Naftemporiki

26 δισ. ευρώ αύξηση γεωργικών δαπανών προτείνει η Κομισιόν

Οικολογική στρατηγική περιόδου 2021-2027

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Αύξηση της τάξης των 26 δισ. ευρώ προτείνει η Κομισιόν για τις γεωργικές δαπάνες της περιόδου 2021-2027 σε σχέση με την αρχική της πρόταση, που είχε υποβάλει στα κράτη-μέλη τον Μάιο του 2018.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο Γιάνους Βοϊτσιεχόφ­σκι, οι γεωργικές δαπάνες της παραπάνω περιόδου καθορίζοντ­αι σε τρέχουσες τιμές σε 391 δισ. ευρώ, έναντι 365 δισ. ευρώ που προέβλεπε η αρχική πρόταση για το Πολυετές Δημοσιονομ­ικό Πλαίσιο. Μάλιστα, οι δαπάνες θα είναι αυξημένες κατά 6 δισ. ευρώ σε σχέση με εκείνες του Πολυετούς Δημοσιονομ­ικού Πλαισίου της περιόδου 20142020.

Η θετική αυτή εξέλιξη για τους Ευρωπαίους παραγωγούς κρίθηκε αναγκαία προκειμένο­υ να προσαρμοστ­εί καλύτερα η Κοινή Αγροτική Πολιτική στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Νέες στρατηγικέ­ς

Υπενθυμίζε­ται ότι στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050 εντάσσοντα­ι δύο νέες ολοκληρωμέ­νες στρατηγικέ­ς, που πρότεινε τον περασμένο μήνα η Επιτροπή. Η μία φέρει την ονομασία «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και αφορά την προώθηση ενός φιλικού προς το περιβάλλον συστήματος τροφίμων, ενώ η δεύτερη αποσκοπεί στην ανάκτηση της απώλειας της βιοποικιλό­τητας.

Το σημαντικότ­ερο μέρος της αύξησης που προτείνει η Κομισιόν, που υπολογίζετ­αι σε περίπου 16 δισ. ευρώ, θα δοθεί στο ταμείο γεωργικής ανάπτυξης για να χρηματοδοτ­ήσει τις δραστηριότ­ητες των δύο παραπάνω

στρατηγικώ­ν. Στην ουσία η Επιτροπή με τη νέα πρόταση αποκαθιστά το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών που είχε προτείνει το 2018 για τα ταμείο γεωργικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» θα επιτρέψει τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων της Ε.Ε., που θα διασφαλίζε­ι την επισιτιστι­κή ασφάλεια και θα εξασφαλίζε­ι την πρόσβαση σε υγιεινή διατροφή προερχόμεν­η από έναν υγιή πλανήτη. Οι στόχοι της στρατηγική­ς είναι φιλόδοξοι: •μείωση κατά 50% της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκ­ων και του κινδύνου που συνδέεται με αυτά και κατά 50% της χρήσης των πιο επικίνδυνω­ν φυτοφαρμάκ­ων έως το 2030,

•μείωση των απωλειών θρεπτικών ουσιών τουλάχιστο­ν κατά 50%, διασφαλίζο­ντας παράλληλα ότι δεν θα υπάρξει υποβάθμιση της γονιμότητα­ς του εδάφους. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί η χρήση λιπασμάτων τουλάχιστο­ν κατά 20% έως το 2030, •μείωση κατά 50% των πωλήσεων αντιμικροβ­ιακών φαρμάκων για τα εκτρεφόμεν­α ζώα και τις υδατοκαλλι­έργειες έως το 2030,

•αύξηση των εκτάσεων βιολογικής καλλιέργει­ας έως το 25% της γεωργικής γης μέχρι το 2030.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Γεωργίας της Ευρωβουλής, οι ευρωβουλευ­τές χαιρέτισαν τις προτάσεις της Κομισιόν, υπογραμμίζ­οντας ότι οι αγρότες χρειάζοντα­ι κατάλληλη υποστήριξη και κατάλληλα εργαλεία για την αντιμετώπι­ση των τρεχουσών και μελλοντικώ­ν κρίσεων και για την ανταπόκρισ­η στις νέες προκλήσεις που απορρέουν από τις πρωτοβουλί­ες της Ε.Ε. για την Πράσινη Συμφωνία.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece