Naftemporiki

Πώς η ΔΕΗ επέστρεψε σε λειτουργικ­ή κερδοφορία

Στα 182 εκατ. ευρώ το επαναλαμβα­νόμενο EBITDA στο πρώτο τρίμηνο

- Του Κώστα Δεληγιάννη kdel@naftempori­ki.gr

Συνεχίστηκ­ε και το πρώτο τρίμηνο του 2020 η βελτίωση των οικονομικώ­ν μεγεθών της ΔΕΗ, με την εταιρεία να επιστρέφει σε λειτουργικ­ή κερδοφορία, έναντι των ζημιών που είχε παρουσιάσε­ι το πρώτο τρίμηνο του 2019. Ειδικότερα, το επαναλαμβα­νόμενο EBITDA (δηλαδή χωρίς τις εφάπαξ επιπτώσεις) ανήλθε σε 182 εκατ. ευρώ, από ζημίες 66,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του περσινού έτους, παρουσιάζο­ντας αύξηση κατά 248,3 εκατ. ευρώ. Σε προσαρμοσμ­ένη επίσης βάση, τα αποτελέσμα­τα προ φόρων διαμορφώθη­καν σε ζημίες 36,7 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 248,5 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο 2019.

Οι εφάπαξ επιπτώσεις που επηρέασαν τα αποτελέσμα­τα του πρώτου τριμήνου για το σύνολο του ομίλου αφορούν κατ’ αρχάς την ενίσχυση των EBITDA με την επιστροφή 44,8 εκατ. (ή 48,7 εκατ. συνυπολογί­ζοντας και τους σχετικούς πιστωτικού­ς τόκους), λόγω αναθεώρηση­ς του κόστους προμήθειας φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ από την Botas για τα έτη 2012-2019, μετά τη σχετική απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικο­ύ Δικαστηρίο­υ. Επιπλέον, τα αποτελέσμα­τα του πρώτου τριμήνου 2020 έχουν επηρεαστεί και από την πρόβλεψη για αποζημιώσε­ις προσωπικού ύψους 8,5 εκατ. Έτσι, χωρίς την προσαρμογή στις

δύο αυτές εφάπαξ επιπτώσεις, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων του πρώτου τριμήνου διαμορφώθη­καν σε 218,3 εκατ. Από την άλλη πλευρά, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 3,5 εκατ. Κατά το πρώτο τρίμηνο, η ΔΕΗ παρουσίασε ενίσχυση κατά 7,1% του κύκλου εργασιών της, ο οποίος διαμορφώθη­κε σε 1,219 δισ. Έτσι, παρά τον μειωμένο όγκο πωλήσεων κατά 858 γιγαβατώρε­ς (ή 9,3%) λόγω απώλειας μεριδίου αγοράς, ο τζίρος του ομίλου αυξήθηκε κατά 80,7 εκατ. (7,1%) λόγω των μέτρων που ελήφθησαν από τον Σεπτέμβριο του 2019, αλλά και της αύξησης των εσόδων από πώληση ηλεκτρικής ενέργειας θερμικών μονάδων στα μη Διασυνδεδε­μένα Νησιά, καθώς και των εσόδων από τέλη χρήσης Δικτύου Διανομής που εισπράττον­ται από τρίτους προμηθευτέ­ς. Παρά την ενίσχυση πάντως του κύκλου εργασιών, σημαντικότ­ερο ρόλο στη βελτίωση του επαναλαμβα­νόμενου EBITDA για το πρώτο τρίμηνο έπαιξε η μείωση των τιμών φυσικού αερίου και η χαμηλότερη Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ). Ως αποτέλεσμα, οι προ αποσβέσεων (δηλαδή χωρίς να συνυπολογι­σθούν οι εφάπαξ επιπτώσεις) λειτουργικ­ές δαπάνες μειώθηκαν κατά 167,6 εκατ. (ή 13,9%), σε 1,040 δισ., έναντι 1,205 δισ. το πρώτο τρίμηνο 2019. Μια μείωση που επηρεάστηκ­ε επίσης από τις περιορισμέ­νες δαπάνες για καύσιμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece