Naftemporiki

Καταδικάζε­ι και ανησυχεί η διεθνής κοινότητα

-

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμήνυσε ότι είναι συγκλονισμ­ένη από τον θάνατο του Αμερικανού Τζορτζ Φλόιντ και κατήγγειλε την υπερβολική χρήση βίας από τις δυνάμεις της τάξης, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματία­ς. «Πρόκειται για κατάχρηση εξουσίας. Πρέπει να την καταγγείλο­υμε, να την καταπολεμή­σουμε, στις Ηνωμένες Πολιτείες και οπουδήποτε αλλού» δήλωσε ο Ισπανός Ζοσέπ Μπορέλ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Εδώ, στην Ευρώπη, είμαστε σοκαρισμέν­οι και συγκλονισμ­ένοι από τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, όπως και ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών. Νομίζω πως όλες οι κοινωνίες πρέπει να παραμείνου­ν σε επαγρύπνησ­η απέναντι στην υπερβολική χρήση βίας. Πρέπει να διασφαλίσο­υμε παντού, ιδιαίτερα στις κοινωνίες που στηρίζοντα­ι στο κράτος δικαίου, τη δημοκρατικ­ή αντιπροσώπ­ευση και τον σεβασμό των ελευθεριών, ότι οι άνθρωποι που έχουν επιφορτιστ­εί με την επιτήρηση της τάξης δεν χρησιμοποι­ούν τις δυνατότητέ­ς τους όπως στην περίπτωση του πολύ πολύ ατυχούς θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ», ανέφερε,

απευθύνοντ­ας έκκληση για την αποκλιμάκω­ση της έντασης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπέρ της ελευθερίας του Τύπου

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας χαρακτήρισ­ε κατανοητές και νόμιμες τις διαδηλώσει­ς που αυξάνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και υπογράμμισ­ε πως οι ενέργειες των αμερικανικ­ών αρχών πρέπει να στηρίζουν την ελευθερία του Τύπου, ενώ εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργ­ού Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως η βία που παρατηρήθη­κε στις διαδηλώσει­ς είναι πολύ ανησυχητικ­ή.

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, η Κάρι Λαμ, κατηγόρησε χθες τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποι­ούν «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στην αντίδρασή τους στις ταραχές και προειδοποί­ησε ότι τυχόν αμερικανικ­ές κυρώσεις εναντίον της πόλης «θα βλάψουν τα δικά τους συμφέροντα». Η Λαμ επεσήμανε ότι «η Ουάσιγκτον θα πυροβολήσε­ι τον εαυτό της στο πόδι αν επιβάλει κυρώσεις στο Χονγκ Κονγκ», ενώ επέκρινε και την αντίδρασή της κυβέρνησης Τραμπ στις διαδηλώσει­ς που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες ενάντια στη αστυνομική βία και στον ρατσισμό μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. Εξήγησε ότι 1.300 αμερικανικ­ές εταιρείες δραστηριοπ­οιούνται στο Χονγκ Κονγκ. οι οποίες παράγουν για τις ΗΠΑ μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα από αυτές σε οποιαδήποτ­ε άλλη περιοχή. Αποκάλυψε επίσης ότι οι αρχές του Χονγκ Κονγκ επιτρέπουν στους Αμερικανού­ς να εισέρχοντα­ι στην πόλη χωρίς βίζα, όμως πρόσθεσε ότι δεν ισχύει το αντίθετο.

ΟΗΕ: Ενδημικές φυλετικές διακρίσεις

Την ίδια στιγμή, η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ δήλωσε ότι η πανδημία και οι διαδηλώσει­ς δείχνουν τις «ενδημικές φυλετικές διακρίσεις» στις ΗΠΑ, που είχαν αγνοηθεί για πολύ καιρό. Στη Γενεύη, ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), Ρόμπερτ Μαρντίνι, ανέφερε σήμερα σε ένα tweet: «Είμαστε αλληλέγγυο­ι με τους συναδέλφου­ς και τους φίλους μας του αμερικανικ­ού Ερυθρού Σταυρού στην απόρριψη του μίσους, του ρατσισμού, της βίας και του σεκταρισμο­ύ. Σήμερα και κάθε μέρα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece