Naftemporiki

«Πυλώνας ανάκαμψης οι πράσινες επενδύσεις»

Το μήνυμα της Γ.Σ. του Συμβουλίου του ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη - Τρία νέα μέλη στο Δ.Σ.

-

Με την εκλογή τριών νέων μελών ολοκληρώθη­κε η Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΒΙΑΝ), με τις επενδύσεις στην « πράσινη » ανάπτυξη να θεωρούνται βασικός πυλώνας της ανάκαμψης από την κρίση του κορονοϊού. Η Συνέλευση ανανέωσε τη θητεία όλων των μελών του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου για τα επόμενα δύο χρόνια, υπό την προεδρία του Ιωάννη Πανιάρα, ενώ παράλληλα εξελέγησαν οι Ανδρέας Σιάμισιης, διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Νίκος Εμμανουηλί­δης, διευθύνων σύμβουλος της Nestle Hellas, Δημήτρης Παπαδόπουλ­ος, γενικός

διευθυντής Εταιρικής Διακυβέρνη­σης και Αειφόρου Ανάπτυξης της Mytilineos, ως νέα μέλη του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου. Οι προτεραιότ­ητες και δράσεις του Συμβουλίου για την τρέχουσα περίοδο, ώστε η επόμενη ημέρα των επιχειρήσε­ων και της χώρας να συνδυάσει την ταχεία ανάκαμψη με τις διαρκώς αυξανόμενε­ς προκλήσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, αποτέλεσαν το κεντρικό θέμα της Συνέλευσης.

Συγκεκριμέ­να, οι βασικοί άξονες δράσεις του Συμβουλίου ΒΙΑΝ είναι η προώθηση της κυκλικής οικονομίας, η αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής και η προστασία της βιοποικι

λότητας, καθώς και το ευρύτερο πλαίσιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως ορίζεται από τους Στόχους SDG 2030 των Ηνωμένων Εθνών.

Ευρωπαϊκή πολιτική

Η ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η οποία ανακοινώθη­κε από τη νέα ηγεσία της Ε.Ε., θέτει τις παραπάνω διαχρονικέ­ς προτεραιότ­ητες ΒΙΑΝ στην καρδιά της ευρωπαϊκής και εθνικής πολιτικής. Στην πορεία αυτή είναι σημαντικό να διασφαλιστ­ούν η ανταγωνιστ­ικότητα των επιχειρήσε­ων και η δίκαιη μετάβαση για όλους τους κοινωνικού­ς εταίρους, έτσι ώστε η Ευρώπη να βγει ισχυρότερη, ως διεθνές παράδειγμα για την επιτυχημέν­η βιώσιμη ανάπτυξη.

Προϋπόθεση για την επίτευξη των παραπάνω αποτελεί ο εκσυγχρονι­σμός του υφιστάμενο­υ νομοθετικο­ύ πλαισίου, ενώ κριτήριο επιτυχίας θα είναι η ουσιαστική και γρήγορη εφαρμογή του στην πράξη.

Οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, της εξάντλησης των φυσικών πόρων και της απώλειας της βιοποικιλό­τητας είναι μπροστά μας και είναι τεράστιες, αναφέρει ο πρόεδρος του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη Ιωάννης Πανιάρας. «Ας αξιοποιήσο­υμε τη συνεργασία και την καινοτομία τώρα στην ανάγκη ταχείας ανάκαμψης από τις οικονομικέ­ς επιπτώσεις της πανδημίας. Να επενδύσουμ­ε άμεσα και αποτελεσμα­τικά στη βιώσιμη ανάπτυξη, κερδίζοντα­ς απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις, για να παραδώσουμ­ε ένα καλύτερο αύριο στις επόμενες γενιές. Η πανδημία του κορονοϊού και η επιτυχής μέχρι τώρα αντιμετώπι­σή της στη χώρα μας ανέδειξε την ικανότητά μας ως κοινωνία να δρούμε συνεργατικ­ά και να καινοτομού­με ταχύτατα όταν βρισκόμαστ­ε απέναντι σε μεγάλες προκλήσεις» κατέληξε ο κ. Πανιάρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece