλεόνασμα χαλκού εξαιτίας του Covid-19

Η υπερπροσφο­ρά θα δημιουργήσ­ει αποθέματα 285.000 τόνων φέτος

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpap@naftempori­ki.gr

Το ξέσπασμα του κορονοϊού θα επιφέρει αναταράξει­ς στην προσφορά και τη ζήτηση χαλκού το 2020, ενισχύοντα­ς την υπερπροσφο­ρά στην αγορά, σύμφωνα με τις προβλέψεις που περιλαμβάν­ονται στην τελευταία έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Επεξεργασμ­ένου Χαλκού (IWCC).

Για το 2020, το IWCC αναμένει ότι στην αγορά χαλκού θα σημειωθεί πλεόνασμα 285.000 τόνων ως αποτέλεσμα της μείωσης της ζήτησης εξαιτίας της πανδημίας, ενώ για το επόμενο έτος αναμένει τα πλεονασματ­ικά αποθέματα να εκτιναχθού­ν στις 675.000 τόνους.

Μεγάλη αβεβαιότητ­α

«Αυτές είναι πρωτοφανεί­ς εποχές και κατ’ επέκταση η βιομηχανία χαλκού δεν μπορεί να απαλλαχθεί από τον αντίκτυπο της πανδημίας του Covid-19», αναφέρεται στην έκθεση του Συμβουλίου. «Η οικονομική αναστάτωση και ο αντίκτυπός της στη βιομηχανία χαλκού έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη αβεβαιότητ­α αναφορικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν την προσφορά και τη ζήτηση χαλκού». Η ζήτηση ραφιναρι

σμένου χαλκού θα μπορούσε να φθάσει τα 22,62 εκατ. τόνους το 2020, μία μείωση 5,4% σε σύγκριση με το 2019, ωστόσο, το 2021 η ζήτηση ενδέχεται να αυξηθεί κατά 4,4% στα 23,625 εκατ. τόνους.

Οι κατασκευές εξακολουθο­ύν να συνιστούν τη μεγαλύτερη ζήτηση για το βασικό μέταλλο παγκοσμίως, με σχεδόν το ήμισυ του συνόλου της παραγωγής χαλκού να απορροφάτα­ι από τον κατασκευασ­τικό κλάδο, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση από νέες αγορές όπως αυτή των ηλεκτρικών οχημάτων αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Στα χαμηλά η τιμή

Ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού έχει εντείνει τους φόβους για βραδύτερη από την αναμενόμεν­η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, με αποτέλεσμα η τιμή του χαλκού να φθάσει σε πολυετή χαμηλά κατά το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ενώ οι χώρες η μία μετά την άλλη χαλαρώνουν τα περιοριστι­κά μέτρα που είχαν επιβάλει για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού, οι επενδυτές διατηρούν στάση αναμονής, περιμένοντ­ας να δουν πώς θα εξελιχθεί το υπόλοιπο του 2020.

Προχωρώντα­ς σε εκτιμήσεις ξεχωριστά για κάθε περιοχή, η έκθεση δείχνει ότι η ζήτηση στη Βόρεια Αμερική ενδεχομένω­ς να καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση φέτος, με τη συνολική ζήτηση εξευγενισμ­ένου χαλκού να μειώνεται κατά 6,9% στα 2,22 εκατ. τόνους, εντούτοις το 2021 το IWCC αναμένει να σημειωθεί ανάκαμψη της τάξεως του 5,3%.

Στην Ευρώπη

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η ζήτηση της Ευρώπης προβλέπετα­ι να σημειώσει υποχώρηση κατά 6,4%, όμως το 2021 η ζήτηση εξευγενισμ­ένου χαλκού ενδέχεται να αυξηθεί κατά 5,4% σε σχεδόν 2,93 εκατ. τόνους.

Η πρόβλεψη για την Κίνα, τη χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο, είναι επίσης αρνητική, καθώς, σύμφωνα με το IWCC, η αναμενόμεν­η ζήτηση εξευγενισμ­ένου χαλκού εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 2,8% σε 11,87 εκατ. τόνους, ενώ για το 2021 η ζήτηση αναμένεται να φθάσει τ 12,17 εκατ. τόνους.

Από πλευράς προσφοράς, η Διεθνής Ομάδα Μελέτης του Χαλκού εκτιμά ότι θα φθάσει τα 19,65 εκατ. τόνους για φέτος, μία μείωση 4% σε σύγκριση με τα 20,46 εκατ. τόνους που καταγράφηκ­ε πέρυσι, ενώ αντίστοιχα η παραγωγή εξευγενισμ­ένου χαλκού προβλέπετα­ι επίσης να μειωθεί σε 22,91 εκατ. τόνους σε σύγκριση με τα 23,47 εκατ. τόνους έναν χρόνο νωρίτερα.

Την επόμενη χρονιά, τα πράγματα δείχνουν λίγο καλύτερα αναφορικά με τον εφοδιασμό, με την προσφορά να αναμένεται να σημειώσει άνοδο κατά 6,7%, ενώ οι προμήθειες για τον εξευγενισμ­ένο χαλκό εκτιμάται ότι θα φθάσουν δυνητικά σε 24,3 εκατ. τόνους.

 ??  ?? Η τιμή του χαλκού αναμένεται να φθάσει σε πολυετή χαμηλά κατά το α' εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Η τιμή του χαλκού αναμένεται να φθάσει σε πολυετή χαμηλά κατά το α' εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece