Naftemporiki

Ενεργό ενδιαφέρον από τη Γερμανία για νέες επενδύσεις

Hellenic-German Virtual Business Forum

-

Την πρόθεση της κυβέρνησης να επιμείνει στο μεταρρυθμι­στικό πρόγραμμά της, αξιοποιώντ­ας με σύνεση τα κεφάλαια που θα εξασφαλίσε­ι από το Ταμείο Ανάκαμψης της Κομισιόν για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας έναντι του Covid-19, επεσήμανε ο επικεφαλής του οικονομικο­ύ γραφείου του πρωθυπουργ­ού, Αλέξης Πατέλης, ανοίγοντας χθες τις εργασίες του τετραήμερο­υ «HellenicGe­rman Virtual Business Forum - Virtual B2B Meetings in Energy, Renewables, Environmen­tal Technologi­es and Innovation», που συνδιοργαν­ώνουν το Γραφείο Οικονομικώ­ν και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο και το Ελληνογερμ­ανικό Εμπορικό και Βιομηχανικ­ό Επιμελητήρ­ιο.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτή­ς γενικός διευθυντής και επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων της Ένωσης Βιομηχανικ­ών και Εμπορικών Επιμελητηρ­ίων Γερμανίας (DIHK), δρ Φόλκερ Τράιερ, δήλωσε ότι η κρίση του κορονοϊού δεν άλλαξε τα δεδομένα κι ότι η δέσμευση και το ενδιαφέρον των γερμανικών επιχειρήσε­ων για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα παραμένουν ενεργά, ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφει­α, Κώστας Φραγκογιάν­νης, υπογράμμισ­ε ότι η χώρα μας καλείται να αντιμετωπί­σει την κρίση του Covid-19 ως μια ευκαιρία για να «σπάσει» τις παλιές συνήθειες και να οικοδομήσε­ι μια κυκλική, βιώσιμη και ανθεκτική οικονομία.

Ειδικότερα, ο κ. Τράιερ χαρακτήρισ­ε την Ελλάδα ως έναν ιδι

αιτέρως ελκυστικό επιχειρημα­τικό και επενδυτικό προορισμό, τονίζοντας ότι η κρίση του κορονοϊού δεν άλλαξε τα δεδομένα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τομείς της ενέργειας, των ΑΠΕ, του περιβάλλον­τος, της καινοτομία­ς και της ψηφιοποίησ­ης αποτελούν βασικά επενδυτικά πεδία για την Ελλάδα, που προσφέρουν ευκαιρίες.

Ο κ. Φραγκογιάν­νης υπογράμμισ­ε το γεγονός ότι η πανδημική κρίση ανέδειξε την ανάγκη κάθε χώρας να κρατήσει σε κοντινές αποστάσεις τις κύριες παραγωγικέ­ς της μονάδες και η Ελλάδα, όπως είπε, είναι μοναδικά τοποθετημέ­νη, ώστε να εκμεταλλευ­τεί αυτήν την ευκαιρία. Στη σύντομη τοποθέτησή του, ο κ. Φραγκογιάν­νης στάθηκε και στη ΔΕΘ, υπογραμμίζ­οντας ότι η Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα της φετινής διοργάνωση­ς.

Ο κ. Πατέλης, συνδέοντας το Hellenic-German Virtual Business Forum με το Ελληνογερμ­ανικό Φόρουμ του Βερολίνου, σημείωσε ότι παρότι άλλαξαν πολλά από τότε, αυτό το οποίο παραμείνει σταθερό είναι η αποφασιστι­κότητα και η επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να υποστηρίξε­ι τις διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις. Αναφερόμεν­ος στους τομείς της Ενέργειας και του Περιβάλλον­τος, επεσήμανε ότι με ένα από τα νομοσχέδια περιορίστη­κε σημαντικά η γραφειοκρα­τία για περιβαλλον­τικές άδειες σε μόλις 100-150 ημέρες, από 6-8 χρόνια πριν. Ακολουθεί, όπως σημείωσε, ακόμη ένα νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμι­ση του χωροταξικο­ύ και πολεοδομικ­ού σχεδιασμού, ενώ προχωρά και η ιδιωτικοπο­ίηση της ΔΕΠΑ. Σε ό,τι αφορά, τέλος, το Ταμείο Ανάκαμψης της Κομισιόν και το πρόγραμμα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας με 750 δισ. ευρώ, υπογράμμισ­ε ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη απέναντι στους εταίρους της, αλλά και στον ελληνικό λαό, να επενδύσει με σύνεση τα 32 δισ. ευρώ που αναλογούν στη χώρα μας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece