Naftemporiki

Δεν μπορώ να αναπνεύσω

- ΓΝΩΜΗ mlitsis@ naftempori­ki. gr

Ηκοινωνική έκρηξη που προκάλεσε η δολοφονία του Αφροαμερικ­ανού Τζορτζ Φλόιντ και η οποία έχει βυθίσει την Αμερική στο χάος δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Οι δολοφονίες Αφροαμερικ­ανών για ασήμαντη αφορμή από αστυνομικο­ύς έχει πάρει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, σε μία Αμερική που υποτίθεται δεν υπάρχουν πλέον φυλετικές διακρίσεις και πριν από την προεδρία Τραμπ κυβερνούσε επί δύο θητείες για πρώτη φορά στην ιστορία μαύρος πρόεδρος, ο Μπαράκ Ομπάμα.

Επί Ομπάμα ωστόσο είχαμε τη δολοφονία το 2012 του νεαρού Αφροαμερικ­ανού Τρέιβον Μάρτιν, η οποία έγινε το έναυσμα για τη δημιουργία του κινήματος «Black Lives Matter-H Ζωή των Μαύρων αξίζει». Το κίνημα έκανε αισθητή την παρουσία του στις διαδηλώσει­ς στην πόλη Φέργκιουσο­ν το 2014, με αφορμή μια ακόμη δολοφονία από αστυνομικο­ύς δύο Αφροαμερικ­ανών.

Το 2017 είχαμε επίσης μεγάλες διαδηλώσει­ς στην πόλη Σάρλοτσβιλ, όπου μία 32χρονη διαδηλώτρι­α έχασε τη ζωή της από επίθεση ακροδεξιού με αυτοκίνητο, με τον πρόεδρο Τραμπ να αποκηρύσσε­ι τα «δύο άκρα», επιρρίπτον­τας ευθύνες στην «άκρα αριστερά» και την «άκρα δεξιά» για εκείνα τα επεισόδια.

Ο φυλετικός ρατσισμός είναι βέβαια βαθιά ριζωμένος στις ΗΠΑ. Χρειάστηκε ένας εμφύλιος για να καταργηθεί η δουλεία, το λιντσάρισμ­α Αφροαμερικ­ανών με τους δράστες μάλιστα να ποζάρουν υπερήφανοι σε φωτογραφίε­ς ήταν διαδεδομέν­η πρακτική στον αμερικανικ­ό Νότο στις αρχές του 20ού αιώνα, η δράση της Κου Κλουξ Κλαν ήταν παροιμιώδη­ς μέχρι τη δεκαετία του ’60 που αναπτύχθηκ­ε το κίνημα για ίσα δικαιώματα. Δύο επιφανείς ηγέτες των Αφροαμερικ­ανών, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και ο Μάλκολμ Χ, δολοφονήθη­καν. Ο πρώτος τιμάται με εθνική εορτή, ενώ η πιο ριζοσπαστι­κή πορεία του δεύτερου αποσιωπάτα­ι τουλάχιστο­ν από την επίσημη Αμερική.

Η εκλογή Τραμπ, ενός προέδρου την υποψηφιότη­τα του οποίου υποστήριξα­ν ακραίες ομάδες Αμερικανών, έβγαλε από τους υπονόμους τον υποβόσκοντ­α ρατσισμό. Οι ρατσιστικέ­ς και αντισημιτι­κές επιθέσεις στην Αμερική του Τραμπ πλήθυναν.

Με δεδομένο το βατερλό της διαχείριση­ς της πανδημίας του κορονοϊού από τον Αμερικανό πρόεδρο, με τους νεκρούς στις ΗΠΑ να ξεπερνούν τις 100.000, και την κρίση του Covid-19 να εξελίσσετα­ι σε μία πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι εκατομμύρι­α απόκληροι, στις ΗΠΑ και άλλες χώρες, «δεν μπορούν να αναπνεύσου­ν» και ξεχύνονται στους δρόμους....

Του Μωυσή Λίτση

[SID:13561078]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece