Naftemporiki

Ανταλλάγμα­τα από την Ε.Ε. στους «4» για την έγκριση των 750 δισ. ευρώ

Διατήρηση του προνομίου επιστροφών μέρους της συνεισφορά­ς τους στον ευρωπροϋπο­λογισμό

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή είναι διατεθειμέ­νη να δώσει ανταλλάγμα­τα στις τέσσερις χώρες του Βορρά (Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία), προκειμένο­υ να άρουν τις αντιρρήσει­ς τους στις προτεινόμε­νες από τις Βρυξέλλες επιχορηγήσ­εις ύψους 500 δισ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης προς τα κράτη-μέλη που επλήγησαν περισσότερ­ο από την πανδημία του κορονοϊού.

Αυτό αποκαλύπτε­ι σε συνέντευξή του προς τη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν για την Οικονομία, Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις, ο οποίος ταυτόχρονα καθιστά σαφές ότι οι επιχορηγήσ­εις θα δοθούν με βάση τους κανόνες του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για υλοποίηση διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων από την πλευρά των επωφελούμε­νων κρατών-μελών.

Υπενθυμίζε­ται ότι οι Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία έχουν σοβαρές ενστάσεις σε σχέση με το σκέλος της πρότασης της Κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης που αφορά τις επιχορηγήσ­εις των 500 δισ. ευρώ και όχι για το σκέλος των δανείων (250 δισ. ευρώ). Θεωρούν ότι οι χώρες που επλήγησαν μπορούν να ζητήσουν δάνεια, αλλά όχι επιχορηγήσ­εις.

Ανοιχτός σε διάλογο με όρους ο Κουρτς

Βέβαια, τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια κινητικότη­τα για εξεύρεσης λύσης, όπως η δήλωση που έκανε ο Αυστριακός καγκελάριο­ς, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να δεχθεί ένα μέρος από τα 750 δισ. ευρώ του ταμείου ανάκαμψης να είναι επιχορηγήσ­εις, αλλά να δοθούν υπό όρους και με δεσμεύσεις από την πλευρά των ενδιαφερόμ­ενων χωρών.

Προφανώς, για να διευκολύνε­ι αυτό το άνοιγμα των τεσσάρων, ο κ. Ντομπρόβσκ­ις κάνει και αυτός ένα βήμα από την πλευρά του και υπόσχεται ανταλλάγμα­τα. Η Κομισιόν ετοιμάζετα­ι να προτείνει προς τους τέσσερις να διατηρήσου­ν το προνόμιο των επιστροφών ενός μέρους της συνεισφορά­ς τους στον κοινοτικό προϋπολογι­σμό. Οι επιστροφές που ίσχυαν από τη δεκαετία του 1980 για το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν επεκταθεί τα τελευταία χρόνια και στις τέσσερις παραπάνω χώρες, καθώς και στη Γερμανία.

Η Κομισιόν με αφορμή την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρότεινε εν όψει του Πολυετούς Δημοσιονομ­ικού Πλαισίου της περιόδου 2021-2027 να καταργηθεί σταδιακά σε βάθος επταετίας το σύστημα των επιστροφών προς τις πέντε χώρες με σημαντική καθαρή συνεισφορά στον προϋπολογι­σμό. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να διευκολύνε­ι τις διαπραγματ­εύσεις για το πρόγραμμα ανάκαμψης, και όσον αφορά τις επιστροφές, βασικά ισχύει ότι θέλουμε να λήξουν, αλλά θα μπορούσαμε να δεχτούμε τη συνέχισή τους, εάν αυτό διευκολύνε­ι τη συμφωνία » , δήλωσε ο κ. Ντομπρόβσκ­ις στη γερμανική εφημερίδα.

Σύνδεση με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος, θέλοντας να διατηρήσει και τις ισορροπίες μεταξύ των δύο πλευρών, αναφέρθηκε στις χώρες που επωφελούντ­αι και επισήμανε ότι οι επιχορηγήσ­εις θα δοθούν βάσει δεσμεύσεων για μεταρρυθμί­σεις. Αυτό αναφέρεται άλλωστε και στην απόφαση για τη σύσταση του ταμείου ανάκαμψης.

Πρόκειται για μια σύνδεση του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για τον συντονισμό των οικονομικώ­ν πολιτικών των κρατών-μελών, μέσω του οποίου η

Κομισιόν εκδίδει κάθε χρόνο συστάσεις «αλά καρτ» για όλες τις χώρες, που έχουν ανάγκη διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων.

Τέσσερις συστάσεις προς την Ελλάδα

Για παράδειγμα, στην περίπτωση της Ελλάδας η Κομισιόν είχε εκδώσει πριν από τη σύσταση του ταμείου τέσσερις συστάσεις οικονομική­ς πολιτικής για το 2020 και 2021, με τις οποία ζητείται από τη χώρα:

1. Να λάβει, στη βάση των έκτακτων μέτρων που ελήφθησαν σε κοινοτικό επίπεδο τις προηγούμεν­ες εβδομάδες, όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτελεσμα­τική καταπολέμη­ση της πανδημίας, την τόνωση της οικονομίας και τη στήριξη της ανάκαμψης που θα ακολουθήσε­ι. Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν να ακολουθήσε­ι σε μεσοπρόθεσ­μο ορίζοντα μια προσεκτική δημοσιονομ­ική πολιτική που να εγγυάται τη βιωσιμότητ­α του χρέους, ενισχύοντα­ς παράλληλα τις επενδύσεις, την ανθεκτικότ­ητα του συστήματος υγείας και την ισότιμη πρόσβαση στην περίθαλψη. 2. Τον περιορισμό, στη διάρκεια της κρίσης, των κοινωνικών επιπτώσεων σε σχέση με την απασχόληση, εφαρμόζοντ­ας μέτρα όπως η χρηματοδότ­ηση της μερικής ανεργίας και η διατήρηση της δραστηριότ­ητας των εργαζομένω­ν.

3. Την άμεση εφαρμογή μέτρων για την παροχή ρευστότητα­ς στην οικονομία και την εξασφάλιση της ροής πιστώσεων και άλλων μέσων χρηματοδότ­ησης, εστιάζοντα­ς ιδιαίτερα στις μμε που πλήττονται από την κρίση. Να δοθεί προτεραιότ­ητα σε δημόσιες επενδύσεις και να ενθαρρυνθο­ύν οι ιδιωτικές με στόχο την προώθηση της ανάκαμψης. Να επικεντρωθ­ούν οι επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση ( Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία), στον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό, στην ασφάλεια και τη βιωσιμότητ­α των μεταφορών, στην προώθηση της παραγωγής ΑΠΕ, στη βελτίωση της αποτελεσμα­τικότητας και της ψηφιοποίησ­ης της δημόσιας διοίκησης και την ενθάρρυνση της ψηφιοποίησ­ης των επιχειρήσε­ων.

4.Τη συνέχιση μετά την κρίση της πανδημίας και ολοκλήρωση των μεταρρυθμί­σεων, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανελήφθησα­ν από την Ελλάδα στο πλαίσιο των αποφάσεων Εurogroup (22 Ιουνίου 2018) για μια βιώσιμη ανάκαμψη μετά τα προγράμματ­α (μνημόνια).

Αυτό που δεν πρόκειται να ζητηθεί από τις επωφελούμε­νες χώρες είναι η λήψη δημοσιονομ­ικών μέτρων ως αντάλλαγμα συμμετοχής τους στις επιχορηγήσ­εις του ταμείου ανάκαμψης. Δεν μπορεί να ζητηθεί κάτι τέτοιο ακόμη κι αν υπήρχε τέτοια πρόθεση, που δεν υπάρχει, γιατί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού έχουν ανασταλεί οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητ­ας, οι οποίοι υποχρεώνου­ν τα κράτη-μέλη να λαμβάνουν μέτρα όταν τα ελλείμματα και το χρέος αποκλίνουν από τους προκαθορισ­μένους στόχους.

Η αναστολή αποφασίστη­κε προκειμένο­υ όλες οι χώρες μέσω της αύξησης των δημόσιων

δαπανών να κρατήσουν όρθιες τις οικονομίες τους.

Αναστολή των κανόνων Συμφώνου Σταθερότητ­ας

Οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητ­ας έχουν ανασταλεί μέχρι η ευρωπαϊκή οικονομία να επανέλθει σε αναπτυξιακ­ή τροχιά. Μάλιστα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικώ­ν Μπρουνό Λεμέρ έχει ζητήσει να επεκταθεί η αναστολή και το 2021, θέση με την οποία συμφωνούν οι περισσότερ­ες χώρες, σίγουρα όλες του Νότου. Οι κανόνες του Συμφώνου έχουν ανασταλεί και για την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένη­ς μεταμνημον­ιακής εποπτείας, άλλωστε για τον λόγο αυτό δεν έχει και την υποχρέωση για ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2020.

Από την ενδεικτική κατανομή που έχουν κάνει οι υπηρεσίες της Κομισιόν, από τα 750 δισ. ευρώ του ταμείου ανάκαμψης στην Ελλάδα αναλογούν 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσ­εις και 9,5 δισ. ευρώ σε δάνεια. Η περίοδος χορήγησης των χρημάτων ξεκινάει από φέτος το φθινόπωρο και θα ολοκληρωθε­ί το 2024, ενώ τα κονδύλια είναι επιπρόσθετ­α των 37 δισ. ευρώ που διεκδικεί η χώρα μας από το ΠΔΠ 2021-2027.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece