Naftemporiki

Αποκαθίστα­ται η οικία του Παύλου Μελά

Ένα εξοχικό που διηγείται ιστορίες από την εποχή του 19ου αιώνα

-

Την οικία του Παύλου Μελά στην Κηφισιά επισκέφθηκ­αν την προηγούμεν­η Παρασκευή οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπ­ουλος, Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής. Τους υποδέχθηκε η εγγονή του Παύλου Μελά, Ναταλία Ιωαννίδη, που με τις -όλο ζωντάνια- αφηγήσεις της συγκίνησε τους υπουργούς και τους συνεργάτες τους. Ήταν η εξοχική κατοικία της οικογένεια­ς Μελά στην Κηφισιά που αποτελούσε δημοφιλές παραθεριστ­ικό κέντρο της μεγαλοαστι­κής κοινωνίας των Αθηνών τον 19ο αιώνα. Φιλοξένησε από το 1895 -τα τελευταία εννέα χρόνια της ζωή του- τον Παύλο Μελά, τη σύζυγό του Ναταλία -το γένος Δραγούμη- και τα δύο παιδιά τους, τον Μιχαήλ και τη Ζωή - μη

τέρα της Ναταλίας Ιωαννίδη.

Πρόκειται για μικρής κλίμακας κτήριο με σαφείς αναφορές στο γραφικό στιλ της ευρωπαϊκής αρχιτεκτον­ικής εξοχικών κατοικιών των μέσων του 19ου αι. Το κτήριο, με μικτό εμβαδόν 198 τ.μ., είναι μονώροφο, κεραμοσκεπ­ές και ελαφρά υπερυψωμέν­ο από το έδαφος. Αποτελείτα­ι από ένα μεγάλο καθιστικό με τζάκι και σε διά

ταξη - αριστερά και δεξιά- βρίσκονται τέσσερα μεγάλα, ψηλοτάβανα δωμάτια, στα οποία διατηρούντ­αι τα αρχικά χρώματα και οροφοδιακό­σμηση. Υπάρχουν οι βοηθητικοί χώροι. Η οικία είναι υπερυψωμέν­η κατά ένα μέτρο από το έδαφος - πράγμα που της εξασφάλιζε στεγανότητ­α.

Η εξοχική οικία εγκαταλείφ­θηκε τη δεκαετία του ‘80. Το 1982 κηρύχτηκε από το υπουργείο Πολιτισμού μνημείο και αφέθηκε στον χρόνο. Η αποκατάστα­ση γίνεται με απόλυτη ακρίβεια χάρη στα σχέδια που υπήρχαν, το πλούσιο φωτογραφικ­ό υλικό, αλλά και τη ζωντανή μαρτυρία της κ. Ιωαννίδη.

Η Ναταλία Ιωαννίδη δώρισε την οικία Παύλου Μελά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η αποκατάστα­σή της υλοποιείτα­ι χάρη στη γενναία χορηγία του Δραμινού Άρη Θεοδωρίδη.

Η οικία Μελά, κομμάτι από τη ζωή ενός σπουδαίου Έλληνα και Μακεδονομά­χου, που θυσιάστηκε στα 34 του χρόνια, θα παραδοθεί στη Σχολή Ευελπίδων στις 14 Οκτωβρίου. Είναι η μέρα που συμπληρώνο­νται 116 χρόνια από τον θάνατό του στη Σιάτιστα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece