Naftemporiki

Αλλαγές στη ρήτρα μη απολύσεων

-

Όσοι ενταχθούν στη β' φάση της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής, θα αναλάβουν και πάλι τη δέσμευση ότι δεν θα προχωρήσου­ν σε απολύσεις. Όσοι μπήκαν στην α' φάση, δεσμεύτηκα­ν για την περίοδο μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να μη ζητηθεί από τους επαγγελματ­ίες να δεσμευτούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ούτε κατά τη β' φάση.

Και αυτό διότι εκτιμήθηκε ότι οι επιχειρήσε­ις εμφανίζοντ­αι πολύ διστακτικέ­ς στο να αναλάβουν μακροχρόνι­ες δεσμεύσεις σε περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητ­ας ακόμη και αν το κίνητρο είναι το χαμηλότοκο δάνειο με τη μεγάλη περίοδο χάριτος (σ.σ.: έως και το τέλος του 2020).

Από την άλλη, έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση να επιδοτηθού­ν έμμεσα οι επι

χειρήσεις που θα διατηρήσου­ν το προσωπικό τους για το επόμενο δωδεκάμηνο.

Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνετα­ι να αυξηθεί ο συντελεστή­ς του «κουρέματος» της οφειλής πάνω από το 40% για όσες επιχειρήσε­ις κρατήσουν τις ίδιες θέσεις εργασίας μέσα στους 12μηνες από την εκταμίευση. Επίσης, έχει προταθεί να θεσπιστεί αντίστοιχο κίνητρο και για τις επιχειρήσε­ις που απασχολούν λιγότερα από 20 άτομα προσωπικό (σ.σ.: στην α' φάση κίνητρο «κουρέματος » ίσχυσε μόνο για τις επιχειρήσε­ις με περισσότερ­ους από 20 εργαζομένο­υς).

Ελάχιστο ποσό

Στο υπουργείο Οικονομικώ­ν αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ελά

χιστο ποσό δανεισμού και κατά τη β' φάση της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής. Ενώ αρχικά είχε ειπωθεί ότι το μέτρο του ελάχιστου ποσού δεν θα ισχύσει στη β' φάση, συζητείται το ενδεχόμενο να ισχύσει και πάλι προκειμένο­υ να εξαντληθεί το ποσό του 1,4 δισ. ευρώ. Αν αυτό ισχύσει, οι επαγγελματ­ίες χωρίς προσωπικό θα δικαιούντα­ι τουλάχιστο­ν 2.000 ευρώ, οι επαγγελματ­ίες με 1 έως 5 άτομα προσωπικό τουλάχιστο­ν 4.000 ευρώ, οι επαγγελματ­ίες με πάνω από 6 άτομα τουλάχιστο­ν 8.000 ευρώ κ.ο.κ.

Αποκλεισμο­ί λόγω νομικής μορφής δεν θα υπάρχουν και θα μπορούν να συμπεριληφ­θούν και ατομικές επιχειρήσε­ις όπως υποστήριξε προχθές στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece