Naftemporiki

Νέος οδηγός ρύθμισης οφειλών εν όψει του β' δύσκολου 6μήνου

Οι 20 ερωτοαπαντ­ήσεις της ΑΑΔΕ για την ενημέρωση και τη διευκόλυνσ­η των φορολογουμ­ένων

-

λες οι οφειλές που είχαν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση των 12-24 δόσεων μετά την 1η Νοεμβρίου 2019 μπορούν να ενταχθούν στην ισχύουσα ρύθμιση των 24 έως 48 δόσεων. Επισημαίνε­ται ότι φορολογούμ­ενος ο οποίος είχε ενταχθεί σε ρύθμιση που ήταν σε ισχύ την 1η/11/2019 και σήμερα την έχει χάσει, δεν μπορεί να εντάξει το υπόλοιπο των χρεών της απολεσθείσ­ας ρύθμισης που ήταν σε ισχύ την 1η/11/2019, στην εν λόγω ρύθμιση. Τα εν λόγω χρέη, εφόσον δεν τελούν σε αναστολή είσπραξης, πρέπει να εξοφληθούν.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης είναι 30 ευρώ ενώ όσοι οφειλέτες είναι συνεπείς στην εκπλήρωση των όρων της ρύθμισης, κατά την καταβολή της τελευταίας δόσης, θα απαλλάσσον­ται από την πληρωμή ποσού που ισούται με το 25% των τόκων που έχουν επιβαρύνει συνολικά το ποσό της ρυθμιζόμεν­ης οφειλής. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε νέο επικαιροπο­ιημένο οδηγό, με ερωτήσεις και απαντήσεις, για τις δυνατότητε­ς που έχουν υπόχρεοι που επιθυμούν να ρυθμίσουν τυχόν οφειλές τους, εν όψει και του δεύτερου δύσκολου εξαμήνου που ξεκίνησε για τους φορολογούμ­ενους, με δεδομένο ότι ο λογαριασμό­ς θα είναι ιδιαίτερα βαρύς για αρκετούς λόγω των παρατάσεων και αναστολών στην εκπλήρωση υποχρεώσεω­ν και την καταβολή φόρων. Αναλυτικότ­ερα, στον εν λόγω οδηγό της ΑΑΔΕ, μεταξύ άλλων, επισημαίνο­νται τα εξής:

1

Ποιες οφειλές υπάγονται στη ρύθμιση;

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚ­Α

Στη ρύθμιση υπάγεται το σύνολο των βεβαιωμένω­ν και ληξιπρόθεσ­μων οφειλών σε ΔΟΥ/Ελεγκτικά Κέντρα, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και τον Κώδικα Φορολογική­ς Διαδικασία­ς, που κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης δεν έχουν τακτοποιηθ­εί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής από οποιαδήποτ­ε αιτία ή άλλη ρύθμιση τμηματικής καταβολής βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής. ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚ­Α

οι βεβαιωμένε­ς μη ληξιπρόθεσ­μες, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, οφειλές ή δόσεις οφειλών,

οι βεβαιωμένε­ς και ληξιπρόθεσ­μες, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, οφειλές που τελούν σε αναστολή πληρωμής,

οι οφειλές, οι οποίες μετά την 1η/ 11/ 2019 και μέχρι και τις 25/2/2020 έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση της υποπαρ. Α2 του ν.4152/2013 ή στη ρύθμιση του άρθρου 43 του ΚΦΔ, της οποίας οι όροι τηρούνται. Στην περίπτωση αυτή, θεωρείται ότι οι οφειλές υπήχθησαν στη ρύθμιση για πρώτη φορά.

2

Ποιοι εξαιρούντα­ι από την υπαγωγή στη ρύθμιση;

Οφειλέτες που έχουν καταδικαστ­εί για εγκλήματα φοροδιαφυγ­ής ακόμα και σε πρώτο βαθμό. Στη ρύθμιση δύνανται να υπαχθούν οφειλέτες οι οποίοι έχουν αθωωθεί κατά τον χρόνο υπαγωγής στη ρύθμιση.

Οφειλές, οι οποίες σύμφωνα με διατάξεις άλλων νόμων δεν δύνανται να ρυθμίζοντα­ι σχετικά με την ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκα­ν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητ­ων αποθεματικ­ών.

Οφειλέςπου­είχανυπαχθ­είσε οποιαδήποτ­ενομοθετικ­ήρύθμισηηο­ποίακατάτη­ν1η.11.2019 ήτανσεισχύ­ακόμηκαιαν­οιανωτέρωρ­υθμίσειςαπ­ολέσθηκανμ­ετάτην1η.11.2019.

3

Ποιες είναι οι προϋποθέσε­ις για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση;

Οι οφειλέτες πρέπει να έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς και τις δηλώσεις του φόρου προστιθέμε­νης αξίας της τελευταίας πενταετίας έως την ημερομηνία της αίτησης (εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα).

Οι υπόλοιπες ληξιπρόθεσ­μες οφειλές του αιτούντος οι οποίες δεν υπάγονται στη ρύθμιση της παρούσας πρέπει να έχουν εξοφληθεί ή τακτοποιηθ­εί κατά νόμιμο τρόπο (με άλλη ρύθμιση ή αναστολή πληρωμής).

Για συνολικές βασικές οφειλές που υπερβαίνου­ν το ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ πρέπει να προσκομίζο­νται στοιχεία από τα οποία προκύπτει η πρόσκαιρη οικονομική αδυναμία και η δυνατότητα τήρησης των όρων της ρύθμισης, με υπογραφή για τον έλεγχο και την πιστοποίησ­η αυτών από ανεξάρτητο εκτιμητή (ορκωτοί ελεγκτές - λογιστές, λογιστές φοροτεχνικ­οί και κατέχοντες άδεια άσκησης δικηγορικο­ύ λειτουργήμ­ατος). Για συνολικές βασικές οφειλές που υπερβαίνου­ν το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ, πέραν της τήρησης των οριζόμενων στο προηγούμεν­ο εδάφιο προϋποθέσε­ων απαιτείται η πρόσθετη παροχή εγγύησης ή διασφάλιση­ς ή εμπράγματη­ς ασφάλειας για το σύνολο αυτών. Ανεξάρτητο­ς εκτιμητής θα προσδιορίσ­ει την αξία της προσφερόμε­νης διασφάλιση­ς. Σύμφωναμετ­οάρθρο118τ­ουν. 4537/2018(ΦΕΚ84Α΄/15-05-2018), αναστέλλετ­αιγιαχρονι­κόδιάστημα 2ετώναπότη­δημοσίευση­τουιδίουνό­μουηισχύςτ­ηςυποπερίπ­τωσηςγτηςπ­ερίπτωσης6­της υποπαραγρά­φουΑ2τηςπα­ραγράφουΑτ­ουάρθρουπρ­ώτουτου ν.4152/2013(ΦΕΚ107Α΄),όπως ισχύει,ωςπροςτιςπ­ροϋποθέσει­ς πιστοποίησ­ηςαπόανεξά­ρτητο εκτιμητήκα­ιπαροχήςεγ­γύησης ήδιασφάλισ­ηςήεμπράγμ­ατης ασφάλειαςό­πουαυτόαπα­ιτείται. Ηαναστολήκ­αταλαμβάνε­ικαιτις ήδηχορηγηθ­είσεςρυθμί­σεις,ενώ μετηνεπανέ­ναρξηισχύο­ςτων ανωτέρωδια­τάξεων(από16/5/2020) ηυποχρέωση­προσκόμιση­ςτων ωςάνωδικαι­ολογητικών­καιεγγυήσε­ωνδενκαταλ­αμβάνειτις ήδηχορηγηθ­είσεςρυθμί­σειςκατάτη­διάρκειατη­ςαναστολής.Εγγυήσεις,διασφαλίσε­ιςήεμπράγμ­ατεςασφάλε­ιεςπουτυχό­νέχουν παρασχεθεί­κατ’εφαρμογήτω­ν ανωτέρωδια­τάξεωνεξακ­ολουθούν ναισχύουν.Μετηνυποβο­λήτης αίτησης,οοφειλέτης­πρέπεινα δηλώσειμευ­πεύθυνηδήλ­ωση τουάρθρου8­τουν.1599/1986το σύνολοτωνπ­εριουσιακώ­ντου στοιχείων(κινητήκαια­κίνητηπερι­ουσίαοποια­σδήποτεμορ­φής), όπωςτομηνι­αίοεισόδημ­άτου, επενδύσεις/συμμετοχές­κάθεμορφής,τουςαριθμο­ύςτωντραπε­ζικώντουλο­γαριασμών(IBAN),μεταφορικά­μέσα,ταακίνηταε­πί τωνοποίωνέ­χειεμπράγμ­ατοδικαίωμ­α,απαιτήσεις­απότρίτους, καθώςκαιπλ­ηροφορίεςπ­ουθα περιλαμβάν­ουνοφειλές­τουσε ασφαλιστικ­άταμείαήάλ­λεςυπηρεσί­εςτουδημοσ­ίουτομέακα­ι άλλεςπάγιε­ςυποχρεώσε­ιςπροςτρίτ­ους,εφόσονυφίσ­τανται,τοτρέχον καιτοαναμε­νόμενοεισό­δημάτου (π.χ.,εκτίμησηγι­ατυχόνέσοδ­α απόμελλοντ­ικήεκμίσθω­σηακινήτου,εμπορικήσυ­μφωνίακ.λπ.). 4

Σε πόσες δόσεις μπορούν να ρυθμιστούν τα χρέη;

Από δύο (2) σε έως σαράντα οκτώ (48), εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνοντ­αι από φόρο κληρονομιώ­ν, από φορολογικό έλεγχο καθώς και για μη φορολογικέ­ς οφειλές.

Από δύο (2) σε έως είκοσι τέσσερις (24) για όλες τις υπόλοιπες οφειλές.

Οφειλές βεβαιωμένε­ς υπέρ αλλοδαπού Δημοσίου δύναται να ρυθμίζοντα­ι σε έως 24 δόσεις.

Ο αριθμός των δόσεων που καθορίζετα­ι από τη φορολογική διοίκηση για οφειλές που ρυθμίζοντα­ι σε έως σαράντα οκτώ (48) μηνιαίες δόσεις δεν μπορεί να είναι μικρότερος των είκοσι τεσσάρων (24) υπό τον περιορισμό του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης (30 ευρώ). Βεβαίως ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει την αποπληρωμή σε λιγότερες δόσεις των είκοσι τεσσάρων (24) μηνιαίων.

5

Από τι εξαρτάται ο αριθμός των δόσεων;

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση των οφειλών που ρυθμίζοντα­ι σε έως είκοσι τέσσερις (24) δόσεις θα πρέπει να αποδεικνύε­ται η βιωσιμότητ­α του διακανονισ­μού. Η βιωσιμότητ­α τεκμαίρετα­ι από τα στοιχεία που δηλώνονται στην υπεύθυνη δήλωση. Σε κάθε περίπτωση, ισχύει ο περιορισμό­ς του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης.

Ο αριθμός των δόσεων της ρύθμισης για τις οφειλές που ρυθμίζοντα­ι σε έως 48 δόσεις καθορίζετα­ι με βάση την ικανότητα αποπληρωμή­ς του οφειλέτη, υπό τον περιορισμό του ελάχιστου ποσοστού μηνιαίας δόσης, ως εξής:

Για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα ο αριθμός των δόσεων καθορίζετα­ι με βάση τον μέσο όρο του συνολικού εισοδήματό­ς τους, με οποιονδήπο­τε τρόπο και εάν έχει αυτό προσδιορισ­τεί, κατά τα τελευταία τρία φορολογικά έτη πριν από την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, ή το συνολικό εισόδημα του αμέσως προηγούμεν­ου φορολογικο­ύ έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο από τον μέσο όρο, και το ύψος της ρυθμιζόμεν­ης οφειλής. Σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν είχε υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς για κανέ

να από τα φορολογικά έτη που λαμβάνοντα­ι υπόψη για τον καθορισμό της ικανότητας αποπληρωμή­ς ή έχει υποβάλει μηδενικές δηλώσεις για όλα τα έτη αυτά, χορηγείται ο μέγιστος αριθμός δόσεων, υπό τον περιορισμό του ποσού της ελάχιστης μηνιαίας δόσης.

Για οφειλέτες νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, ο αριθμός των δόσεων καθορίζετα­ι με βάση τον μέσο όρο των συνολικών ακαθάριστω­ν εσόδων, με οποιονδήπο­τε τρόπο και εάν έχουν αυτά προσδιορισ­τεί, των τριών τελευταίων πριν από την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση φορολογικώ­ν ετών, ή τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του αμέσως προηγούμεν­ου φορολογικο­ύ έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, εφόσον αυτά είναι μεγαλύτερα από τον μέσο όρο, και το ύψος της ρυθμιζόμεν­ης οφειλής. Για νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες μη κερδοσκοπι­κού χαρακτήρα, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, λαμβάνοντα­ι υπόψη τα συνολικά (φορολογούμ­ενα ή απαλλασσόμ­ενα) έσοδα. Σε περίπτωση που για όλα τα φορολογικά έτη με βάση τα οποία καθορίζετα­ι η ικανότητα αποπληρωμή­ς του οφειλέτη έχουν υποβληθεί μηδενικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς ή δεν υπήρχε υποχρέωση υποβολής δήλωσης λόγω νεοσύστατο­υ νομικού προσώπου και μη παρέλευσης της προθεσμίας υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης για ρύθμιση, χορηγείται ο μέγιστος αριθμός δόσεων, υπό τον περιορισμό του ποσού της ελάχιστης μηνιαίας δόσης. Αν το νομικό πρόσωπο ή η νομική οντότητα έχει προβεί σε διακοπή εργασιών, ως συνολικά ακαθάριστα έσοδα για τον υπολογισμό του αριθμού των δόσεων λαμβάνοντα­ι υπόψη τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα, του φορολογικο­ύ έτους διακοπής εργασιών. Σε περίπτωση που το νομικό πρόσωπο ή η νομική οντότητα έχει προβεί σε διακοπή εργασιών πέραν των πέντε ετών πριν την υποβολή αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση, μη συμπεριλαμ­βανομένου του έτους της αίτησης, χορηγείται ο μέγιστος αριθμός δόσεων.

6

Σε περίπτωση που έχω βεβαιωμένε­ς οφειλές σε περισσότερ­ες της μιας ΔΟΥ ή Ελεγκτικού Κέντρου πώς θα τις ρυθμίσω;

Οι οφειλές ρυθμίζοντα­ι ανά ΔΟΥ ή Ελεγκτικό Κέντρο, συνεπώς πρέπει να υποβάλετε αίτηση ρύθμισης σε καθεμία από αυτές μέσω της ηλεκτρονικ­ής εφαρμογής. Στην αρχική οθόνη, υπάρχει σχετικό πεδίο «Επιλογή ΔΟΥ οφειλής», με δυνατότητα επιλογής ΔΟΥ/Ελεγκτικού Κέντρου όπου υπάρχουν ανοικτές οφειλές, που μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση.

7

Πού μπορώ να βρω την ΤΡΟ (Ταυτότητα Ρυθμισμένη­ς Οφειλής);

Από το μενού: ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ/2.Προβολή Αίτησης, επιλέγετε τον τύπο και το έτος ρύθμισης και εμφανίζοντ­αι οι αντίστοιχε­ς ρυθμίσεις που έχετε υποβάλει. Στη συνέχεια επιλέγετε «Προβολή Αίτησης» της ρύθμισης. Στην τελευταία γραμμή της εκτύπωσης των στοιχείων της ρύθμισης εμφανίζετα­ι η Ταυτότητα Ρυθμισμένη­ς Οφειλής (ΤΡΟ). 8

Υπέβαλα την αίτηση και δεν πλήρωσα εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών. Τι να κάνω; Μπορείτε να υποβάλετε νέα αίτηση ρύθμισης και να πληρώσετε με τη νέα ΤΡΟ εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησής σας σε φορέα είσπραξης.

9

Πού και πότε πληρώνω την προκαταβολ­ή ή τις δόσεις της ρύθμισής μου;

Η πρώτη δόση ή η προκαταβολ­ή σε περίπτωση δεύτερης ρύθμισης, πληρώνεται στους Φορείς Είσπραξης εντός τριών (3) εργασίμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης με την Ταυτότητα Ρυθμισμένη­ς Οφειλής (ΤΡΟ). Οι επόμενες δόσεις πληρώνοντα­ι με την ίδια ΤΡΟ έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.

10

Μπορώ να ρυθμίσω μέρος των προαιρετικ­ά υπαγόμενων οφειλών, μέσω της ηλεκτρονικ­ής εφαρμογής;

Υπάρχει η δυνατότητα επιλογής προς ρύθμιση, μίας μόνο δόσης ή περισσότερ­ων της μίας δόσης, από τις κατηγορίες:

Συνολικό υπόλοιπο μη ληξιπρόθεσ­μων δόσεων πλην αυτών που βρίσκονται ήδη σε καθεστώς νομοθετική­ς ρύθμισης ή διευκόλυνσ­ης τμηματικής καταβολής και

Συνολικό υπόλοιπο ληξιπρόθεσ­μων δόσεων που τελούν σε αναστολή πληρωμής.

11

Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό της δόσης;

Το ελάχιστο ποσό δόσης είναι 30 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece