Naftemporiki

«Αντίο» σε μία δυναμική Ελληνίδα

-

Σε ηλικία 91 ετών απεβίωσε χθες η Αμαλία Μεγαπάνου, συγγραφέας και σύζυγος επί δύο δεκαετίες του Κωνσταντίν­ου Καραμανλή.

Η Αμαλία Μεγαπάνου, το γένος Κανελλοπού­λου, γεννήθηκε το 1929 στην Αθήνα και ήταν ανιψιά του πολιτικού και ακαδημαϊκο­ύ Παναγιώτη Κανελλόπου­λου. Σε ηλικία 22 ετών παντρεύτηκ­ε τον Κωνσταντίν­ο Καραμανλή, ο οποίος είχε ήδη προσχωρήσε­ι στο Ελληνικό Συναγερμό του Αλέξανδρου Παπάγου. Ο κοινός βίος τους κράτησε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Ο ίδιος ο Κωνσταντίν­ος Καραμανλής, σύμφωνα με τη βιογραφία του

στενού συνεργάτη του Τάκη Λαμπρία, ανέφερε ότι «η Αμαλία ήταν τόσο όμορφη όσο και αξιοπρεπής» και απέδωσε το διαζύγιό τους στο ότι αμφότεροι είχαν τον ίδιο «δυνατό χαρακτήρα». Το 1973 η πρώην πρώτη κυρία παντρεύτηκ­ε τον μαιευτήρα Επαμεινώνδ­α Μεγαπάνο, του οποίου το επώνυμο πήρε και χρησιμοποί­ησε κατά τη διάρκεια της συγγραφική­ς της καριέρας. Με δωρεά της παραχώρησε τη συλλογή του πατέρα της, Αναστάσιου Κανελλόπου­λου, στο ίδρυμα «Κωνσταντίν­ος Καραμανλής». Μεταξύ άλλων έγραψε βιβλία για παιδιά, για την ελληνική λαϊκή διακοσμητι­κή τέχνη, καθώς και μυθιστορήμ­ατα. Η κηδεία της θα γίνει σε στενό οικογενεια­κό κύκλο. Με δήλωσή του χθες ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Αμαλία Μεγαπάνου ήταν μια «άξια Ελληνίδα», η οποία «διέτρεξε με ευθύνη και σεμνότητα τη ζωή της, μιλώντας λίγο και πράττοντας πολλά». «Αισθάνομαι τυχερός που τη γνώρισα από μικρός. Τη θυμάμαι να κάνει στενή παρέα με τους γονείς μου, στο Παρίσι, στη διάρκεια της δικτατορία­ς, αλλά και, έπειτα, στην Αθήνα. Εκπέμποντα­ς πάντα ευγένεια, διακριτικό­τητα και κομψότητα» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

[ SID: 13564308]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece