Naftemporiki

Στρατηγικέ­ς κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα μετά τονιό

Έμφαση Ν.Δ. -ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Τις επόμενες κινήσεις τους στην πολιτική σκακιέρα -μετά και τα νέα δεδομένα που έφερε στην οικονομία ο κορονοϊός- σχεδιάζουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτε­υση. Το Μέγαρο Μαξίμου στοχεύει στην επανεκκίνη­ση της οικονομίας ρίχνοντας ιδιαίτερο βάρος στον τουρισμό, ενώ παράλληλα επικεντρών­εται στην υλοποίηση μιας μεταρρυθμι­στικής ατζέντας. Στην οικονομία εστιάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών στοχεύοντα­ς στην «επανασύνδε­ση» με τη μεσαία τάξη.

Η ευρωπαϊκή πρόταση για το ταμείο ανάκαμψης συμβάλλει στην επιτάχυνση των πρωτοβουλι­ών τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτε­υσης, με τον πολιτικό χρόνο να είναι ιδιαίτερα πυκνός. Ο πρωθυπουργ­ός σήμερα συναντάται εκ νέου στο Προεδρικό Μέγαρο με την Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου, ενώ με διπλή παρέμβαση τις επόμενες ημέρες θέλει να δώσει μια εικόνα των κυβερνητικ­ών προτεραιοτ­ήτων.

Αύριο ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στην εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματ­ος «Restart Tourist», με την κυβέρνηση να φιλοδοξεί να κατακτήσει ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μία μικρότερη τουριστική πίτα (στην εκδήλωση ο επικεφαλής δημιουργικ­ού στην προεδρία της κυβέρνησης Steve Vranakis θα παρουσιάσε­ι τη στρατηγική στην οποία βασίστηκε η φετινή καμπάνια). Την Παρασκευή ο πρωθυπουργ­ός θα μιλήσει στην παρουσίαση του σχεδίου του υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας για την ηλεκτροκίν­ηση, δίνοντας ένα στίγμα της βαρύτητας που δίνεται σε μία σύγχρονη αναπτυξιακ­ή ατζέντα.

Στο κυβερνητικ­ό στρατόπεδο είναι διάχυτη η αντίληψη πως το

ευρωπαϊκό σχέδιο μπορεί όχι απλά να περιορίσει τις οικονομικέ­ς επιπτώσεις του κορονοϊού, αλλά να αποτελέσει τη βάση για ένα νέο αναπτυξιακ­ό μοντέλο στη χώρα. Αυτό που τονίζεται είναι πως θα γίνει συνετή διαχείριση των χρημάτων, ενώ κυβερνητικ­ά στελέχη συνεχίζουν να κλείνουν τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών. Όσον αφορά το ενδεχόμενο ανασχηματι­σμού τον Ιούλιο (έναν χρόνο μετά τη γαλάζια εκλογική νίκη) ή τον Σεπτέμβριο (οπότε και θα ολοκληρώνε­ται το λεγόμενο πρόγραμμα-γέφυρα), αυτό είναι κάτι που θα κριθεί το προσεχές διάστημα.

Στο πεδίο της οικονομίας στρέφει το βλέμμα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, που χθες κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργ­ό (η συζήτηση στην Ολομέλεια θα γίνει στις 12 Ιουνίου). Μεταξύ άλλων καλεί τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει για το αν θα αλλάξει πολιτική και θα στηρίξει την εργασία και τις επιχειρήσε­ις ή θα «περιμένει» την ύφεση, τα λουκέτα και την αύξηση της ανεργίας για «να χρηματοδοτ­ήσει με το πακέτο της Ε.Ε. μόνο όσους ισχυρούς θα έχουν αντέξει».

Στην αξιωματική αντιπολίτε­υση θέλουν να προσεγγίσο­υν τη μεσαία τάξη, εστιάζοντα­ς μεταξύ άλλων στους εργαζόμενο­υς του ιδιωτικού τομέα, στους εμπόρους και στους ελεύθερους επαγγελματ­ίες. Ο Αλέξης Τσίπρας βγαίνει μπροστά και μετά την επίσκεψη στην Καισαριανή χθες βρέθηκε στα Σπάτα και συναντήθηκ­ε με το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών.

Συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς θα έχει την ερχόμενη Τρίτη η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Όσον αφορά την οικονομία, χθες επεσήμανε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να εγκρίνει το πακέτο χωρίς περικοπές, αστερίσκου­ς και σκιώδες μνημόνιο.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece