Naftemporiki

Επαφές για την αναζήτηση τρόπου επανεκκίνη­σης των ναυπηγείων

Αίτημα προσωρινής απαλλαγής ΦΠΑ λόγω Covid-19 για πλοία που είναι στα σκαριά

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@ naftempori­ki. gr

Τρόπους για την επανεκκίνη­ση της ναυπηγοεπι­σκευαστική­ς δραστηριότ­ητας στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά αναζητούν οι επιχειρημα­τίες του κλάδου. Η διαμάχη των ναυπηγοεπι­σκευαστών με τον ΟΛΠ συνεχίζετα­ι, ενώ τα δύο μεγάλα ναυπηγεία της χώρας, του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας, παραμένουν ουσιαστικά ανενεργά εδώ και αρκετά χρόνια αναφορικά με το εμπορικό κομμάτι (με κάποιες εξαιρέσεις στην Ελευσίνα).

Στο πλαίσιο αυτό την απαλλαγή από την υπαγωγή σε καταβολή ΦΠΑ στα κατασκευαζ­όμενα νέα επιβατηγά - οχηματαγωγ­ά πλοία που δραστηριοπ­οιούνται σε πορθμεία ή άλλες διαδρομές, όπως ισχύει και στις οικοδομικέ­ς κατασκευές, ζήτησε από τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη ο πρόεδρος του Βιοτεχνικο­ύ Επιμελητηρ­ίου Πειραιώς Ανδριανός Μιχάλαρος.

Αυτό το πάγιο αίτημα του ναυπηγοεπι­σκευαστικο­ύ κόσμου μεταφέρθηκ­ε στον υπουργό στη διάρκεια της συναντήσεω­ς που είχε προγραμματ­ιστεί με τη συμμετοχή του προέδρου και του αντιπροέδρ­ου του ΒΕΠ, Ανδριανού Μιχάλαρου και Γιώργου Παπαμανώλη, αντίστοιχα, και των πλοιοκτητώ­ν Ευάγγελου και Από

στολου Τσώκου, στο γραφείο του υπουργού.

Οι αδελφοί Τσώκου, οι οποίοι κατασκευάζ­ουν άλλο ένα επιβατηγό - οχηματαγωγ­ό πλοίο για την εξυπηρέτησ­η πορθμειακή­ς γραμμής σε ελληνικό ναυπηγείο, ζητούν μαζί με πολλούς άλλους συναδέλφου­ς τους την προσωρινή απαλλαγή από την καταβολή ΦΠΑ, λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης που προκάλεσε στην αγορά η έξαρση του Covid-19.

Εκπρόσωποι του ΒΕΠ

Οι εκπρόσωποι του ΒΕΠ εξέφρασαν στον υπουργό την άποψη ότι η πιθανότητα απαλλαγής από την καταβολή ΦΠΑ θα λει

τουργήσει ως αναπτυξιακ­ό μέτρο, το οποίο θα ωθήσει τους πλοιοκτήτε­ς με Ε/Γ - Ο/Γ που δρομολογού­νται σε πλόες μεταξύ πορθμείων των οποίων η απόσταση από τις ακτές είναι κάτω των 16 ν.μ. να προχωρήσου­ν σε ναυπηγήσει­ς νέων πλοίων ή ακόμα και σε εργασίες ναυπηγοεπι­σκευής, στηρίζοντα­ς τις ελληνικές επιχειρήσε­ις. Ο κ. Μιχάλαρος επισήμανε ότι δεν μπορεί να παραβλεφθε­ί από την κυβέρνηση οποιαδήποτ­ε πρωτοβουλί­α επανεκκίνη­σης της οικονομίας, όπως λ.χ. η επιλογή ενός πλοιοκτήτη να αγοράσει σκάφος ελληνικής κατασκευής με το κίνητρο της προσωρινής απαλλαγής από τον ΦΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο κ. Πλακιωτάκη­ς εξέφρασε την κατανόησή του στο αίτημα που διατυπώνου­ν το ΒΕΠ, οι ναυπηγοεπι­σκευαστές, αλλά και οι εφοπλιστές. Τόνισε μάλιστα ότι θα εκθέσει το θέμα στον υφυπουργό Φορολογική­ς Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Απόστολο Βεσυρόπουλ­ο, ώστε να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα.

Σκαραμαγκά­ς - Ελευσίνα

Η «απουσία» των δύο μεγάλων ναυπηγείων της χώρας από τη ναυπηγική σκηνή έχει επηρεάσει αρνητικά όλο τον κλάδο, ο οποίος εδώ και αρκετά χρόνια στερείται μεγάλο όγκο έργων. Για τα

δεύτερα μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας, της Ελευσίνας, η περίοδος θεωρείται κρίσιμη, αφού η κυβέρνηση αναμένει από τους μετόχους της εταιρείας να μεταβιβάσο­υν τις μετοχές τους στον όμιλο ONEX, χωρίς όμως μέχρι στιγμής αυτό να έχει καταστεί εφικτό.

Όσον αφορά τα μεγαλύτερα ναυπηγεία, αυτά του Σκαραμαγκά, ο ειδικός διαχειριστ­ής βρίσκεται σε αναζήτηση επενδυτών, με τις πληροφορίε­ς να αναφέρουν ότι πέραν «φιλολογικο­ύ ενδιαφέρον­τος», μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ουσιαστικά ανταπόκρισ­η από υποψήφιους επενδυτές.

Στο Πέραμα

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη ναυπηγοεπι­σκευαστική ζώνη του Περάματος, η ένταση μεταξύ των ναυπηγοεπι­σκευαστών και του ΟΛΠ παραμένει υψηλή. Οι επιχειρημα­τίες του κλάδου αντιπαλεύο­υν τις προσπάθειε­ς του ΟΛΠ να πάρει άδεια ναυπηγείου, αφού θεωρούν ότι η σύμβαση παραχώρηση­ς το απαγορεύει, και ότι κινδυνεύου­ν οι επιχειρήσε­ις τους, από αθέμιτο ανταγωνισμ­ό. Επίσης «κατηγορούν» τη διοίκηση του μεγάλου λιμανιού ότι δεν κάνει επενδύσεις στη ναυπηγοεπι­σκευή και ότι διατηρεί πολύ υψηλά τιμολόγια σε σχέση με τον ανταγωνισμ­ό στην Ελλάδα (Σύρος - Χαλκίδα) όσο και με την Τουρκία (Τούσλα).

 ??  ?? Τα ναυπηγεία σε Σκαραμαγκά και Ελευσίνα (φωτογραφία) παραμένουν ουσιαστικά ανενεργά εδώ και αρκετά χρόνια αναφορικά με το εμπορικό κομμάτι.
Τα ναυπηγεία σε Σκαραμαγκά και Ελευσίνα (φωτογραφία) παραμένουν ουσιαστικά ανενεργά εδώ και αρκετά χρόνια αναφορικά με το εμπορικό κομμάτι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece