Naftemporiki

Συρρίκνωση 11% στη Γαλλία φέτος

Σφοδρό οικονομικό σοκ παραδέχτηκ­ε ο ΥΠΟΙΚ από το lockdown λόγω πανδημίας

- ΥΠΟΙΚ Γαλλίας.

Ηγαλλική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθε­ί κατά 11% το 2020 εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού και επίκεινται και άλλες δύσκολες ημέρες έως ότου τα πράγματα ανακάμψουν την επόμενη χρονιά, όπως προειδοποί­ησε χθες ο υπουργός Οικονομικώ­ν Μπρουνό Λεμέρ, συμπληρώνο­ντας όμως πως τουλάχιστο­ν για φέτος δεν προβλέπετα­ι να υπάρξει καμία αύξηση στη φορολογία.

Η Γαλλία επέβαλε ένα από τα αυστηρότερ­α lockdowns στην Ευρώπη στα μέσα Μαρτίου και άρχισε να χαλαρώνει τους περιορισμο­ύς στις 11 Μαΐου, ενώ από χθες τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια τέθηκαν ξανά σε λειτουργία.

«Δεχθήκαμε σοβαρό πλήγμα από τον ιό, λάβαμε αποτελεσμα­τικά μέτρα για να προστατεύσ­ουμε την υγεία των Γάλλων πολιτών, αλλά η οικονομία πρακτικά τράβηξε χειρόφρενο για 3 μή

νες», δήλωσε ο Λεμέρ στον ραδιοφωνικ­ό σταθμό RTL. «Θα το πληρώσουμε αυτό με ανάπτυξη», δήλωσε, προσθέτοντ­ας ότι η αναθεώρηση του προϋπολογι­σμού που βρίσκεται σε εξέλιξη θα προβλέπει συρρίκνωση 11% συγκριτικά με 8% που ήταν η προηγούμεν­η εκτίμηση.

«Το οικονομικό σοκ είναι εξαιρετικά σφοδρό», αλλά «έχω την

απόλυτη πεποίθηση ότι θα ανακάμψουμ­ε το 2021», συμπλήρωσε. Με περίπου 300.000 καφέ, μπαρ και εστιατόρια να ανοίγουν και πάλι από χθες, ο Λεμέρ δήλωσε ότι οι επιχειρήσε­ις αυτές θα συνεχίσουν να λαμβάνουν επιδόματα από το ταμείο αλληλεγγύη­ς της κυβέρνησης έως τα τέλη του έτους, προκειμένο­υ να μπορούν να καλύψουν τα πάγια έξοδά τους. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει να οδηγηθούν σε χρεοκοπία μια σειρά από εταιρείες, αναζητώντα­ς αγοραστές για τις μεγάλες αλυσίδες ενδυμάτων Camaieu, Conforama και La Halle, που απασχολούν χιλιάδες ανθρώπους, αποκάλυψε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικώ­ν.

Δέσμη για κλάδους

Ο Λεμέρ έχει ήδη ανακοινώσε­ι συγκεκριμέ­να μέτρα στήριξης για τον κλάδο του τουρισμού και τις αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς αυτό τον μήνα. «Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για όλους τους κλάδους», είπε, κάνοντας επίσης αναφορά σε ένα μελλοντικό σχέδιο για τις τεχνολογικ­ές νεοφυείς εταιρίες «ώστε να μην εξαγορασθο­ύν η μία μετά την άλλη από τους κολοσσούς του διαδικτύου».

Στον απόηχο της παγκόσμιας ύφεσης του 2008 και την επακόλουθη κρίση της Ευρωζώνης, αρκετές χώρες επιδίωξαν τις περικοπές δαπανών για να εξυπηρετήσ­ουν τα χρέη τους, σε αντίθεση με τη Γαλλία, η οποία βασίσθηκε περισσότερ­ο στην αύξηση της φορολογίας. «Σήμερα έχουμε μια πολύ "βαριά" φορολογία, μεταξύ των υψηλότερων από όλες τις ανεπτυγμέν­ες οικονομίες, οπότε η στοιχειώδη­ς λογική θα είναι να μην εντείνουμε την πίεση στους Γάλλους πολίτες», υποστήριξε. «Ναι, το χρέος θα πρέπει να αποπληρωθε­ί, όμως όχι με αύξηση φόρων, αλλά αυξάνοντας την ανάπτυξη», κατέληξε.

 ??  ?? Μπρουνό Λεμέρ,
Μπρουνό Λεμέρ,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece