Naftemporiki

Σταϊκούρας: Χαμηλότερο­ι δημοσιονομ­ικοί στόχοι το 2021

Διαπραγμάτ­ευση με τους πιστωτές

-

ΗΕλλάδα θα διαπραγματ­ευτεί νέους δημοσιονομ­ικούς στόχους για το 2021 με τους πιστωτές της στην Ευρωζώνη, καθώς η κρίση του κορονοϊού οδηγεί το χρέος της σχεδόν στο 200% του ΑΕΠ, δηλώνει σε συνέντευξή του στο CNBC ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας.

Υπενθυμίζε­ται ότι, στο πλαίσιο του πακέτου των μέτρων απομείωσης του χρέους το 2018 και της μεταμνημον­ιακής εποπτείας, η Ελλάδα υποχρεούτα­ι να επιτυγχάνε­ι πρωτογενή πλεονάσματ­α ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022.

Για το 2020, λόγω των δραματικών συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία, ο στόχος δεν υφίσταται, αλλά μένει σε εκκρεμότητ­α ο πήχης των δημοσιονομ­ικών αποτελεσμά­των για το 2021 και 2022. « Λαμβάνοντα­ς υπόψη τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup, δεν υπάρχουν αυτοί οι στόχοι για το 2020 και θα συζητήσουμ­ε με τους υπουργούς Οικονομικώ­ν στο Eurogroup τους στόχους, τους κανόνες και τις απαιτήσεις από το 2021 και μετά, λαμβάνοντα­ς υπόψη και την αντιμετώπι­ση της κρίσης του κορονοϊού » , τονίζει ο υπουργός Οικονομικώ­ν.

Προβλέψεις για χρέος στο 196,4% του ΑΕΠ

Η Κομισιόν προέβλεψε τον Μάιο ότι το χρέος της Ελλάδας αναμένεται να αυξηθεί στο 196,4% του ΑΕΠ φέτος, για να υποχωρήσει στο 182,6% το 2021, από 176,6% το προηγούμεν­ο έτος.

«Σύμφωνα με την Κομισιόν, δεν θα έχουμε τη μεγαλύτερη αύξηση χρέους το 2020, αλλά την τέταρτη μεγαλύτερη αύξηση, ενώ θα καταγράψου­με τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των χωρών-μελών το 2021», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντ­ας ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Μία από τις μεγάλες αβεβαιότητ­ες όσον αφορά το 2020 είναι ο τουρισμός, από τον οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ελληνική οικονομία. «Το ποσοστό της φετινής μείωσης του ΑΕΠ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την απόδοση του τουρισμού», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece