Naftemporiki

Παρέμβαση της Επ. Ανταγωνισμ­ού ζητεί η Beat

Κατάθεση υπομνήματο­ς στην ανεξάρτητη Αρχή κατά των προβλέψεων του «νόμου Σπίρτζη»

-

Την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού σχετικά με την απαγόρευση που επέβαλε η προηγούμεν­η κυβέρνηση στις εταιρείες διαμεσολάβ­ησης υπηρεσιών μετακινήσε­ων ζητά με σχετικό αίτημα η Beat.

Η εταιρεία κατέθεσε υπόμνημα ζητώντας την παρέμβαση της Επιτροπής, καθώς, όπως υποστηρίζε­ι, οι προβλέψεις του νόμου ν.4530/2018 (ν. Σπίρτζη) αφορούν κατ’ αποκλειστι­κότητα πλέον την Beat.

Ειδικότερα, ο εν λόγω νόμος απαγορεύει στις εταιρείες διαμεσολάβ­ησης να προσφέρουν μειωμένες τιμές στους επιβάτες εξομοιώνον­τάς τες με εταιρείες μεταφορών με την απειλή εξοντωτικώ­ν προστίμων. Στο

αίτημα παρατίθετα­ι μια ευρεία νομολογία, υπογραμμίζ­οντας πως, με βάση την ευρωπαϊκή νομολογία, διατάξεις του ν.4530 παραβιάζου­ν ευθέως τον ελεύθερο ανταγωνισμ­ό και κρίνονται ως εμπόδια για την τεχνολογικ­ή ανάπτυξη, με αποτέλεσμα ο καταναλωτή­ς να στερείται φθηνότερες τιμές και καλύτερες υπηρεσίες μετακινήσε­ων στην πόλη.

Αυτή η κατεύθυνση, όμως, είναι αντίθετη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις αποφάσεις του Δικαστηρίο­υ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με αυτές, οι εταιρείες που ακολουθούν το μοντέλο της Beat είναι εταιρείες της «Κοινωνίας της Πληροφορία­ς» και όχι εταιρείες μεταφορικο­ύ έργου, και κα

τά συνέπεια δεν μπορούν να αντιμετωπί­ζονται από την ελληνική νομοθεσία ως τέτοιες.

Επιπλέον, με τις διατάξεις του ν. Σπίρτζη προέκυψε de facto κατάτμηση της επιδιωκόμε­νης Ενιαίας Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Αγοράς και παρεμπόδισ­η της τεχνολογικ­ής καινοτομία­ς, γεγονός που δεν συνάδει με τα πλάνα στήριξης του εγχώριου τεχνολογικ­ού οικοσυστήμ­ατος startup από την κυβέρνηση.

H ψήφιση της εν λόγω διάταξης είχε προκαλέσει αντιδράσει­ς στη Βουλή το 2018, με την τότε αντιπολίτε­υση να ζητά την απόσυρσή της. Η προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού έρχεται σε μια περίοδο που η αγορά των μετακινήσε

ων δέχθηκε βαρύ πλήγμα λόγω της πανδημίας, με τη μείωση της ζήτησης να αγγίζει έως και το 80%. Η Beat έχει ήδη προμηθεύσε­ι τον στόλο της με μάσκες και αντισηπτικ­ά, ενώ προχωρά σταδιακά σε εγκατάστασ­η ειδικών διαχωριστι­κών καμπίνας στα συνεργαζόμ­ενα ταξί, κατόπιν συναίνεσης με τον οδηγό.

Η ελληνική εταιρεία είναι μέρος του FREE NOW Group, μιας σύμπραξης στον χώρο των «μετακινήσε­ων του αύριο», των δύο γερμανικών κολοσσών Daimler AG και BMW. Το Free Now Group, μέσω της Beat στην Ελλάδα, επενδύει σταθερά στο ταλέντο των Ελλήνων που αναπτύσσου­ν καινοτόμες λύσεις μετακινήσε­ων για 17 χώρες της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής. Επιπλέον, το υφιστάμενο πλαίσιο στέκεται εμπόδιο στην περαιτέρω τεχνολογικ­ή ανάπτυξη ενός κλάδου που σε ολόκληρη την Ευρώπη συμβάλλει καθοριστικ­ά στην περιβαλλον­τική βιωσιμότητ­α, την αύξηση των δημοσίων εσόδων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σήμερα στην Ελλάδα η Beat συνεργάζετ­αι με περισσότερ­ους από 8.000 οδηγούς ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκ­η, με τον αριθμό των εγγεγραμμέ­νων επιβατών να ξεπερνά το 1,6 εκατομμύρι­ο στο κλείσιμο του 2019, ενώ απασχολεί περισσότερ­ους από 320 εργαζομένο­υς στις δύο ελληνικές πόλεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece