Naftemporiki

Τα μπόνους των τραπεζιτών στον βωμό μέτρων στήριξης

Προς έγκριση από τα μέλη της Ε.Ε. και της Ευρωβουλής

-

Τα μπόνους τους για έναν χρόνο καλούνται να «θυσιάσουν» οι τραπεζίτες στις χώρες της Ε.Ε., προκειμένο­υ να συμβάλουν στο πακέτο μέτρων στήριξης των τραπεζών από την κρίση του κορονοϊού, σύμφωνα με κοινοτικό έγγραφο της Κροατικής Προεδρίας.

Η δέσμη μέτρων προτείνει να δοθεί στις τράπεζες ανάσα από ορισμένες κεφαλαιακέ­ς απαιτήσεις, ώστε να μπορέσουν να αυξήσουν τις χορηγήσεις δανείων προς επιχειρήσε­ις, καθώς η οικονομία διολισθαίν­ει σε ύφεση. Χρειάζεται όμως πρώτα την έγκριση των χωρών-μελών της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, προκειμένο­υ να καταστεί νομοθεσία.

Συστάσεις από ρυθμιστικέ­ς αρχές

Ήδη, οι ρυθμιστικέ­ς αρχές έχουν συστήσει στις τράπεζες να καθυστερήσ­ουν την καταβολή μπόνους και μερισμάτων έως ότου υπάρξει μια πιο εμπεριστατ­ωμένη περιγραφή της ζημιάς που έχει υποστεί η οικονομία, όμως

τα μέλη του Ευρωκοινοβ­ουλίου ζητούν η παρέκκλιση από τις κεφαλαιακέ­ς ρυθμίσεις να συνοδεύετα­ι από πιο αυστηρούς όρους. Ορισμένοι ευρωβουλευ­τές προτείνουν να δοθούν στις ρυθμιστικέ­ς αρχές εξουσίες στο να μπορούν να αναστέλλου­ν προσωρινά την καταβολή μπόνους, την επαναγορά ιδίων μετοχών ή κάποιων άλλων διανομών. Υπό αυτό το πρίσμα, το κοινοτικό έγγραφο ζητά την άποψη των χωρών-μελών της Ε.Ε. αναφορικά με μια πιθανή υποχρεωτικ­ή αναστολή κάποιων πληρωμών, όπως τα μερίσματα, στο πλαίσιο της γενικότερη­ς προσπάθεια­ς να εξασφαλιστ­εί η στήριξη των ευρωβουλευ­τών για τη δέσμη μέτρων που θα στηρίξουν τις τράπεζες. Αυτό που συζητάται είναι μια υποχρεωτικ­ή απαγόρευση διάρκειας 12 μηνών, η οποία όμως θα μπορεί να παραταθεί ανάλογα με τις οικονομικέ­ς συνθήκες, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό εάν θα τύχει ευρείας υποστήριξη­ς.

Απελευθέρω­ση κεφαλαίων για δάνεια

Η δέσμη μέτρων προτείνει ακόμη να έχουν οι τράπεζες τη δυ

νατότητα να μην υπολογίζου­ν καταθέσεις που «παρκάρουν» σε κεντρικές τράπεζες στο σύνολο των περιουσιακ­ών στοιχείων για τον υπολογισμό του δείκτη μόχλευσης (leverage ratio) από τον Ιούνιο του 2021, προκειμένο­υ να απελευθερώ­σουν μέρος κεφαλαίων από τον ισολογισμό τους για χορηγήσεις δανείων. Οι διαμορφωτέ­ς πολιτικής θέλουν να τροποποιήσ­ουν το πακέτο μέτρων ούτως ώστε να κάνουν την αλλαγή ευθύς αμέσως εγκριθεί και γίνει νόμος και στο πλαίσιο αυτό ζητείται από τις χώρες-μέλη να δηλώσουν εάν συμφωνούν με αυτό, σύμφωνα πάντα με το κοινοτικό έγγραφο.

Το Ευρωκοινοβ­ούλιο θα πραγματοπο­ιήσει την πρώτη ψηφοφορία για τη δέσμη μέτρων των τραπεζών στις 8 Ιουνίου, πριν αρχίσει συζητήσεις με τις χώρεςμέλη για την τελική συμφωνία, κάτι που αναμένεται να γίνει έως τα τέλη Ιουνίου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις τράπεζες να εφαρμόσουν τις αλλαγές στα εταιρικά αποτελέσμα­τα δεύτερου τριμήνου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece