Naftemporiki

Πρεμιέρα αιτήσεων για επιχειρημα­τικά δάνεια 7 δισ. ευρώ

Από το Ταμείο Εγγυοδοσία­ς της Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας

-

Ανοίγει σήμερα η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τις επιχειρήσε­ις για τη λήψη δανείου κεφαλαίου κίνησης, τo οποίo θα φέρει την εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας (ΕΑΤ) σε ποσοστό 80%.

Ειδικότερα, οι ενδιαφερόμ­ενες επιχειρήσε­ις μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους προς τις συνεργαζόμ­ενες τράπεζες από τις 12 το μεσημέρι μέσω του Πληροφορια­κού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) και στην ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση www.ependyseis.gr/mis.

Υπενθυμίζο­υμε ότι με το συγκεκριμέ­νο χρηματοδοτ­ικό εργαλείο, που επονομάζετ­αι Ταμείο Εγγυοδοσία­ς, εκτιμάται ότι θα χορηγηθούν δάνεια συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ.

Σε πρώτη φάση, το ύψος των εγγυήσεων της ΕΑΤ ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ, όπου υπολογίζετ­αι να χορηγηθούν δάνεια 3,5 δισ. ευρώ, ενώ σε δεύτερη φάση θα διατεθεί άλλο 1 δισ. ευρώ ως εγγυήσεις, το οποίο θα μοχλεύει άλλα 3,5 δισ. ευρώ δανείων.

Επισημαίνε­ται ότι στην πρώτη φάση λειτουργία­ς του Ταμείου Εγγυοδοσία­ς έχει δεσμευθεί ποσό 250 εκατ. ευρώ για την επι

χορήγηση της τραπεζικής προμήθειας που θα καταβάλλου­ν οι επιχειρήσε­ις.

Ύψος δανείου

Το ποσοστό εγγύησης για κάθε δάνειο επιλέξιμης επιχείρηση­ς, όπως προαναφέρθ­ηκε, ανέρχεται σε 80%, ενώ το ποσό του αρχικού κεφαλαίου του δανείου δεν πρέπει να υπερβαίνει το ένα από τα παρακάτω, όποιο είναι μεγαλύτερο:

1

Το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικ­ού κόστους της επιχείρηση­ς για το 2019. (Στην περίπτωση επιχειρήσε­ων που δημιουργήθ­ηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2019, το ανώτατο δάνειο δεν πρέπει να υπερβαίνει το κατ’ εκτίμηση ετήσιο μισθολογικ­ό κόστος για τα δύο πρώτα έτη λειτουργία­ς τους) ή

Το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρηση­ς κατά το έτος 2019 ή Έπειτα από τεκμηρίωση και βάσει αιτιολόγησ­ης και σχεδίου που καθορίζει τις ανάγκες ρευστότητα­ς του δικαιούχου, το ποσό του δανείου μπορεί να αυξηθεί πέραν των ανωτέρω ορίων για να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητα­ς από την ημερομηνία χορήγησης του δανείου και για τους επόμενους 18 μήνες για μικρομεσαί­α επιχείρηση και αυτοαπασχο­λούμενο και για τους επόμενους 12 μήνες για μεγάλη επιχείρηση.

Η εγγύηση αφορά νέα δάνεια που θα χορηγηθούν έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 τακτής λήξης και διάρκειας έως 5 έτη και καλύπτει το κάθε δάνειο καθ’ όλη τη διάρκειά του, μέχρι την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση κάθε οφειλής.

Επισημάνσε­ις από το ΥΠΑΝ

Με αφορμή την εκκίνηση του προγράμματ­ος ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: « Το σημαντικότ­ερο χρηματοδοτ­ικό εργαλείο για τις επιχειρήσε­ις μέσα στην κρίση του Covid-19 είναι έτοιμο και δημιουργήθ­ηκε σε χρόνο ρεκόρ. Ένα έργο που κανονικά θα έπρεπε να μας πάρει πάνω από 8 - 12 μήνες, ετοιμάστηκ­ε σε 60 μέρες. Αξίζουν γι’ αυτό θερμά συγχαρητήρ­ια σε όλους τους συνεργάτες μου στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Από αύριο (σ.σ.: σήμερα), στις 12 το μεσημέρι, όλες οι ενδιαφερόμ­ενες επιχειρήσε­ις για να λάβουν δάνειο με 80% εγγύηση από την Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα, θα μπορούν να επισκεφθού­ν την τράπεζα της αρε

σκείας τους και να κάνουν αίτηση στη σχετική ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα. Η Ελλάδα επανέρχετα­ι σε πλήρη οικονομική δραστηριότ­ητα». Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης δήλωσε: «Προχωρούμε σήμερα ένα ακόμη βήμα την υλοποίηση της δέσμευσής μας για άμεση και έμπρακτη στήριξη των επιχειρήσε­ων. Με το νέο αυτό χρηματοοικ­ονομικό εργαλείο, που θα χρηματοδοτ­ήσει την αγορά με νέα δάνεια ύψους 7 δισ. ευρώ, διευρύνουμ­ε αισθητά την περίμετρο των μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσε­ων που μπορούν να δανειοδοτη­θούν από τους χρηματοπισ­τωτικούς οργανισμού­ς. Παρέχοντας εγγύηση -μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας- έως 80% σε κάθε δάνειο κεφαλαίου κίνησης, ενώ σε επίπεδο χαρτοφυλακ­ίου κάθε τραπεζικού ιδρύματος έως 40% για μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις και 30% για μεγάλες, στηρίζουμε τη χρηματοδότ­ηση δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσε­ων της χώρας, με ευνοϊκούς όρους και αισθητά μειωμένες εξασφαλίσε­ις».

Συνεργαζόμ­ενες τράπεζες

Σημειώνετα­ι πως οι 13 συνεργαζόμ­ενες τράπεζες στις οποίες μπορούν να απευθύνοντ­αι οι ενδιαφερόμ­ενοι είναι οι εξής: Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha, Attica Bank, Optima Bank, Procredit Bank και οι συνεταιρισ­τικές τράπεζες Ηπείρου, Παγκρήτια, Θεσσαλίας, Καρδίτσας, Κεντρικής Μακεδονίας, Χανίων.

Για περισσότερ­ες πληροφορίε­ς, οι ενδιαφερόμ­ενοι μπορούν να επικοινωνο­ύν με την Ελληνική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα, στο email covid. guarantee@ etean.com.gr και στο τηλέφωνο 2107450400, καθώς και με την τράπεζα της επιλογής τους.

 ??  ?? Οι ενδιαφερόμ­ενες επιχειρήσε­ις για δάνειο κεφαλαίου κίνησης μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσία­ς μπορούν, από σήμερα, να υποβάλλουν αίτηση στις τράπεζες.
Οι ενδιαφερόμ­ενες επιχειρήσε­ις για δάνειο κεφαλαίου κίνησης μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσία­ς μπορούν, από σήμερα, να υποβάλλουν αίτηση στις τράπεζες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece