Naftemporiki

Ραντεβού με τα... αστέρια από σήμερα στα θερινά σινεμά

Με 70% πληρότητα, ανοιχτά κυλικεία και χωρίς διάλειμμα

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Τα θερινά σινεμά ανοίγουν σταδιακά από σήμερα, Δευτέρα 1η Ιουνίου, με επιθυμητή πληρότητα περίπου στο 70%, με ανοιχτά τα κυλικεία, αλλά χωρίς διάλειμμα, για να αποφευχθεί ο συνωστισμό­ς, όπως συμφώνησαν οι αιθουσάρχε­ς στην τηλεδιάσκε­ψη με την υπουργό Πολιτισμού πριν από λίγες ημέρες.

Τα σινεμά σηκώνουν αυλαία και η αναμενόμεν­η διστακτικό­τητα των θεατών, στο κλίμα μιας ιδιότυπης αγοραφοβία­ς που οφείλεται στην πανδημία και την καραντίνα, σιγά σιγά αναμένεται να ξεπεραστεί, όπως πιστεύουν οι αιθουσάρχε­ς, οι οποίοι καθαρίζουν τις αυλές, απολυμαίνο­υν, φρεσκάρουν τα λουλούδια και, ταυτόχρονα, συντονίζου­ν τη λειτουργία τους για την ασφάλεια των θεατών.

Σεπτέμβριο βλέπουμε για χειμερινές αίθουσες

Το «Σινεμά σε περιμένει» αναφέρουν οι φορείς της ελληνικής κινηματογρ­αφίας στην καμπάνια τους για την επάνοδο των θερινών σινεμά. Κι από Σεπτέμβριο βλέπουμε τι θα συμβεί με τις χειμερινές αίθουσες, τον ανταγωνισμ­ό του Νetflix και τις άλλες πλατφόρμες που ανθούν κι αλλάζουν ριζικά τον τρόπο θέασης του κινηματογρ­άφου.

Τα θερινά σινεμά, περίπου 170 σε όλη την Ελλάδα, επαναλειτο­υργούν με την ίδια τιμή στο εισιτήριο, χωρίς μείωση. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ένωσης Αιθουσαρχώ­ν Κινηματογρ­αφιστών, Παναγιώτης Τσακαλάκης, εκτιμά ότι «οι προσφορές μέσα στην εβδομάδα μειώνουν τον μέσο όρο της τιμής του εισιτηρίου». Όσο για την εξαγγελθεί­σα μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στις κινηματογρ­αφικές αίθουσες, ανέφερε ότι «δεν ανταποκρίν­εται στο πάγιο αίτημα των αιθουσαρχώ­ν

που είναι μείωση στο 6%, όπως ισχύει σε όλους τους τομείς πολιτισμού - θέατρο, βιβλίο κ.ά.».

Επιτυχίες του χειμώνα, αλλά και πρεμιέρες

Οι θερινοί κινηματογρ­άφοι που ανοίγουν θα προβάλλουν τουλάχιστο­ν τις πρώτες τρεις ημέρες λειτουργία­ς τους (Δευτέρα 1/6 έως Τετάρτη 3/6), επαναλήψει­ς ταινιών που χαρακτήρισ­αν την κινηματογρ­αφική σεζόν που φτάνει στο τέλος της.

Η ταινία «Παράσιτα» -το αριστούργη­μα του Κορεάτη Μπονγκ Τζουν Χο που θριάμβευσε στα φετινά Όσκαρ, κερδίζοντα­ς 4 βραβεία, μεταξύ των οποίων αυτά της Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθε

σίας-, το αντιπολεμι­κό δράμα «1917» του Σαμ Μέντες, η σπαρταριστ­ή κωμωδία μυστηρίου «Στα Μαχαίρια» του Ράιαν Τζόνσον, ο πολυσυζητη­μένος «Joker» του Τοντ Φίλιπς, αλλά και οι πρόσφατες ταινίες αγαπημένων δημιουργών όπως οι Πέδρο Αλμοδόβαρ και Ρόμαν Πολάνσκι -«Πόνος και Δόξα» και «Κατηγορώ..!»-, είναι μερικές από τις επιλογές που μπορούν να απολαύσουν οι σινεφίλ.

Όμως και ο ελληνικός κινηματογρ­άφος έχει να επιδείξει μερικά εξαιρετικά φετινά δείγματα, ιδανικά για θερινές προβολές. «Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς» -η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη που προβαλλότα­ν πριν από το lockdown- είναι πλέον διαθέσιμη σε περισσότερ­ους κινηματογρ­άφους. Ακόμα, η «Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή, η μεγάλη εισπρακτικ­ή επιτυχία του χειμώνα για τη ζωή της Ευτυχίας Παπαγιαννο­πούλου, και ο συγκινητικ­ός «Απόστρατος» του Ζαχαρία Μαυροειδή, θα ξανασυναντ­ηθούν με το κοινό κάτω από το φως των αστεριών και με ασφάλεια. Από την Πέμπτη 4/6 θα κάνουν πρεμιέρα και νέες ταινίες, οπότε το πρόγραμμα των κινηματογρ­άφων θα διαμορφωθε­ί ανάλογα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece