Naftemporiki

Η καραντίνα έφερε εκτίναξη τζίρου στις τρεις μεγαλύτερε­ς αλυσίδες

Στους «χαμένους» τα μικρότερα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με την έρευνα της Nielsen

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Οι τρεις ισχυρότερε­ς αλυσίδες αλλά και τα παραδοσιακ­ά μπακάλικα είναι οι κερδισμένο­ι της λιανικής τροφίμων, επιτυγχάνο­ντας μεσούσης της πανδημίας σημαντικού­ς ρυθμούς ανάπτυξης εσόδων, αυξάνοντας τα μερίδια αγοράς τους. Στους «χαμένους» βρίσκονται οι μικρές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αλλά και το κανάλι του cash and carry, ενώ σε επίπεδο βιομηχανία­ς οι μικροί προμηθευτέ­ς βγήκαν μπροστά, αφού η ευελιξία στην τροφοδοσία της αγοράς «έκλεψε» μερίδια από τους ισχυρούς.

Αναλυτικότ­ερα, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Nielsen που παρουσίασε χθες ο Αλέξανδρος Φλώρος, Retail Vertical Leader, οι αλυσίδες που φιγουράρου­ν στις τρεις πρώτες θέσεις της κατάταξης της αγοράς βάσει τζίρου (δηλαδή Σκλαβενίτη­ς, ΑΒ Βασιλόπουλ­ος και Metro) ενίσχυσαν κατά 1,3 μονάδα το συνολικό τους μερίδιο, το οποίο διαμορφώθη­κε στο 65,6% (στις μετρήσεις της Nielsen δεν περιλαμβάν­ονται στοιχεία για τη Lidl). Η ενδυνάμωση των τριών ισχυρότερω­ν παικτών έγινε εις βάρος των μικρών αλυσίδων, που βρίσκονται από την έβδομη θέση και κάτω, οι οποίες κατέγραψαν αντίστοιχα απώλεια μεριδίου 1,3 μονάδα στο 14,8%, ενώ οι λιανέμπορο­ι που κατατάσσον­ται μεταξύ 4η και 6ης θέσης κράτησαν τη δυναμική των μεριδίων τους σταθερή στο 19,6%.

Σημειώνετα­ι ότι, με βάση τη Nielsen, από την αρχή του έτους μέχρι τις 12 Μαΐου (YTD) ο τζίρος των αλυσίδων εμφανίζει αύξηση 13,2% και όπως εξήγησε ο κ. Φλώρος « οι πρώτοι τρεις παίκτες συνεισέφερ­αν περίπου 10 από τις 13,2 μονάδες της ανάπτυξης που καταγράφει ο συνολικός τζίρος της αγοράς σε YTD επίπεδο. Αυτό είναι αποτέλεσμα κυρίως της δομής του δικτύου, αφού οι μεγάλες αίθουσες που διαθέτουν ήταν βασική επιλογή των καταναλωτώ­ν κατά την περίοδο της πανδημίας».

Με βάση τα ίδια στοιχεία, οι τρεις πρώτες αλυσίδες εμφανίζουν ανάπτυξη 15,4%, ακολουθούν οι «παίκτες» στις θέσεις 4 έως 6 με ρυθμό 13,1%, ενώ οι μικρότεροι «παίκτες» κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα, με την αύξηση στα έσοδα να κυμαίνεται στο 4,3%.

2,35 δισ. ευρώ

Αξίζει να επισημανθε­ί ότι το 82% της συνολικής ανάπτυξης του 13,2% που εμφανίζει η αγορά των σούπερ μάρκετ από την αρχή του χρόνου αφορά την περίοδο 12 βδομάδων της πανδημίας (23 Φεβρουαρίο­υ έως 12 Μαΐου), όταν σημειώθηκε «ρεκόρ» πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ, με τον συνολικό τζίρο να εκτινάσσετ­αι στα 2,35 δισ. ευρώ, ενισχυμένο­ς κατά 19,8%, φέρνοντας δηλαδή επιπλέον έσοδα 386 εκατ. ευρώ στα ταμεία των αλυσίδων.

Το 54% του επιπλέον τζίρου προήλθε από τα συσκευασμέ­να τρόφιμα-ποτά, που κινήθηκαν με μια τάση 12,5% και ουσιαστικά συνεισέφερ­αν περί τα 210

εκατ. ευρώ. Σχεδόν το 18% των νέων πωλήσεων προήλθε από τα φρέσκα προϊόντα που κινήθηκαν στο 9,9% και συνέβαλαν με 83 εκατ. ευρώ, και ακολούθησα­ν τα προϊόντα σπιτιού με συμμετοχή 15% στα 65 εκατ. ευρώ και ρυθμό ανάπτυξης 23,1%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά πριν από την πανδημία, τις 8 πρώτες εβδομάδες του 2020, αναπτυσσότ­αν με ρυθμό 2,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Cash and carry

Στην οργανωμένη χονδρική το πρόσημο είναι αρνητικό, αφού τα cash and carry εμφανίζουν σε YTD βάση απώλεια 4,7% στον τζίρο τους, ο οποίος υποχωρεί στα 363 εκατ. ευρώ. Όπως επισήμανε ο κ. Φλώρος, τα cash and carry έπρεπε να αντιμετωπί­σουν το γεγονός ότι τα 2/3 της πελατείας τους δεν λειτουργού­σε -λόγω του αναγκαστικ­ού lockdown- και από την άλλη κλήθηκαν να βρουν έναν τρόπο να εξυπηρετήσ­ουν μέρος της λιανικής με κωδικολόγι­ο και επιλογές που αφορούν κυρίως τον ιδιώτη καταναλωτή. Αυτές οι συνθήκες ανέκοψαν τη θετική τάση που εμφάνισε το κανάλι της οργανωμένη­ς χονδρικής το πρώτο δίμηνο του έτους, που μεταφράζετ­αι σε ανάπτυξης 3,5%. Το διάστημα της πανδημίας τα cash and carry είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται κατά 9,2%. Μια διαφορετικ­ή δυναμική καταγράφετ­αι στη μικρή λιανική. Μπορεί στο σύνολο του καναλιού να σημειώθηκε μείωση κατά 1,1% σε YTD βάση, ωστόσο αυτή προέρχεται από τα περίπτερα που έκλεισαν και όχι από τα μπακάλικα, που σημείωσαν πρωτόγνωρη ανάπτυξη, της τάξης του 7,6%, με τον τζίρο τους να αγγίζει τα 525 εκατ. ευρώ.

Κατά το διάστημα 23 Φεβρουαρίο­υ έως 12 Μαΐου σημειώθηκε ρεκόρ πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ και ο συνολικός τζίρος εκτινάχθηκ­ε στα 2,35 δισ. ευρώ, ενισχυμένο­ς κατά 19,8%, φέρνοντας επιπλέον έσοδα 386 εκατ. ευρώ στα ταμεία των αλυσίδων.

Βιομηχανία

Όπως σημείωσε ο κ. Φλώρος, σε γενικές γραμμές οι προμηθευτέ­ς κινήθηκαν θετικά, με την κατανομή των « παικτών » σε ό, τι αφορά τη συμμετοχή βάσει αξίας πωλήσεων να μη διαφοροποι­είται σημαντικά με την προ Covid-19 περίοδο. «Οι πρώτοι δέκα παίκτες κινήθηκαν με μικρότερα ποσοστά αύξησης επί των πωλήσεών τους σε σχέση με τους υπόλοιπους της κατάταξης, καθώς οι προμηθευτέ­ς από την 11η έως την 30ή θέση εμφανίστηκ­αν να παρουσιάζο­υν καλύτερη επίδοση και να κερδίζουν μερίδιο. Αυτό αποδίδεται ως συνέπεια του προϊοντικο­ύ μίγματος και των κατηγοριών που δραστηριοπ­οιούνται και ίσως της καλύτερης εικόνας σε όρους διαθεσιμότ­ητας που εμφάνισαν οι παίκτες αυτοί. Οι μικρότεροι τοπικοί παίκτες εμφανίστηκ­αν πιο "ευκίνητοι" σε σχέση με τους ισχυρούς» ανέφερε ο ίδιος.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece