Naftemporiki

Σε πορεία ανάκαμψης οι ΑΠΕ διεθνώς

Υποχώρησεσ­την 33η θέση η Ελλάδα από την 31η, σύμφωνα με την ΕΥ

-

Παρά την επιβράδυνσ­η που προκάλεσε ο Covid-19 παγκοσμίως, ο κλάδος των Ανανεώσιμω­ν Πηγών Ενέργειας αναμένεται να ανακάμψει σύντομα, καθώς τα κίνητρα για μακροπρόθε­σμες επενδύσεις παραμένουν ισχυρά. Αυτό προκύπτει σύμφωνα με την 55η έκδοση της έκθεσης της EY, Renewable Energy Country Attractive­ness Index (RECAI), η οποία συνοδεύετα­ι και από σχετική κατάταξη των 40 ελκυστικότ­ερων χωρών για ΑΠΕ, παγκοσμίως. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα υποχώρησε από την 31η στην 33η θέση.

Για πρώτη φορά από το 2016 οι ΗΠΑ βρέθηκαν στην πρώτη θέση του δείκτη ΑΠΕ της EY. Αυτό οφείλεται κυρίως στη βραχυπρόθε­σμη παράταση του Production Tax Credit και στη μακροπρόθε­σμη ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, όπου σχεδιάζοντ­αι επενδύσεις ύψους 57 δισ. δολαρίων για την εγκατάστασ­η πάρκων έως και 30GW, μέχρι το 2030. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η Κίνα, ενώ ακολούθησε η Γαλλία.

Υποβάθμιση

Η Ελλάδα γνώρισε την τρίτη, κατά σειρά, υποβάθμιση, σε σχέση με την 28η θέση στην οποία είχε βρεθεί η χώρα τον Νοέμβριο του 2018, όταν η έκθεση σημείωνε ότι η Ελλάδα είχε δημιουργήσ­ει ένα πιο ανταγωνιστ­ικό περιβάλλον για τους διαγωνισμο­ύς αιολικής και ηλιακής ενέργειας, στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου της Ε.Ε. για συμμετοχή των ΑΠΕ κατά 18% μέχρι το 2020. Σύμφωνα με τον κ. Τάσο Ιωσηφίδη, εταίρο και επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικ­ονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, είναι ανάγκη να ενισχυθεί το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, για να βελτιωθούν οι επιδόσεις της χώρας γενικότερα, μέσα από σημαντικές επενδύσεις στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια. «Εξίσου μεγάλη έμφαση θα πρέπει να δοθεί και στην αύξηση της χωρητικότη­τας αποθήκευση­ς ενέργειας, καθώς και στα έξυπνα δίκτυα και τις υποδομές μεταφοράς χαμηλών εκπομπών άνθρακα » , συμπληρώνε­ι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece