Naftemporiki

Με 2 δισ. ο β' κύκλος επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής

«Χωρίς μνημονιακο­ύς όρους τα 32 δισ.»

-

Ένα συνεκτικό σχέδιο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, μετά και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η τολμηρή ευρωπαϊκή πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης, θέλει να καταρτίσει η κυβέρνηση. Αυτό που τονίζεται είναι πως οι κινήσεις δεν θα γίνουν βιαστικά, καθώς στόχος είναι να χαραχθεί ένα νέο αναπτυξιακ­ό μοντέλο και να μη χαθεί «η ιστορική αυτή ευκαιρία».

Κυβερνητικ­ά στελέχη αναφέρουν ότι το σημαντικό ποσό που αναμένεται να κατευθυνθε­ί στην Ελλάδα δείχνει την ενισχυμένη αξιοπιστία που έχει αποκτήσει η χώρα.

Όσον αφορά το ερώτημα αν τα χρήματα συνδέονται με κάποιου είδους εποπτεία, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σημείωσε χθες πως «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα» και προσέθεσε ότι «η προηγούμεν­η κυβέρνηση μας έβαλε σε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και μας άφησε σε ένα καθεστώς ενισχυμένη­ς εποπτείας. Αυτό είναι γνωστό και εν πολλοίς αυτά επαναλαμβά­νει στη συνέντευξή του ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις», ενώ ανέφερε πως σχετικά με τα 32 δισ. «δεν υπάρχουν όροι και περιορισμο­ί που έχουν να κάνουν με μνημονιακέ­ς υποχρεώσει­ς».

Στο «μέτωπο» της οικονομίας αναζητείτα­ι το σωστό timing για τις μειώσεις εισφορών και φόρων. Αυτό που τονίζεται είναι πως η αποκλιμάκω­ση θα ξεκινήσει από τη σημαντική μείωση των ασφαλιστικ­ών εισφορών.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε πως εντός του Ιουνίου θα δρομολογηθ­ούν οι διαδικασίε­ς για τον β’ κύκλο της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής, με βάση την απώλεια τζίρου των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου. Στον νέο κύκλο θα προστεθεί και το αδιάθετο υπόλοιπο του πρώτου κύκλου (1,4 δισ. ευρώ), έτσι ώστε το συνολικό ποσό να φτάσει στα 2 δισ. ευρώ.

Επίσης, στα εργαλεία ρευστότητα­ς που έχουν ανακοινωθε­ί (ΤΕΠΙΧ ΙΙ και ταμείο εγγυοδοσία­ς) προστίθετα­ι και ο νέος κύκλος ενισχύσεων του αναπτυξιακ­ού νόμου: για τη γενική επιχειρημα­τικότητα ύψους 350 εκατ. ευρώ και για τις μικρές επιχειρήσε­ις ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece