Naftemporiki

Η υψηλή ρευστότητα «σωσίβιο» της Attica εν μέσω πανδημίας

Εκτιμήσεις του ομίλου για πτώση του κύκλου εργασιών το 2020 μεταξύ 30% και 40%

-

Ηαυξημένη ρευστότητα λόγω του ομολογιακο­ύ δανείου αποτελεί το «σωσίβιο» του ομίλου Attica Group, που εκτιμά μείωση του κύκλου εργασιών το 2020 μεταξύ 30%-40% σε σχέση με τη χρήση 2019, ως αποτέλεσμα των καταστροφι­κών επιπτώσεων της πανδημίας στον ακτοπλοϊκό κλάδο.

Επίσης, εκτίμηση της διοίκησης της Attica, η οποία ας σημειωθεί ότι χθες ανακοίνωσε μειωμένες τιμές εισιτηρίων για τους επιβάτες ισόποση με τη μείωση του ΦΠΑ, είναι ότι θα καταγράψει ζημίες για τη χρήση 2020 σε αντίθεση με τα κέρδη μετά φόρων 20,85 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε για τη χρήση 2019. Όμως μετά και από σχετικές πρωτοβουλί­ες που έχει λάβει η διοίκησή του καθώς και τα μέτρα ανακούφιση­ς που έχουν ανακοινωθε­ί από κυβερνητικ­ής πλευράς, διαθέτει, όπως τονίζεται, την απαιτούμεν­η ρευστότητα που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του.

Υπενθυμίζε­ται ότι μέσα στο 2019 ο όμιλος πέτυχε μέσω έκδοσης κοινού ομολογιακο­ύ δανείου ύψους 175 εκατ. ευρώ πενταετούς διάρκειας να αναχρηματο­δοτήσει με ευνοϊκότερ­ους όρους δανειακές υποχρεώσει­ς ύψους 106 εκατ. ευρώ και να ενισχύσει σημαντικά τα ταμειακά του διαθέσιμα, τα οποία στις 31.12.2019 ανέρχονταν στα 105,33 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνε­ι ο όμιλος Attica Group, αναφερόμεν­ος αναλυτικά στις επιπτώσεις της πανδημίας στη δραστηριότ­ητά του, τους δύο πρώτους μήνες του 2020 το μεταφορικό έργο κατέγραφε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Όμως από τα μέσα Μαρτίου, ως αποτέλεσμα της ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού Covid19, σημειώθηκε κατακόρυφη μείωση του μεταφορικο­ύ έργου, ενώ παράλληλα έγιναν πολλές ακυρώσεις προεκδοθέν­των εισιτηρίων. Επιπρόσθετ­α, παρατηρήθη­κε σημαντική ανάσχεση έως μηδενισμός στην είσοδο νέων κρατήσεων για την καλοκαιριν­ή περίοδο.

Μείωση τζίρου 60% τον Απρίλιο

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μείωση του μεταφορικο­ύ έργου στη μεταφορά επιβατών και Ι.Χ. οχημάτων τον μήνα Απρίλιο, σε σχέση με τον Απρίλιο 2019, έφθασε στο 99% στους Διεθνείς Πλόες και στο 96% στην Ελληνική Ακτοπλοΐα. Για τα φορτηγά οχήματα η μείωση έφθασε στο 18% στους Διεθνείς Πλόες και στο 47% στην Ελληνική Ακτοπλοΐα. Η προαναφερό­μενη μείωση του μεταφορικο­ύ έργου ισοδυναμεί με μείωση του κύκλου εργασιών του ομίλου για τον μήνα Απρίλιο κατά 18,4 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 60%. Αντίστοιχο ποσοστό μείωσης του μεταφορικο­ύ έργου εκτιμάται ότι θα σημειωθεί και τον μήνα Μάιο 2020. Αναμένεται σταδιακή βελτίωση κατά τους επόμενους μήνες του έτους, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστι­κών μέτρων στη διακίνηση των επιβατών και δεν θα υπάρξει αλλαγή δεδομένων στις συνήθειες των πολιτών όσον

αφορά τα μέσα μεταφοράς στις καλοκαιριν­ές τους διακοπές ή τυχόν εμπόδια που διαταράσσο­υν την τουριστική αλυσίδα και κατ’ επέκταση το τουριστικό προϊόν της χώρας.

Αύξηση ενοποιημέν­ων πωλήσεων το 2019

Για τη χρήση 2019 η Attica ανακοίνωσε αύξηση κατά 10,9% των ενοποιημέν­ων πωλήσεων, στα 405,40 εκατ. ευρώ έναντι 365,40 εκατ. ευρώ στη χρήση 2018. Επισημαίνε­ται ότι η ΧΕΛΛΕΝΙΚ ΣΗΓΟΥΕΪΣ ΑΝΕ (HSW) ενοποιείτα­ι πρώτη φορά για ολόκληρη τη χρήση στις οικονομικέ­ς καταστάσει­ς της Attica Group. Στη χρήση 2018 ενοποιήθηκ­ε για την περίοδο 1.6.2018 -31.12.2018.

Σε απόλυτα συγκρίσιμα μεγέθη, ενοποίησης δηλαδή της HSW για ολόκληρη τη χρήση 2018, η αύξηση του κύκλου εργασιών θα ανερχόταν στο 2,1%. Η αύξηση αυτή επετεύχθη παρότι ο όμιλος δραστηριοπ­οιήθηκε με δύο (2) επιβατηγά - οχηματαγωγ­ά πλοία λιγότερα (Superfast XII και Highspeed 7), τα οποία δραστηριοπ­οιήθηκαν κατά το 1ο εξάμηνο 2018 και στη συνέχεια επωλήθησαν βάσει των όρων της συμφωνίας απόκτησης της HSW και είναι αποτέλεσμα της ορθολογική­ς διαχείριση­ς του ενισχυμένο­υ στόλου των πλοίων, αφού δόθηκε η δυνατότητα να δρομολογηθ­ούν τα πλέον κατάλληλα πλοία στις γραμμές όπου δραστηριοπ­οιείται ο όμιλος.

Τα EBITDA ανήλθαν σε 78,02 εκατ. ευρώ έναντι 57 εκατ. ευρώ στη χρήση 2018, σημειώνοντ­ας αύξηση 37% κυρίως λόγω των συνεργειών που επιτεύχθηκ­αν με την απόκτηση της HSW.

Τα κέρδη μετά από φόρους του ομίλου ανήλθαν σε 20,85 εκατ. ευρώ έναντι αντίστοιχω­ν κερδών 17,27 εκατ. ευρώ στη χρήση 2018.

 ??  ?? Με άνοδο 16 μονάδων στις 520 μονάδες έκλεισε χθες Δευτέρα 01 Ιουνίου ο βασικός δείκτης της ναυλαγοράς, ο Baltic Dry (BDI). Από τους υπόλοιπους δείκτες της ναυλαγοράς όλοι κινήθηκαν ανοδικά, εκτός από τον δείκτη BSI που έκλεισε με πτώση.
Με άνοδο 16 μονάδων στις 520 μονάδες έκλεισε χθες Δευτέρα 01 Ιουνίου ο βασικός δείκτης της ναυλαγοράς, ο Baltic Dry (BDI). Από τους υπόλοιπους δείκτες της ναυλαγοράς όλοι κινήθηκαν ανοδικά, εκτός από τον δείκτη BSI που έκλεισε με πτώση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece