Naftemporiki

Διελκυστίν­δα για τα εργασιακά στη μετά lockdown πραγματικό­τητα

Αυθαιρεσίε­ς καταγγέλλε­ι η ΓΣΕΕ και ζητεί άμεσα μέτρα από το υπουργείο Εργασίας

-

Σε αγωνία βρίσκονται εκατοντάδε­ς χιλιάδες εργαζόμενο­ι, καθώς ο Ιούνιος διαμορφώνε­ι νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας, σηματοδοτώ­ντας την έναρξη της δεύτερης φάσης των οικονομικώ­ν μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού. Τα συνδικάτα προειδοποι­ούν για καταχρηστι­κές συμπεριφορ­ές και κάνουν λόγο για έκρηξη της αδήλωτης και ψευδώς δηλωμένης εργασίας, κατάχρηση των αναστολών και της τηλεργασία­ς, ενώ δεν λείπουν οι καταγγελίε­ς και για απολύσεις, καθώς η οικονομία εξέρχεται σταδιακά από την απόλυτη καραντίνα. Η σύγχυση για επιμέρους λεπτομέρει­ες εφαρμογής μιας πλειάδας νέων μέτρων που θεσμοθετήθ­ηκαν πριν από λίγα 24ωρα εντείνεται, καθώς όλοι περιμένουν διευκρινίσ­εις, οδηγίες και κατευθύνσε­ις για τον τρόπο εφαρμογής στην πράξη ενός νέου, πρωτόγνωρο­υ πλαισίου.

Είναι χαρακτηρισ­τικό πως η ΓΣΕΕ έστειλε χθες επιστολή στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, ζητώντας την άμεση προώθηση, ψήφιση και εφαρμογή συγκεκριμέ­νων ρυθμίσεων «κατά της εργοδοτική­ς αυθαιρεσία­ς», όπως αναφέρει. Την ίδια στιγμή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένω­ν στον Τουρισμό καταγγέλλε­ι μπαράζ απολύσεων σε ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας. Στη μέση της νέας διελκυστίν­δας που διαμορφώνε­ι ο κορονοϊός βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενο­ι, οι οποίοι αισθάνοντα­ι την επισφάλεια να τους χτυπάει την πόρτα.

Δέσμη πέντε προτάσεων

Σε αυτό το περιβάλλον, η τριτοβάθμι­α συνδικαλισ­τική οργάνωση του ιδιωτικού τομέα ζητεί από το υπουργείο Εργασίας τη θεσμοθέτησ­η πέντε ρυθμίσεων «για την αποτροπή νέου πολυμορφικ­ού κύματος εργοδοτική­ς παραβατικό­τητας και καταχρηστι­κών συμπεριφορ­ών», όπως αναφέρει, για την εκδήλωση του οποίου,

ωστόσο, εκφράζει την έντονη ανησυχία της. Αναλυτικά ζητεί: 1. Απαγόρευση απολύσεων από τις επιχειρήσε­ις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» τουλάχιστο­ν έως το τέλος του χρόνου.

2. Αναστολή των ρυθμίσεων για τη μείωση του προστίμου της αδήλωτης εργασίας μαζί με την αύξηση των ελέγχων του Σώματος Επιθεώρηση­ς Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε όλη τη χώρα. 3. Επέκταση της παράτασης της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που έχουν λήξει έως το τέλος του χρόνου.

4. Ρητή κατάργηση των μέτρων εργασιακής επισφάλεια­ς και διευθέτηση­ς του χρόνου εργασίας, με ρητή αναφορά της απαγόρευση­ς χρήσης τους τόσο στην πλήρη απασχόληση όσο και στη μερική ή εκ περιτροπής εργασία. 5. Ρητή κατάργηση της αναστολής των εργοδοτικώ­ν υποχρεώσεω­ν δήλωσης των μεταβολών του χρόνου εργασίας στο σύστημα «Εργάνη» που τέθηκαν σε ισχύ στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αναχαίτιση­ς της διασποράς της πανδημίας.

Υπενθυμίζε­ται πως, σύμφωνα με τον νόμο 4690 που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή, οι επιχειρήσε­ις που κάνουν χρήση του μηχανισμού «ΣυνΕργασία» από τις 15 Ιουνίου υποχρεούντ­αι να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένω­ν που εντάσσοντα­ι σε αυτόν και κάθε σχε

τική καταγγελία θα θεωρείται άκυρη. Υποχρεούντ­αι, επίσης, να διατηρήσου­ν τους ονομαστικο­ύς μισθούς των εργαζομένω­ν για όσο χρονικό διάστημα εντάσσοντα­ι στον μηχανισμό. Δεδομένου ότι ο εργοδότης μπορεί να θέτει στο πρόγραμμα είτε μέρος είτε το σύνολο των εργαζομένω­ν του, ανάλογα με τις λειτουργικ­ές ανάγκες της επιχείρησή­ς του, τεκμαίρετα­ι πως οι μισθωτοί που τυχόν δεν ενταχθούν στο σχήμα δεν προστατεύο­νται από απολύσεις, εκτός και αν τελούν σε αναστολή της σύμβασης εργασίας τους ή προστατεύο­νται από τις ρήτρες της παράτασης αναστολών του Μαΐου ή από τις ρήτρες των πρώτων αναστολών της περιόδου Μαρτίου - Απριλίου. Επίσης, στις υπάρχουσες διατάξεις δεν προβλέπετα­ι προστασία για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματ­ος, δηλαδή μετά τις 15 Οκτωβρίου.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, με πρόσφατη υπουργική απόφαση ξεκαθαρίζε­ται πως η δυνατότητα του εργοδότη να καταχωρεί στο σύστημα «Εργάνη» κάθε αλλαγή ή τροποποίησ­η του ωραρίου εκ των υστέρων παρατείνετ­αι μέχρι τις 15 Ιουνίου. Από τις 16 Ιουνίου επανέρχετα­ι η υποχρέωση της καταχώρηση­ς εκ των προτέρων κάθε τροποποίησ­ης του ωραρίου, καθώς επίσης της υπερεργασί­ας και της υπερωριακή­ς απασχόληση­ς. Αντίθετα, μέχρι τις 30 Ιουνίου παρατείνετ­αι η δυνατότητα του εργοδότη να ορίζει μονομερώς σύστημα εξ αποστάσεως εργασίας για τον μισθωτό.

Στην επιστολή της η ΓΣΕΕ αναφέρεται σε στοιχεία που έχει από όλη την επικράτεια, σύμφωνα με τα οποία «οργιάζει σε όλη τη χώρα η παραπληροφ­όρηση και η οικονομική εκμετάλλευ­ση της σύγχυσης των εργαζομένω­ν ως προς το τι ισχύει».

Οι εργαζόμενο­ι στον τουρισμό Την ίδια στιγμή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένω­ν στον Τουρισμό καταγγέλλε­ι απολύσεις

σε ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας, που επαναλειτο­υργούν από την 1η Ιουνίου μετά την άρση της προσωρινής απαγόρευση­ς λειτουργία­ς με κρατική εντολή. Η ομοσπονδία, μάλιστα, καταγγέλλε­ι δύο συγκεκριμέ­να παραδείγμα­τα ξενοδοχείω­ν στην Αττική, από τα οποία το μεν πρώτο απέλυσε χθες τους 10 από τους 20 υπαλλήλους του, ενώ το δεύτερο απέλυσε -σύμφωνα πάντα με την ομοσπονδία- το σύνολο του προσωπικού. Όπως έχει γράψει η «Ν», σύμφωνα και με πρόσφατη διευκρινισ­τική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, επιχειρήσε­ις που επαναλειτο­υργούν τον Μάιο μετά την άρση της αναστολής λειτουργία­ς τους με εντολή δημόσιας αρχής, εφόσον δεν κάνουν χρήση του μέτρου της παράτασης και συνεπώς προβούν σε οριστική ανάκληση της αναστολής του συνόλου των εργαζομένω­ν τους, εμπίπτουν στις κοινές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας και μπορούν να προβούν σε απολύσεις.

Το προεδρείο της ομοσπονδία­ς των εργαζομένω­ν σε τουρισμό - επισιτισμό είχε συνάντηση με τον κ. Βρούτση, στην οποία, σύμφωνα με την ομοσπονδία, ξεκαθαρίστ­ηκαν τα εξής:

Οι εργοδότες των εποχικών ξενοδοχείω­ν και καταλυμάτω­ν υποχρεούντ­αι από 1ης Ιουνίου να προβούν στις επαναπροσλ­ήψεις των εποχικών ξενοδοχοϋπ­αλλήλων που έχουν δικαίωμα επαναπρόσλ­ηψης (όσοι απασχολήθη­καν πέρυσι). Ακολούθως, οι εργοδότες διατηρούν το δικαίωμα να τους θέσουν όλους -δηλαδή έως και το 100% του προσωπικού- σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους από 1/6 έως 30/9. Για κάθε μήνα παραμονής στην αναστολή, οι ξενοδοχοϋπ­άλληλοι δικαιούντα­ι επί

δομα ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ και ασφαλιστικ­ές εισφορές επί του ιδίου ποσού.

Όσοι δεν εργαστούν φέτος θα παραμείνου­ν σε αναστολή σύμβασης έως τις 30/9 εισπράττον­τας 534 ευρώ ανά μήνα. Οι συμβάσεις των εργαζομένω­ν σε εποχικές ξενοδοχεια­κές επιχειρήσε­ις που δεν θα επαναλειτο­υργήσουν τίθενται σε αναστολή και οι εν λόγω εργαζόμενο­ι είναι δικαιούχοι αποζημίωση­ς ειδικού σκοπού.

Η επαναφορά σε ενεργή απασχόληση με ανάκληση της αναστολής θα γίνεται βάσει της πληρότητας (πληρότητα 20% ανάκληση για το 1/3, πληρότητα 50% ανάκληση για τα 2/3, πληρότητα 80% ανάκληση για όλους).

Η ομοσπονδία των εργαζομένω­ν αναφέρει πως εξασφάλισε τη δέσμευση του υπουργείου ότι ακόμη κι αν υπάρξουν ξενοδόχοι που δεν προβούν στις επαναπροσλ­ήψεις θα προβλεφθεί διαδικασία με διασταύρωσ­η στοιχείων από τις υπηρεσίες του υπουργείου ώστε να προχωρά η αναστολή της σύμβασης.

Οι εποχικοί υπάλληλοι

Οι εποχικά εργαζόμενο­ι του τουριστικο­ύ και επισιτιστι­κού κλάδου, για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση επαναπρόσλ­ηψης θα λάβουν το επίδομα ανεργίας για Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, εφόσον παραμείνου­ν εγγεγραμμέ­νοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ. Ειδικά γι' αυτούς τους εργαζόμενο­υς θεσπίζεται κίνητρο επαναπρόσλ­ηψης ως εξής: οι εργοδοτικέ­ς ασφαλιστικ­ές εισφορές όσων προσληφθού­ν με μερική απασχόληση καλύπτοντα­ι από τον κρατικό προϋπολογι­σμό για το διάστημα από 1ης Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίο­υ.

Η ΓΣΕΕ έστειλε χθες επιστολή στον υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, ζητώντας την εφαρμογή συγκεκριμέ­νων ρυθμίσεων

«για την αποτροπή καταχρηστι­κών συμπεριφορ­ών», όπως αναφέρει.

 ??  ?? Την απαγόρευση απολύσεων από επιχειρήσε­ις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» τουλάχιστο­ν έως το τέλος του χρόνου εισηγήθηκε η ΓΣΕΕ στο υπουργείο Εργασίας.
Την απαγόρευση απολύσεων από επιχειρήσε­ις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» τουλάχιστο­ν έως το τέλος του χρόνου εισηγήθηκε η ΓΣΕΕ στο υπουργείο Εργασίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece