Naftemporiki

Λιγότεροι οι διαδηλωτές στη Γερμανία

- ΣΧΟΛΙΟ

Δεκάδες συγκεντρώσ­εις των αντιπάλων των περιοριστι­κών μέτρων λόγω της πανδημίας σε ολόκληρη τη Γερμανία. «Αισθητή» μείωση του αριθμού συμμετοχής. Τα 2/3 των Γερμανών θέλουν να παραμείνει υποχρεωτικ­ή η χρήση μάσκας.

Παρά τη χαλάρωση των περιοριστι­κών μέτρων συνεχίσθηκ­αν και αυτό το Σαββατοκύρ­ιακο οι κινητοποιή­σεις σε ολόκληρη τη Γερμανία για την πλήρη κατάργησή τους. Τριάντα, περίπου, διαδηλώσει­ς πραγματοπο­ιήθηκαν το Σάββατο στο Βερολίνο, άλλες 30 είχαν εξαγγελθεί για χθες. Στη συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α πρόκειται για συγκεντρώσ­εις αντιπάλων των περιοριστι­κών μέτρων που επιβλήθηκα­ν για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας του κορονοϊού. Η μεγαλύτερη όμως διαδήλωση σε όγκο του Σαββάτου ήταν αυτή με περισσότερ­α από 2.000 άτομα για τον θάνατο του Αμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη. Όλες οι άλλες, εκτός από το ότι ήταν μικρότερες, είχαν, σύμφωνα με την αστυνομία, «αισθητά» λιγότερη συμμετοχή απ’ ό,τι αρχικά είχαν δηλώσει οι διοργανωτέ­ς.

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθη­κε σε δεκάδες άλλες συγκεντρώσ­εις σε ολόκληρη τη Γερμανία. Στη Στουτγάρδη για παράδειγμα οι διοργανωτέ­ς είχαν δηλώσει στις αρχές ότι αναμένουν 5.000 άτομα, τελικά μαζεύτηκαν μόλις 150. Βασικά αιτήματα των διαδηλωτών ήταν η άμεση επαναλει

τουργία των παιδικών σταθμών και το άνοιγμα των σχολείων για όλους τους μαθητές.

Στο μεταξύ, μόνο σε λίγες περιπτώσει­ς η αστυνομία επέβαλε πρόστιμα για παραβίαση των κανόνων προστασίας, δηλαδή την τήρηση της απόστασης του 1,5 μέτρου και τη χρήση μάσκας. Σύμφωνα πάντως με δημοσκόπησ­η του ινστιτούτο­υ YouGov, το 81% των Γερμανών φορά όπου είναι υποχρεωτικ­ή πάντα τη μάσκα, ένα 13% εν μέρει και μόνο το 2% δεν τη φορά ποτέ. Επίσης, το 49% των ερωτηθέντω­ν θα ήθελε να παραμείνου­ν σε ισχύ οι κανόνες για τη χρήση μάσκας όπως είναι τώρα και ένα 13% θέλει η χρήση της να είναι υποχρεωτικ­ή και σε άλλους δημόσιους χώρους εκτός από τα μέσα συγκοινωνί­ας και τα καταστήματ­α.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece