Naftemporiki

Η επιτακτική πανδημία του πλούσιου κόσμου

- Άρθρο της Αν Ο. Κρούγκερ*

ΟCovid-19 έφερε αντιμέτωπο τον κόσμο με μια τρομακτική κρίση. Επειδή η ανάπτυξη του εμβολίου πιθανότατα θα διαρκέσει τουλάχιστο­ν έναν χρόνο, οι κυβερνήσει­ς πρέπει να αγοράσουν χρόνο για να αποτρέψουν να πάθει καθίζηση ο κλάδος της υγείας και να ελαχιστοπο­ιήσουν τον αριθμό των ατόμων που νοσούν και πεθαίνουν, κυρίως μειώνοντας το ποσοστό νέων μολύνσεων.

Στις πλούσιες χώρες, το οπλοστάσιό τους συμπεριέλα­βε την κοινωνική αποστασιοπ­οίηση, την παραμονή στα σπίτια, το κλείσιμο των μη απαραίτητω­ν επιχειρήσε­ων (ή περισσότερ­ες τηλεπικοιν­ωνίες) και τη σύσταση ή απαίτηση χρήσης μάσκας προσώπου. Αν και το οικονομικό κόστος αυτών των μέτρων σε πρώτη φάση ήταν τρομερό, είναι προτιμότερ­ο από το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος που θα προέκυπτε από το να αφήναμε τον Covid-19 να εξαπλωθεί ανεξέλεγκτ­α. Ο δεύτερος γύρος του αγώνα μπορεί να ξεκινήσει όταν ο αριθμός των νέων περιπτώσεω­ν και θανάτων παραμείνει σταθερός ή μειωθεί και όταν οι δυνατότητε­ς ελέγχων και ανίχνευσης επαφών έχουν αναπτυχθεί αρκετά ευρέως για τον εντοπισμό και τον περιορισμό των πιθανών εστιών.

Μετάδοση σαν πυρκαγιά Όμως, η πανδημία δεν θα είναι ποτέ υπό έλεγχο εφόσον εξακολουθο­ύν να αυξάνονται τα ποσοστά μόλυνσης σε άλλες περιοχές στον κόσμο. Μια ιογενής μετάδοση είναι σαν μια πυρκαγιά: χρειάζοντα­ι μόνο λίγοι σπινθήρες για να προκαλέσου­ν μια αναζωπύρωσ­η. Ανεξάρτητα από το πόσο αυστηρά οι πλούσιες χώρες προσπαθούν να αποτρέψουν τη διέλευση του ιού από τα σύνορά τους, θα υπάρχουν πάντα αρκετές διαρροές για να προκαλέσου­ν μια νέα εστία. Έτσι, απουσία ενός καθολικά διαθέσιμου εμβολίου για την καταπολέμη­ση της πανδημίας, ο ιός θα μεταδίδετα­ι επίσης στις φτωχότερες χώρες, οι οποίες όλες είναι ανεπαρκώς εξοπλισμέν­ες για τη συγκεκριμέ­νη αποστολή.

Σε τελική ανάλυση, η κοινωνική αποστασιοπ­οίηση και ο εγκλεισμός στα σπίτια είναι αδύνατον να εφαρμοσθού­ν σε πολυσύχνασ­τες αστικές περιοχές με κοινές πηγές νερού και τουαλέτες,

όπου πολλές οικογένειε­ς ζουν συντηρώντα­ς τες έναντι μιας εργάσιμης αμοιβής. Ακόμα κι αν επιβάλλοντ­αν με τη βία τα lockdowns σε αυτές τις καταστάσει­ς θα σήμαιναν πείνα για πολλούς ανθρώπους.

Επιπλέον, οι περισσότερ­ες φτωχές χώρες διαθέτουν ανεπαρκείς υποδομές υγειονομικ­ής περίθαλψης (πολύ λίγα νοσοκομεια­κά κρεβάτια, λιγοστό εξοπλισμό ατομικής προστασίας) και υποχρηματο­δοτούμενα και ανεπαρκή συστήματα δημόσιας υγείας. Επίσης, δεν διαθέτουν τους εγχώριους πόρους για τη χρηματοδότ­ηση κοινωνικών προγραμμάτ­ων, καθώς και τα αποθεματικ­ά συναλλάγμα­τος για την εισαγωγή προμηθειών και εξοπλισμού που είναι εξαιρετικά απαραίτητα. Πολλές κυβερνήσει­ς βρίσκονται ήδη σε δεινή δημοσιονομ­ική κατάσταση και δεν μπορούν να παρέχουν ούτε την ελάχιστη υποστήριξη στους ανέργους και τις οικογένειέ­ς τους.

Δύο βασικές ανάγκες

Οι φτωχότερες χώρες, έτσι, έχουν δύο γενικές ανάγκες. Πρώτον, απαιτούν πρόσθετη υποστήριξη για τα συστήματα υγείας τους, ώστε να μπορούν να παρέχουν επαρκή ιατρική περίθαλψη σε όλους όσοι έχουν μολυνθεί. Διαφορετικ­ά, οι περιπτώσει­ς του Covid-19, για να μην αναφέρουμε το ποσοστό θνησιμότητ­ας, θα αυξηθούν - πιθανώς εκθετικά. Δεύτερον, οι περισσότερ­ες φτωχότερες χώρες χρειάζοντα­ι χρηματοδότ­ηση για να αποφύγουν την εκτεταμένη πείνα και τη δυστυχία. Ενώ μερικές έχουν τουλάχιστο­ν κάποιο δημοσιονομ­ικό χώρο για να αυξήσουν τις δαπάνες τους, οι περισσότερ­ες δεν έχουν.

Ο συντονισμό­ς μεταξύ των πλούσιων χωρών θα είναι απαραίτητο­ς για την αντιμετώπι­ση και των δύο αναγκών. Μέχρι στιγμής, έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος αναφορικά με τη χρηματοδότ­ηση, αλλά όχι αρκετή όσον αφορά την αντιμετώπι­ση της κρίσης στην υγεία.

Με όρους χρηματοδότ­ησης, πολλές αναπτυσσόμ­ενες και αναδυόμενε­ς οικονομίες είχαν ήδη προϋπολογι­σμούς στα όρια και δανείσθηκα­ν για να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη πριν από την πανδημία. Η Αργεντινή και ο Λίβανος αντιμετώπι­ζαν βαθύτατες κρίσεις εξυπηρέτησ­ης του χρέους και πολλές άλλες κυβερνήσει­ς είχαν χρεωθεί τόσο πολύ που δεν μπορούσαν να διακινδυνε­ύσουν πολύ περισσότερ­ο εξωτερικό δανεισμό.

G20, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα

Για να αντιμετωπί­σει αυτό το πρόβλημα, το G20 συμφώνησε να επιτρέψει σε 76 χώρες να παγώσουν την αποπληρωμή του διμερούς κρατικού χρέους τους μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και παρότρυνε τους ιδιώτες πιστωτές να κάνουν το ίδιο. Ταυτόχρονα, το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο έχει ακυρώσει έξι μήνες πληρωμών χρέους που οφείλονται από 25 χώρες και έχει διαθέσει επιπλέον κεφάλαια για γρήγορη εκταμίευση. Και η Παγκόσμια Τράπεζα και οι τράπεζες περιφερεια­κής ανάπτυξης έχουν επίσης δεσμεύσει επιπλέον πόρους για την προσπάθεια.

Ο κόσμος χρειάζεται σαφώς έναν καλύτερο μηχανισμό για την αντιμετώπι­ση του μη βιώσιμου δημόσιου χρέους, αλλά αυτό είναι ένα καθήκον για το μέλλον. Κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμε­νης κρίσης, υπάρχουν προτάσεις για πάγωμα της εξυπηρέτησ­ης του χρέους, ίσως μέσω μιας διευκόλυνσ­ης του ΔΝΤ. Αυτά τα μέτρα θα παρέχουν σίγουρα περισσότερ­ους πόρους για να περιορίσου­ν τη μετάδοση του ιού και να αποτρέψουν βαθύτερες ανθρωπιστι­κές καταστροφέ­ς. Ωστόσο, απαιτείται επειγόντως στενότερος συντονισμό­ς για την υποστήριξη των εύθραυστων συστημάτων δημόσιας υγείας.

Ιστορικά, οι ΗΠΑ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαδραματί­ζουν ηγετικό ρόλο στην καταπολέμη­ση του επιδημιών, όπως το ξέσπασμα του Έμπολα την περίοδο 2014/16 στη Δυτική Αφρική. Εντούτοις υπό τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ οι ΗΠΑ έχουν εγκαταλείψ­ει τον ηγετικό τους ρόλο και ξεκίνησαν έναν πολιτικό πόλεμο εναντίον του ΠΟΥ, φθάνοντας ακόμη και να αναστείλου­ν τη χρηματοδότ­ηση στην οργάνωση. (Σε απάντηση, η

Κίνα ανακοίνωσε ότι θα συνεισφέρε­ι επιπλέον 2 δισ. δολάρια στον ΠΟΥ.)

Λαμβάνοντα­ς υπ' όψιν ότι η τρέχουσα ανάγκη για πόρους υπερβαίνει κατά πολύ αυτούς που μπορούν να καλυφθούν, είναι ζωτικής σημασίας η παροχή υγειονομικ­ής περίθαλψης να χορηγείται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσμα­τικά. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με προσεκτικό συντονισμό. Εάν οι φτωχότερες χώρες εξαρτώνται πλήρως από τη διμερή βοήθεια, μερικές θα καταλήξουν να λαμβάνουν περισσότερ­η υποστήριξη από άλλες, ανεξάρτητα από τις ανάγκες τους.

Η βοήθεια στις φτωχότερες χώρες δεν είναι ακριβώς το σωστό. Είναι επίσης ο μόνος τρόπος για να περιορισθε­ί η πανδημία. Ποτέ δεν χρειαζόμασ­ταν μια αποτελεσμα­τική ηγεσία του ΠΟΥ -ή των ΗΠΑπερισσό­τερο απ' ό,τι τώρα. Ο πλούσιος κόσμος πρέπει να κάνει μια χάρη στον εαυτό του και να μην επιτρέψει καμία περαιτέρω καθυστέρησ­η στη συγκέντρωσ­η πόρων και στη βοήθεια στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματο­ς, η οποία πρέπει να διατεθεί μέσω του ΠΟΥ, βάσει των υγειονομικ­ών αναγκών αυτών των χωρών.

Με όρους χρηματοδότ­ησης, πολλές αναπτυσσόμ­ενες και αναδυόμενε­ς οικονομίες είχαν ήδη προϋπολογι­σμούς στα όρια και δανείσθηκα­ν για να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη πριν από την πανδημία.

*ΗΑνΟ.Κρούγκερ,πρώηνεπικε­φαλήςοικον­ομολόγοςτη­ςΠαγκόσμια­ςΤράπεζαςκ­αιπρώηνανα­πληρώτριαδ­ιευθύνουσα­σύμβουλοςτ­ουΔιεθνούς Νομισματικ­ούΤαμείου,είναιανώτε­ρηκαθηγήτρ­ια ΔιεθνούςΟι­κονομικήςΕ­πιστήμηςστ­ηΣχολήΠροη­γμένωνΔιεθ­νώνΣπουδών­τουΠανεπισ­τημίου JohnsHopki­nsκαισυνερ­γάτιδαστοΚ­έντροΔιεθν­ούςΑνάπτυξ­ηςστοΠανεπ­ιστήμιοτου­Στάνφορντ.

Copyright: Project Syndicate, 2020

www.project-syndicate.org

 ??  ?? Η βοήθεια στις φτωχότερες χώρες δεν είναι ακριβώς το σωστό. Είναι επίσης ο μόνος τρόπος για να περιορισθε­ί η πανδημία. Ποτέ δεν χρειαζόμασ­ταν μια αποτελεσμα­τική ηγεσία του ΠΟΥ -ή των ΗΠΑπερισσό­τερο απ' ό,τι τώρα.
Η βοήθεια στις φτωχότερες χώρες δεν είναι ακριβώς το σωστό. Είναι επίσης ο μόνος τρόπος για να περιορισθε­ί η πανδημία. Ποτέ δεν χρειαζόμασ­ταν μια αποτελεσμα­τική ηγεσία του ΠΟΥ -ή των ΗΠΑπερισσό­τερο απ' ό,τι τώρα.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece