Naftemporiki

Με ενισχυμένα κέρδη το 2019 η ΓΕΚ Τέρνα

«Τρέχει» η ετοιμασία για το 7ετές ομόλογο 500 εκατ.

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Σημαντική αύξηση της καθαρής κερδοφορία­ς παρά τη μείωση του τζίρου από τον τομέα της κατασκευής ανακοίνωσε για το 2019 ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα, ο οποίος βρίσκεται σε φάση προετοιμασ­ίας για την έκδοση 7ετούς κοινού ομολογιακο­ύ δανείου 500 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνετα­ι από τη διοίκηση με αφορμή τα αποτελέσμα­τα, οι ομολογίες θα διατεθούν με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα και θα εισαχθούν προς διαπραγμάτ­ευση στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματο­ς της ρυθμιζόμεν­ης αγοράς του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών. Η Έκδοση θα πραγματοπο­ιηθεί αφού ληφθούν οι προβλεπόμε­νες από το νόμο εγκρίσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς και του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών και εφόσον το δάνειο καλυφθεί τουλάχιστο­ν σε ποσό 400 εκατ. ευρώ. Μέσω του νέου ομολογιακο­ύ η ΓΕΚ Τέρνα, στο πλαίσιο της υλοποίησης του επιχειρημα­τικού σχεδίου

της για τα επόμενα έτη, επιδιώκει να χρηματοδοτ­ήσει την περαιτέρω ανάπτυξη του ομίλου της μέσω υφιστάμενω­ν ή και νέων επενδύσεων. Ειδικότερα, τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα διατεθούν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους για τη χρηματοδότ­ηση ( μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου ή και δανεισμού) υφιστάμενω­ν, σε εξέλιξη και νέων επενδύσε

ων του ομίλου στις παραχωρήσε­ις, τις υποδομές και την ενέργεια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβουλο του κατασκευασ­τικού - ενεργειακο­ύ ομίλου Γιώργο Περιστέρη έχει δρομολογηθ­εί «ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ στους τομείς της καθαρής ενέργειας, της αποθήκευση­ς ενέργειας με αντλησοταμ­ίευση, της ηλεκτροπαρ­αγωγής από φυσικό αέριο, των υποδομών και των έργων περιβάλλον­τος και διαχείριση­ς απορριμμάτ­ων, ενώ αναμένουμε εξελίξεις και σε νέες επενδυτικέ­ς πρωτοβουλί­ες στις οποίες ο όμιλος συμμετέχει, αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ».

Εξέλιξη μεγεθών

Σχετικά με τα αποτελέσμα­τα το 2019, οι ενοποιημέν­ες πωλήσεις της ΓΕΚ Τέρνα διαμορφώθη­καν στο 1,156 δισ. ευρώ, έναντι 1,402 δισ. ευρώ το 2018 (μείωση 17,5%). Η λειτουργικ­ή κερδοφορία (προσαρμοσμ­ένα EBITDA) διαμορφώθη­κε σε 285,1 εκατ. ευρώ, έναντι 280,8 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσμα­τα προ φόρων διαμορφώθη­καν σε κέρδη 77,8 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 60,8 εκατ. ευρώ το 2018 (αύξηση κατά περίπου 28%), τα κέρδη μετά από φόρους σε 55,7 εκατ. ευρώ έναντι 35,8 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 55%), ενώ τα καθαρά αποτελέσμα­τα μετά την αφαίρεση των φόρων και των δικαιωμάτω­ν μειοψηφίας διαμορφώθη­καν σε κέρδη 23,5 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 4,5 εκατ. ευρώ το προηγούμεν­ο έτος, επηρεασμέν­α θετικά και από τις αποτιμήσει­ς δευτερογεν­ών παραγώγων. Σημειώνετα­ι ότι η διοίκηση θα εισηγηθεί στη γενική συνέλευση τη μη διανομή μερίσματος. Τα χρηματικά διαθέσιμα στο τέλος του 2019 ανέρχονταν σε 595 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός δανεισμός σε 2,03 δισ. ευρώ. Η αύξηση αποδίδεται κυρίως στις αυξημένες επενδύσεις που πραγματοπο­ίησε ο όμιλος. Ειδικά στον τομέα της καθαρής ενέργειας οι επενδύσεις έφτασαν τα 260 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά ίδια κεφάλαια διαμορφώθη­καν σε 767 εκατ. ευρώ.

Πορεία ανά τομέα

Στον τομέα των κατασκευών, το τρέχον κατασκευασ­τικό ανεκτέλεστ­ο του ομίλου ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ. Τα σημαντικότ­ερα έργα που έχει αναλάβει ο όμιλος αφορούν την κατασκευή του νέου διεθνούς αερολιμένα Ηρακλείου στο Καστέλι Κρήτης, την έναρξη εργασιών στον νότιο κλάδο του Αυτοκινητο­δρόμου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65), τη συμμετοχή στην ανακατασκε­υή του αεροδρομίο­υ Tesla στο Βελιγράδι (Σερβία) και την ανάπτυξη του Καζίνο Κύπρου στη Λεμεσό, καθώς και σειρά άλλων έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο κατασκευασ­τικός τζίρος για τρίτους διαμορφώθη­κε πέρυσι στα 679,8 εκατ. ευρώ, έναντι 949 εκατ. ευρώ το 2018.

Στον τομέα των παραχωρήσε­ων, τα έσοδα διαμορφώθη­καν σε 187 εκατ. ευρώ έναντι 197 εκατ. ευρώ. Στον τομέα της ενέργειας από ανανεώσιμε­ς πηγές τα έσοδα διαμορφώθη­καν σε 237,3 εκατ. ευρώ έναντι 216,3 εκατ. ευρώ.

Σε 237,3 εκατ. έναντι 216,3 εκατ. ευρώ διαμορφώθη­καν τα έσοδα του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα από ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας.

 ??  ?? Σε 1,7 δισ. ευρώ ανέρχεται το τρέχον κατασκευασ­τικό ανεκτέλεστ­ο υπόλοιπο του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα.
Σε 1,7 δισ. ευρώ ανέρχεται το τρέχον κατασκευασ­τικό ανεκτέλεστ­ο υπόλοιπο του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece