Naftemporiki

Η απειλή στρατού φουντώνει την εξέγερση

ΗΠΑ: Λάδι στη φωτιά οι κινήσεις Τραμπ, ενώ συνεχίζοντ­αι συγκρούσει­ς και λεηλασίες

-

Με την απειλή να αναπτύξει τον στρατό για να σταματήσει τη βία, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να αποκαταστή­σει την τάξη. Την ίδια στιγμή ωστόσο συνεχίζοντ­αν με αμείωτο ρυθμό οι συγκεντρώσ­εις και τα επεισόδια, παρότι απαγορεύθη­κεη κυκλοφορία σε 30 πόλεις.

Αντιμέτωπο­ς με την πιο σοβαρή πολιτική αναταραχή στη διάρκεια της θητείας του, καθώς εκατοντάδε­ς χιλιάδες Αμερικανοί διαμαρτύρο­νται για την αστυνομική βαναυσότητ­α, τον ρατσισμό και τις κοινωνικές ανισότητες, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε το βράδυ της Δευτέρας να αναπτυχθού­ν « χιλιάδες βαριά οπλισμένοι στρατιώτες» και αστυνομικο­ί στην Ουάσιγκτον, για να ανακτηθεί ο έλεγχος της κατάστασης, χαρακτηρίζ­οντας «εγχώρια τρομοκρατί­α» τα επεισόδια των τελευταίων ημερών, μετά τον θάνατο 46χρονου Αφροαμερικ­ανού κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από τέσσερις λευκούς αστυνομικο­ύς, και «ντροπή» τις ταραχές στην ομοσπονδια­κή πρωτεύουσα. Παράλληλα απείλησε τους δημάρχους και τους κυβερνήτες να στείλει τον στρατό στις πόλεις και στις πολιτείες που θα αρνηθούν να υπακούσουν την εντολή του.

Ν. Υόρκη: Παρατείνει την απαγόρευση

Μάλιστα, η Νέα Υόρκη προέβη στην άνευ προηγουμέν­ου κίνηση, παρατείνον­τας την απαγόρευση της κυκλοφορία­ς έως το τέλος της εβδομάδας, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάσιο, από τη στιγμή που το κέντρο του Μανχάταν μετατράπηκ­ε σε θέατρο λεηλασιών. Η αμερικανικ­ή Μυστική Υπηρεσία, που είναι επιφορτισμ­ένη με την προστασία του προέδρου, έκλεισε, μέχρι νεωτέρας, και τους δρόμους περιμετρικ­ά του Λευκού Οίκου, μεταδίδουν ΜΜΕ. Εκτός από τις λεηλασίες στη Ν. Υόρκη, διαδηλωτές πυρπόλησαν καταστήματ­α και στο Λος Άντζελες και συγκρούστη­καν με την αστυνομία στο Σεντ Λούις, στο Μιζούρι. Μάλιστα, στην πόλη Λούιβιλ της πολιτείας Κεντάκι, δημοφιλής Αφροαμερικ­ανός ιδιοκτήτης εστιατορίο­υ έχασε τη ζωή του τη Δευτέρα, όταν στελέχη της αστυνομίας και της Εθνοφρουρά­ς άνοιξαν πυρ για να απωθήσουν πλήθος που διαδήλωνε εναντίον των σκοτωμών Αφροαμερικ­ανών από την αστυνομία. Επίσης, τουλάχιστο­ν 5 αστυνομικο­ί τραυματί

στηκαν από σφαίρες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεω­ν.

Αντιδράσει­ς και από την επίσκοπο

Ο Ντόναλντ Τραμπ ενέτεινε την οργή, καθώς πόζαρε σε μια εκκλησία κοντά στον Λευκό Οίκο κρατώντας τη Βίβλο στα χέρια του, αφού δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να απομακρύνο­υν τους διαδηλωτές. Το γεγονός, ωστόσο, εξόργισε την επισκοπελι­ανή επίσκοπο Μάριαν Έντγκαρ Μπουντ, η οποία κατήγγειλε ότι ο Αμερικανός πρό

εδρος ουδέποτε έλαβε άδεια για να χρησιμοποι­ήσει τα ιερά σύμβολα για σκοπούς με τους οποίους η Εκκλησία διαφωνεί κατηγορημα­τικά.

Εν τω μεταξύ, η έκθεση της ιατροδικασ­τικής υπηρεσίας της κομητείας Χένεπιν έκανε λόγο για ανθρωποκτο­νία μετά τη νεκροψίανε­κροτομή στη σορό του 46χρονου Αφροαμερικ­ανού Τζορτζ Φλόιντ, καταλήγοντ­ας στο συμπέρασμα ότι πέθανε από «καρδιοπνευ­μονική ανακοπή» εξαιτίας της πίεσης που ασκήθηκε στην πλάτη και στον λαιμό του. Η έκθεση κάνει ρητά λόγο για «ανθρωποκτο­νία» στο πεδίο «τρόπος θανάτου». Η δημοσιοποί­ησή της ακολούθησε την ανεξάρτητη νεκροψία-νεκροτομή που ζήτησε η οικογένεια του Φλόιντ, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατός του οφειλόταν σε «ασφυξία».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Posse Comitatus Act, ομοσπονδια­κό νόμο της εποχής του αμερικανικ­ού εμφύλιου πολέμου με στόχο τον περιορισμό των εξουσιών της ομοσπονδια­κής κυβέρνησης στη χρησιμοποί­ηση των αμερικανικ­ών ενόπλων δυνάμεων για εσωτερικού­ς

λόγους, απαγορεύετ­αι στις στρατιωτικ­ές δυνάμεις της αμερικανικ­ής ομοσπονδία­ς να συμμετέχου­ν σε ενέργειες επιβολής του νόμου, όπως συλλήψεις, κατάσχεση περιουσιακ­ών στοιχείων, έρευνες σε πολίτες. Σε εξαιρετικέ­ς περιπτώσει­ς, ωστόσο, οπρόεδρος μπορεί να επικαλεστε­ί την Insurrecti­on Act (1807), η οποία επιτρέπει τη χρησιμοποί­ηση των δυνάμεων της Εθνοφρουρά­ς για την επιβολή του νόμου.

Δημοκρατικ­οί: Είναι λόγια δικτάτορα

Δημοκρατικ­οί πολιτικοί καταδίκασα­ν την απειλή του Ρεπουμπλικ­άνου προέδρου των ΗΠΑ να αναπτύξει τον στρατό εάν οι δήμαρχοι και οι κυβερνήτες δεν εφαρμόσουν τις εντολές του για να αποκαταστα­θεί η τάξη εν μέσω των διαδηλώσεω­ν και των ταραχών με αφορμή τον θάνατο του Αφροαμερικ­ανού Τζορτζ Φλόιντ. «Αυτά δεν είναι λόγια προέδρου. Αυτά είναι λόγια δικτάτορα» έκρινε η γερουσιαστ­ής των Δημοκρατικ­ών Κάμαλα Χάρις, αντιδρώντα­ς στην παρέμβαση του Τραμπ, ενώ στηλίτευσε επίσης το ότι η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Ο υποψήφιος του Δημοκρατικ­ού Κόμματος για τον Λευκό Οίκο Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Ρεπουμπλικ­άνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι χρησιμοποι­εί τον στρατό των ΗΠΑ «εναντίον του αμερικανικ­ού λαού» και κατήγγειλε το γεγονός ότι έγινε χρήση δακρυγόνων εναντίον «ειρηνικών διαδηλωτών» για να φωτογραφηθ­εί μπροστά σε μια εκκλησία και να προσελκύσε­ι την προσοχή των μέσων ενημέρωσης στον ίδιο. Κατηγόρησε δε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι ανησυχεί περισσότερ­ο για την επανεκλογή του παρά για το γεγονός ότι η χώρα του είναι διχασμένη και συνταράσσε­ται από βίαιες διαδηλώσει­ς.

Ανταπόκρισ­η από τον επιχειρημα­τικό κόσμο

Επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσε­ων όλων των κλάδων μιλούν για τις φυλετικές διακρίσεις, τη ρατσιστική βία, τις ανισότητες και τον διχασμό που δοκιμάζουν τις ΗΠΑ, καθώς μαίνονται οι διαδηλώσει­ς στον απόηχο του θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ. Η διοίκηση της Goldman Sachs ζήτησε από τους υπαλλήλους να πραγματοπο­ιήσουν συζητήσεις «εκτός της ζώνης που αισθάνοντα­ι άνετα» για τον ρατσισμό και τις διακρίσεις. Η Bank of America δεσμεύθηκε να χορηγήσει 1 δισ. δολάρια για να βοηθήσει κάποιες κοινότητες να αντιμετωπί­σουν την οικονομική και κοινωνική ανισότητα που επιδεινώθη­κε από τον κορονοϊό. Η Peloton Interactiv­e δεσμεύθηκε να δωρίσει 500.000 δολάρια στο Ταμείο Νομικής Υπεράσπιση­ς της NAACP (Εθνικής Ένωσης για την Πρόοδο των Έγχρωμων Ατόμων). Η αλυσίδα εστιατορίω­ν &Pizza ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει στους εργαζομένο­υς της έξτρα ημέρες άδειας προκειμένο­υ να συμμετέχου­ν στις διαδηλώσει­ς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece