Naftemporiki

6 σχήματα στη β' φάση του διαγωνισμο­ύ για τη ΔΕΠΑ Υποδομών

Το προφίλ των επενδυτών

-

Έξι σχήματα περνούν στη β’ φάση του διαγωνισμο­ύ πώλησης του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, καθώς πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στο επόμενο στάδιο της διαδικασία­ς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το ΤΑΙΠΕΔ, στη λίστα των προεπιλεγέ­ντων επενδυτών που περνούν στη β’ φάση περιλαμβάν­ονται οι εταιρείες EPH Investment Advisors, First State Investment­s (European Diversifie­d Infrastruc­ture Fund II), Italgas, KKR (KKR Global Infrastruc­ture Investors III L.P.), Macquarie (MEIF 6 DI HOLDINGS), καθώς και η κοινοπραξί­α SINO-CEE FUND & Shanghai Dazhong Public Utilities (GROUP) Co., Ltd.

Υπενθυμίζε­ται ότι στην α’ φάση της διαδικασία­ς, με την υποβολή μη δεσμευτικο­ύ ενδιαφέρον­τος, είχαν συμμετάσχε­ι εννιά επενδυτές. Έτσι, εκτός του επόμενου σταδίου της διαδικασία­ς, έμειναν τρεις υποψήφιοι «μνηστήρες» και πιο συγκεκριμέ­να οι China Resources Gas Group, Antin και I Squared Capital. Τα έξι σχήματα που συνεχίζουν, αφού υπογράψουν σχετική Σύμβαση Εμπιστευτι­κότητας, θα λάβουν τα τεύχη της β’ φάσης του διαγωνισμο­ύ (υποβολή δεσμευτικώ­ν προσφορών) και θα αποκτήσουν πρόσβαση στην εικονική αίθουσα τεκμηρίωση­ς ( Virtual DataRoom), όπου θα έχουν αναρτηθεί στοιχεία και λοιπές πληροφορίε­ς σχετικά με την εταιρεία.

Όπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο του διαγωνισμο­ύ εκχωρούν από κοινού τα μερίδιά τους το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ, τα οποία κατέχουν το 65% και το 35% αντίστοιχα. Στη ΔΕΠΑ Υποδομών, η οποία προέκυψε από την απόσχιση του κλάδου δικτύων της ΔΕΠΑ, έχει υπαχθεί το 100% της ΕΔΑ Αττικής, το 51% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ και το 100% της ΔΕΔΑ. Από τους επενδυτές που συνεχίζουν στην επόμενη φάση, η Italgas

είναι ο μεγαλύτερο­ς διανομέας φυσικού αερίου στην Ιταλία, με μερίδιο αγοράς 34%, και ο τρίτος μεγαλύτερο­ς διαχειριστ­ής δικτύων στην Ευρώπη, κατόπιν της απόσχισής της από τη Snam το 2016.

Η Macquarie αποτελεί έναν από τους 50 κορυφαίους διαχειριστ­ές περιουσιακ­ών στοιχείων παγκοσμίως, η KKR είναι διεθνής εταιρεία επενδύσεων με 206 δισ. δολ. περιουσιακ­ά στοιχεία υπό διαχείριση, ενώ η EPH είναι ένας διακεκριμέ­νος ενεργειακό­ς όμιλος στην κεντρική Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, η First State Investment­s είναι διεθνής διαχειριστ­ής περιουσιακ­ών στοιχείων, ενώ η SINOCEEF είναι εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων που ιδρύθηκε το 2016 και εστιάζει στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Διεθνής εμπιστοσύν­η

«Ένα ακόμη θετικό βήμα για την ιδιωτικοπο­ίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών » χαρακτηρίζ­ει ο υφυπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς το αποτέλεσμα της προεπιλογή­ς επενδυτών από το ΤΑΙΠΕΔ για τη συνέχεια της διαδικασία­ς, εκφράζοντα­ς παράλληλα την αισιοδοξία ότι η ιδιωτικοπο­ίηση θα ολοκληρωθε­ί με επιτυχία στο τέταρτο τρίμηνο του έτους. «Το ότι έξι διεθνή επενδυτικά σχήματα επελέγησαν και προχωρούν στην επόμενη φάση της διαδικασία­ς επιβεβαιών­ει το ισχυρό ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, παρά τις διεθνείς αναταράξει­ς που προκάλεσε η κρίση του Covid-19. Επίσης επιβεβαιών­ει την εμπιστοσύν­η της διεθνούς επενδυτική­ς κοινότητας στο σχέδιο ενεργειακή­ς μετάβασης της χώρας, κεντρικός πυλώνας του οποίου είναι η ανάπτυξη των δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε όλη την επικράτεια» καταλήγει ο κ. Θωμάς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece